Klik Jommm

Monday, September 28, 2015

Shopping di Lazada

Salam,

Selamat Hari Raya..hehe, tahun ni takde gambar raya, sebab pagi-pagi raya berdesup balik ke Temerloh, baju melayu suami dan anak laki semua ku tak bawak..kahkah..maka pakai baju jalan aje, pastu hp pulak prob, actually bukan hp tapi bateri kong habis, baru ambik satu gambar terus dia off..tampa kang, hilang mood aku nak bergambar, nasib baik dah siap-siap save contact customer kalau tak mengagau ku nak cari balik nanti, ni pun duk pakai tab, malas betul nak pergi beli bateri baru, malas nak drive sbb confirm balik dari beli bateri tu kang parking kat office ni takde, eiii besor betul kemalasan aku ni..haiiihhh, amboii panjang betul mengeluh ko ni..hahaha.

Oklah nak share ngan korang ni, actually ni first time aku shopping kat lazada, first time ok, sebab tergoda tengok diaper dia yang sangat murah lepas di tolak voucher bagai, aku shopping pakai lazada apps kat phone, so tu pasal boleh pakai voucher yang valid utk first timer dan beli through phone sahaja, godek sana, godek sini..wahhh berjaya..clap clap (amboi siap clap..jakun sangat nih)






Beli drypers wee wee dry untuk Alana, dapat 3 pek, so satu pek jatuh RM26.83, murah sangatlah tu sebab M80 kan, terus rasa aku ni pengguna bijak..miahahaha, patut tak upload kat insta pastu letak hashtag #penggunabijak (sengih mulut senget sebelah)..gahahahahaha..takdelah memain je, poyo sangat tu, orang dah beli banyak kali, ko baru sekali nak memoyo lelebih pulek.



Wahh dah sampai (clap clap lagi ;p) 

Siap hantar sampai tingkat 2 office aku ni, pastu sado terus tangan aku bawak turun kotak ni turun tangga 2 tingkat nak bawak balik rumah..sabo jelah.

Sekarang tengah usha diaper untuk Aish pulak, eh belum berjaya potty train lagi ke?? belum kakkk hahahahaha, bulan ni banyak sangat berjalan, tak sempat nak duduk rumah and potty trainkan dia. Bulan Oktober ni berazam memerap di rumah sahaja dan potty trainkan dia sampai berjaya.

Doakan aku berjaya..hehe, bye!!


Friday, September 18, 2015

Solid Food: Persediaan Solid Food Alana

Salam,

Haa tenggelam timbul kekdahnya ahkak ni, ikut mood, agak-agak malas nak pikir ayat aku tak update la, hari ni pun malas jugak benornya..tapi sebab semalam dah transfer gambar sesiap, moh je la kita update.

Macam biasa, emak yang overexcited ni, anak belum 6 bulan aku dah listkan barang yang nak dibeli sebelum start solid food, aku mengaku jugaklah, turn Alana ni banyak sangat aku jimat, tak payah beli stroller, baju pun tak banyak sangat aku beli, bukan tak beli langsung, tapi tak sebanyak abang dia dulu, sebab baju abang yang unisex tu memang aku kasi je Alana pakai semula mana yang masih elok, walker tak payah beli, eh banyaklah jimatnya anak kedua ni, so bila dia nak start solid, agak kedeks bunyinya kalau pinggan mangkuk pun nak pakaikan abang dia punya..hahaha, abang punya kita buat-buat tak nampak, kita beli baru aje la ye dik, lagi pun mak kau ngidam set merah ni..miahahaha.





Dapat jugak set merah idaman hati..hahaha, aku telek kat OBW online boleh dapat lagi murah dari harga aku beli, tapi tak boleh pilih warna, gigih pergi IG cari orang yang jual, harga memang mahal sikit dari OBW tapi puas hati boleh pilih warna sendiri. Feeding set sekali dengan bekas air merah, sengih kambing terus mak kau, macamkan dia yang nak pakai mangkuk tu. 

Feeding set pink tu pulak nak letak rumah babysitter, senang babysitter nanti sebab sebelah boleh letak puri sebelah lagi letak air.




Bib gambar buah tu aku beli kat Mr. DIY, RM6.90 kot aku rasa, murah kan, yang pink ni pulak beli kat OBW. Memang dari zaman Aish aku suka pakai bib plastik je sebab lepas makan boleh lap dengan wet tissue terus, malas ai nak berus bib kain kalau makanan tumpah nanti, menambah kain baju rumah ai je nanti..gittewww



Food feeder kaler merah kasi match dengan feeding set, eiiii mengada sangat ni!! gahahaha. Lepas tu aku beli jugak Thermos nak letak bekal Alana ke rumah babysitter nanti. Thermos ni kecik je tau, dan ringan sangat, kalau ko jenis suka berjalan, memang sesuai sangat beli, boleh bawak bekal anak dalam tu, aku beli online masa sale kat LittleWhiz, dapat RM63++ je, harga asal dalam RM68. Ada warna pink dan biru.



Bekas ais kiub bertutup ni pulak untuk simpan puri yang aku buat setiap minggu, memang dari zaman Aish aku pakai, tapi lepas Aish dah makan nasi, aku bagi bekas ni kat officemate, so turn Alana ku beli baru je, alahai murah sangat, satu pek ada 2 kiub panjang tu, baru RM4++ je, sebenarnya aku nak beli kiub Autumnz tu tapi masa aku order dah out of stock pulak, malas dah nak tunggu beli je kiub ni. Ok dah tu je, nanti aku share cara buat puri pulak ye..hahaha walaupun dah ramai tau, tak kira nak share jugakkkkkkkkkk (hentak2 kaki sampai bergegor perut muncit..anak 2 kate ko, haruslah muncit..gahah)

Ok, bye!!

Tuesday, September 15, 2015

Pau Yik Mun

Salam,

Aku tak pernah pergi Tanjung Malim, eh serius tak pernah tau, tapi 2-3 minggu lepas adik ipar (adik En. Syg) ajak ke Tanjung Malim sebab dia yang tengah sarat mengandung tu teringin nak makan kat satu kedai kesukaan keluarga mertua aku kat Tanjung Malim, selama 4 tahun aku kahwin dah selalu sangat dengar nama kedai tu, tapi aku tak pernah sampai pun lagi, ni kira first time lah jugak, dah anak 2 baru nak merasa..haha.

So otw pergi tu, aku ternampak kedai pau Yik Mun, wahhh terus cakap dengan En. Syg balik nanti nak singgah dan beli pau, sebab dah alang-alang ke Tanjung Malim kan, kite rasa pau dia sekali.

Dah siap lunch, otw balik kitaorang pun singgah, sajelah nak merasa, kedai pau ni tepi jalan dekat traffic light simpang empat, memang ko boleh nampak lah, sampai je terus order pau kacang, pau kacang tu memang favourite aku, kalau makan pau, pau kacang tu kira wajib untuk aku. Order 8 biji, campur-campur inti, sebab kat rumah mertua agak ramai jugaklah, tapi family mertua aku ni jenis tak makan banyak, tu pun ada tinggal lagi 2 ketul tak termakan, padahal aku sorang je dah ngap 2 ketul, En. Syg seketul, tinggal lagi 5 ketul tu pun tak termakan dah diaorang, nampak tak diaorang jenis tak pemakan sangat, sebab tu aku tak berani beli banyak-banyak sangat sebab sudahnya memang tak termakan.




Lot paling tepi, dari jalan besar dah boleh nampak kedai ni




Amboiii gebunya, moh kita ngap.



Pau kacang



Pau Kaya

Walaupun baru lepas lunch ku ngap jugak sebab tak sabo punya pasal, orang cakap pau Yik Mun ni sedap, lepas makan..errrmmm rasa paulah, kalau ko letak banyak-banyak pau dan suruh aku teka mana satu pau Yik Mun confirm aku tak tau, sebab sama je macam pau biasa, tak tau tang mana yang lainnya, haha tapi takpelah at least dapat jugak merasa :) Tapi kalau ko tanya sedap ke tak, confirmlah aku cakap sedap sebab aku memang suka pau pun, cuma bagi aku rasa dia dengan pau kedai Kak Limah sama je, aku tak jumpa kat mana lainnya. Oklah tu je nak cerita, bye!


Friday, September 11, 2015

PREORDER: Autumnz 2 in 1 Baby Food Processor (Steam & Blend)


PREORDER AUTUMNZ 2 IN 1 BABY FOOD PROCESSOR (STEAM & BLEND) 

BATCH 1 (SEPT 2015)



Sila order dan buat pembayaran depo/full payment sebelum atau pada 23 September 2015, seminggu lepas tu baru aku dapat barang dan terus pos untuk yang dah buat full payment sahaja. So ETA early October.



HARGA RETAIL: RM229.90

GMB PROMO PRICE FOR SEPT: RM170.00 (exc postage)


CITYLINK: RM18.00 (1-3 HARI BEKERJA)
POS DOMESTIK: RM9.00 (4-5 HARI BEKERJA)


Whatsapp/SMS/Telegram: 0162305024 (Erin)

atau Like Page Gobok Mommy & Baby



Thursday, September 10, 2015

Solid Food: Review Autumnz Baby Food Processor

Salam,

Esok, 11 September Alana dah 6 bulan, tapi disebabkan esok dia akan start makan kat rumah babysitter, maka emak yang excited ni plan nak suap dia makan malam ni..hahahahaha. Boleh je nak tangguh hari Sabtu ni, tapi i is tak penyabo punya orang ;) So malam tadi lepas settle dinner dan kerja rumah, aku pun testlah Autumnz Baby Food Processor yang aku baru beli hari tu, errr aku beli dengan diri sendiri je sebab aku jual barang Autumnz, kalau korang berminat jangan lupa contact aku lepas habis baca review ni tau..tau..tauuuuuu.



Ni antara barang paling baru yang Autumnz jual, jadi sebagai reseller, kenalah kita test dulu sebelum jual, so that bila customer tanya soalan, aku tak teragak-agak nak jawab, nasib baik jugak aku baru beranak kecik, adalah alasan nak gunakan duit business sendiri beli sample pastu pakai untuk diri sendiri..mihihihi. Jangan risau ye barang Autumnz ada warranty setahun, dan alhamdulillah aku sendiri dah pakai steriliser dan warmer Autumnz 3 tahun lebih, setakat ni tak pernah rosak dan memuaskan hati, dah lah murah pulak tu, memang investment yang berbaloi-baloi.



Ok ni dia food processor tu, saje aku letak botol susu Alana nak bagi korang agak-agak size dia, tak besar sangat, sedang-sedang je. Siapa yang pernah beli set steriliser warna purple hijau ni dengan aku (Gobok Mommy & Baby), marilah beli food processor ni pulak, kasi matching..kekekeke



Bawah food processor ni ada pelekat getah ni, kot kalau korang blend idokla dia terpelanting, so takyah susah-susah nak pegang macam korang blender cili kering tu ;p.



Yang hijau ni tempat kita letak air, so sebelum apa-apa, kita letak air dulu, senang je, buka penutup hijau ni, masukkan air sampai MAX dan tutup kemas.




Tak payah susah-susah nak sukat air bagai, sebab kat dalam tu ada tanda sampai paras mana air yang korang kena isi, kena isi sampai MAX tau, jangan lebih dan jangan kurang ye. 




Malam tadi aku buat puree pear, lepas basuh dan kupas kulit potong kecik-kecik macam ni ye, jangan la korang gi potong 4 pulak, haaa bercinta nak tunggu buah tu lembut kang.




Settle potong buah dan masukkan dalam bowl boleh la mula steam buah tu, kalau nak steam, pusingkan knob purple tu ke kanan mengikut arah jam, pear kena steam 30 minit, dah siap pusing knob boleh la sambung buat kerja lain, dah siap steam kang dia beep.




Tu tengah steam




Kalau nak blender pusingkan knob purple tu ke kiri mengikut arah lawan jam



Tengok, halus kan, korang tak payah tambah air dah tau lepas steam tu, terus je blend, untuk baby yang baru nak belajar makan kena buat cair-cair je, in case korang rasa puree tu macam masih kasar dan tak cukup air, baru korang tambah air.




Puree dah sejuk boleh tuang dalam bekas ais kiub yang ada penutup dan bekukan, bila anak nak makan just panaskan semula pakai warmer atau buat teknik double boiler je, waaaa senang hidupku selepas ni, tak payah sambil lipat kain sibuk nak jenguk dapur takut buah/sayur Alana terlebih masak.

Personally aku rasa, ni memang gajet yang sangat best untuk mak-mak, tak kiralah ko bekerja or surirumah sekalipun, sebab memang sangat menyenangkan kerja, kurang periuk nak dibasuh, tak payah korang tunggu kat dapur sebab takut makanan anak hangit, ko just steam dan tinggalkan je, siap steam terus blend, senang kan, dah lah harga murah, aku rasa ni memang investment yang sangat berbaloi-baloi, sampai anak 5 pun boleh pakai lagi nanti insyaallah.

Ok dah settle baca review ye, macamana nak beli??

Boleh whatsapp/sms/telegram aku: Erin 0162305024 atau Like Page Gobok Mommy & Baby.

Disebabkan September ni kira first batch aku nak ambik order, so aku buka preorder ye, boleh bayar 2 kali, kotlah anak korang baru 2-3 bulan, dah boleh la bayar ansur2 tu, tapi dah bayar depo, tak boleh la cancel pulak sebab once korang dah depo aku terus ambik stok dan dulukan duit aku, settle bayar baru aku pos kat korang. 

PREORDER AUTUMNZ BABY FOOD PROCESSOR BATCH 1 (SEPT 2015)



Sila order dan buat pembayaran depo/full payment sebelum atau pada 23 September 2015, seminggu lepas tu baru aku dapat barang dan terus pos untuk yang dah buat full payment sahaja. So ETA early October.



HARGA RETAIL: RM229.90

GMB PROMO PRICE FOR SEPT: RM170.00 (exc postage)


CITYLINK: RM18.00 (1-3 HARI BEKERJA)
POS DOMESTIK: RM9.00 (4-5 HARI BEKERJA)

ORDER SEKARANG MAYBE BULAN DEPAN EMAK ALANA NI TAK BAIK HATI DAH..KUEKEKEKEKE..MAI LAAAAAAA


Whatsapp/SMS/Telegram: 0162305024 (Erin)

Ok, bye!!


Wednesday, September 9, 2015

Solid Food: Makanan Pertama Bayi 6 Bulan

Salam

Gituuuu tajuk mak hari ni..hahahahaha. Alhamdulillah, Alana dah 6 bulan Jumaat ni, kejap je kan, jangan kata ko, aku pun rasa ehhh kejapnyaaaa, maybe sebab dah anak kedua, tumbesaran dia tu macam tak terasa, tetiba je dah besar, Aish dulu anak pertama agaknya, diaaaaa je yang ku hadap hari-hari so terasa jugaklah lamanya nak tunggu Aish ni besor, awat tak besor-besor ko ni dik..hahahaha.

Tujuan aku buat tajuk gitu sebab senang orang nak google nanti, sebab yelah Aish pun dah 3 tahun, dah lupa dah apa yang aku kasi dia makan dulu, terpaksalah google dan bertanya balik dengan kawan-kawan yang baru beranak kecik macam aku, sebab knowledge diaorang pasal solid food ni pun kira fresh-fresh lagi, agak malas nak google aku telegramkan aje, laju masing-masing jawab, senang kerja mak ni.

Zaman sekarang tak macam dulu, dulu yang aku perasan especially kalau mak-mak yang bekerja ni, diaorang bagi nestum je, tapi sejak zaman aku menceburkan diri sebagai mak, memang masing-masing akan masak untuk anak, which is aku rasa sangatlah bagus. Kalau ko bekerja pun ko masih boleh masak untuk anak tau, sama macam susu ibu jugak, lepas masak ko boleh bekukan je, setiap kali anak nak makan just panaskan pakai warmer atau ko buat double boiler.

Seriously, aku sangatlah excited nak suap Alana makan, sangat-sangat excited, dah siap beli feeding set kaler merah, belikan thermos nak letak makanan dan hantar panas-panas ke rumah babysitter nanti, belikan bib and belikan food feeder. Tak sabar nak tengok reaksi muka dia sebenarnya..alolololo mak-mak memang begini.

Sama macam Aish jugak untuk 6 bulan aku akan mulakan dengan puree buah atau sayur. Masa Aish dulu aku start dengan sayur, tapi kali ni aku ingat nak start dengan buah la dulu. Tapi sebelum tu dah siap google dan bertanya sana sini jenis buah yang sesuai untuk baby 6 bulan, tak semua buah or sayur boleh kita bagi ye, sebab ada yang jenis bergas dan tak sesuai lagi untuk baby yang baru 
makan. 




Korang print ni dan highlight ikut umur anak, so everytime nak shopping buah or sayur untuk dia senang. Untuk permulaan ni aku decide nak mulakan dengan pear, epal dan peach, dah ku suruh En. Syg belikan tadi..hehe.

Seeloknya untuk baby yang baru belajar makan, korang buat satu jenis je, contohnya pear, lepas basuh dan kupas kulit, steamkan buah (nak rebus pun boleh tapi sebaiknya steam so khasiat buah/sayur tu tak pergi pada air rebusan) dan kisar halus, kalau agak was-was, lepas blend boleh tapis pakai penapis teh tu, beli asing untuk anak tau, kang pening anak ko makanan dia bau teh..hahahaha. Kena buat cair-cair je, sebab diaorang baru nak belajar makan, selalunya untuk permulaan bagi sehari sekali je, dan sekali makan dalam 2-3 sudu je, buat rasa-rasa kata orang, nanti slowly baru ko increase kan sikit jumlah makanan dan maybe lepas seminggu dua boleh bagi baby 2 kali sehari, ikut kesesuaian anak kita sebenarnya, sebab setiap baby berbeza. 

Pastikan korang buat 4 days rule sebab nak pastikan yang anak kita tak alergik/kembung/sembelit dengan makanan yang kita bagi tu. Oh lupa, kalau korang nak campur dengan susu ibu or formula pun boleh, barulah rasa lemak-lemak manis gitu. Kalau anak korang menyusu badan, letak susu ibulah, kalau dah minum fm, buh fm lah.

Lepas anak korang dah lulus dengan satu buah/sayur, boleh campur buah/sayur untuk next menu, contoh pear+ kurma, epal + pisang, pandai-pandailah campur ye jangan rasa pelik sudah..haha. Macam tu lah seterusnya sampai dia 7 bulan barulah start dengan bubur nasi. Ada orang 6 bulan dah kasi bubur, lagi sekali ikutlah kesesuaian anak ye, kalau anak ok, oklah tu, tapi aku rasa lagi baik buah/sayur dulu untuk permulaan so tak berat sangat perut baby nak hadam ;) 

Masa Aish dulu ku tibai aje asalkan Aish suka dan tak kembung/sembelit, kali ni nak alert sikit pasal makanan yang boleh buat kahak.



Ok ni baru entry permulaan, berazam ni lepas ni nak update pasal solid food Alana kerap sikit, mana tau ada rezeki anak ketiga nanti boleh refer blog sendiri je. Oklah bye!!


Tuesday, September 1, 2015

Potty Training

Salam,

Aish dah 3 tahun 5 bulan September ni, errr kalau ikutkan dah patut free diaper dah anak aku tu sebab tahun depan dah nak sekolah, tapi omaknya ni yang asyiklah duk bertangguh-tangguh nak PT kan dia, hahahaha macam tak berapa tabah je nak mengelap sisa kumbahan atas lantai tu. Plan asal, aku ingat nak PT kan Aish masa aku dalam pantang, tapi ku tunda-tunda sampailah hari ni masih belum free diaper. Bila tengok dah ramai kawan sebaya dia yang free diaper, wahhh terus berkobar-kobar omaknya ni nak PT kan big boy tu jugak

Sebelum PT kenalah ada semua barang ni..hahahaha nampak tak aku beli dah berbulan-bulan tapi asyik menangguh je. 




Waterproof Sheet Protector, aku letak kat toto depan tv, sebab Aish suka baring-baring, kot kalau dia terkencing idok la menangis sangat mak ko ni duk membasuh toto kan. Errr aku ada jual jugak ni, murah aje, RM40.00 x masuk pos, haaa sempat lagi menega mak ko ni ;p

Toilet Seat, En. Syg belikan dekat One Baby World

Seluar dalam dan seluar pendek, kena ada banyak untuk waktu-waktu kecemasan..hahaha. En. Syg beli kat Giant je, tapi mahal jugak seluar dalam tu, RM17.99 untuk 1 set, 1 set ada 4 helai, Aish pakai saiz S, ku ingat tak muat, rupanya memang sedang molek dengan dia, kot ada kumbahan tu takdelah cicir sangat sebab pakai seluar dalam. First day ku pakaikan seluar dalam je, 2nd day aku pakaikan seluar dalam dengan seluar pendek sekali.

Sebelum PT kena tarik nafas dan pesan dengan diri sendiri, tak boleh marah-marah ye mommy. Banyak jugak kutip tips-tips dari mak-mak yang dah berjaya PT kan anak:

1) Tak boleh marah kalau anak terlepas sisa kumbahan, kena la senyum je dan pesan, kalau nak poo or pee bagitau mommy ye Aish.

2) Bawa anak ke toilet setiap setengah jam, lepas dah boleh baca pattern dia pee, baru ko jarakkan sikit. Macam Aish hari tu ku buat setiap setengah jam, lepas tu setiap sejam.

3) Jangan asyik-asyik tanya, Aish nak poo?? Aish nak pee?? stress anak ko, eh Aish memang stress kot..hahahaha sampaikan dia jawab balik, "xde kencing..xde!"

4) Setiap setengah jam bawak je anak ko ke toilet, tak payah tanya dia, bawak aje.

5) Kalau budak yang belum pernah poo kat toilet dia akan fobia sikit bila ko letak dia kat toilet seat, so pegang dia tau masa dia tengah poo.

6) Puji anak setiap kali dia berjaya poo or pee

7) Ajar anak poo kat toilet terus instead of menatang plastik yg bentuk macam mangkuk tandas tu yang boleh poo di mana-mana, haa menatang tu lah, aku pun tak ingat apa nama dia.

8) Nak lagi best, janji belikan hadiah yang dia suka kalau dia berjaya free diaper

Ok setakat tu tips yang aku ingat. nanti kalau ada tips lain aku update lagi ye.

UPDATE AISH:

Aku PT Aish 2 hari, dan 2 hari tu asyiklah terbabas, sebab setiap kali aku bawak dia ke toilet dia tak poo or pee pun, asyik cakap takdeeee manjang, bila ko tinggalkan dia kejap nak basuh poo Alana, or ke dapur goreng ayam ke, dan-dan tu dia pee tau, sabor jelah aku ngan anak bujang ni..hahahaha, takpe tu kira intro, this weekend mommy train lagi ye, so lepas ni every weekend aku nak PT Aish sampai berjaya, moga aku jugak berjaya tidak bertukar menjadi gorgon..hahaha.

Ok, bye!!