Klik Jommm

Friday, July 6, 2012

Bertemu Gynae


Ingat lagi tak aku ada cakap luka epi aku tak baik lagi. Luka episiotomy tau, bukan epidural, kang ada pulak yang salah faham. Episiotomy tu luka gunting masa bersalin. Anak dah dekat 3 bulan, tak baik-baik lagi, kalau buang air kecik tu, aku kemut-kemut sebab pedih, kena air pun pedih. Setiap kali nak membuang, mulalah tension, aku takut ko tau, takut sangat, asyik membayangkan luka tu terkoyak lah, lepas tu kena jahit baliklah, mampus aku lari beribu batu kalau gynae suruh jahit balik, sumpah tak mau, takut gile. Trauma sakit bersalin pun masih belum luput dari ingatan..wahaha, nak jahit balik, kirim salam jelah..ewahhhh. Bile mengadu dengan En. Syg, dia tolong tengokkan, aku tengok pakai cermin kecik tak nampak or aku yang takut sangat nak tengok sendiri sebenarnya, En. Syg cakap luka tu macam tak bercantum..huuuu haiii. Terus dia ajak jumpa gynae, aku menangis-nangis tak mau, tapi menangis dalam bilik airlah..En. syg tak tau..syyhhhh. Masa dalam pantang hari tu, nurse yang datang rumah memang ada cakap, jahitan aku tu gaping, tak rapat. Jumpa doktor government masa dalam pantang hari tu pun dia cakap boleh baik tapi takes time. Aku jalan masa dalam pantang, kepit tak hingat, sebab takut luka terbetaslah, tapi kepit-kepit pun gaping jugak, kira bahagian aku lah tu. 

Kalau ikut aku, nak biar je luka tu baik sendiri, tapi En. Syg paksa jugak jumpa gynae, dia kata takut ada infection sebab tu lambat baik. Aku ok dengan syarat, dia kena ikut sekali, takut woooo. So aku pergi DEMC, since dah biasa dengan prosedur kat situ, masa Aish jaundice dulu pun bawak pergi DEMC jugak, so senang. 




Kesinilah kami berdua-duaan, anak tinggal dengan ibu mertua ku, klinik ni sebelah klinik paed Aish je.

Nervous gila aku, setiap kali En. Syg bangun nak pergi mana-mana, aku mesti tanya "Sayang nak pergi mana?" En. Syg cakap aku macam budak-budak..hehe..aku takutttttttt. Kadang-kadang dia sengaja buat-buat bangun..tampor kang, orang tengah takut ni.

Sebelum jumpa doktor timbang dulu..eh dah jadi 48kg, itulah berat yang diidam-idamkan dahulu, hopefully tak turun lagi dah. Lepas tu nurse tanya dah berapa bulan pregnant. Eh, terkejut aku, aku tanya En. Syg, buncit sangat ke perut aku ni..huuuuuuuuuu. Rupanya nurse tu ingat aku nak buat pregnancy check up. 



Seekor panda..eh, seorang ibu bermata panda cuba senyum dalam ketakutan

Jumpa doktor, doktor pulak cakap

Dr: Kita buat pap smear sekalilah ye
Aku: Errrr..nanti dululah doktor

Luka tak baik lagi, nak korek-korek pulak doktor ni, dahlah aku tengah takut. Lepas scan rahim, doktor pun menjalan kan tugas korek mengorek, dia nak tengok sampai mana luka tu, aku punya berpeluh, dah macam masa bersalin dulu. En. Syg pulak tambah drama, berdiri sebelah aku sambil pegang tangan aku, amboi haiii macam nak beranak sekali lagi je, siap ajak borak-borak tu. 

Lepas tu doktor keluarkan benda putih macam kulit kering En. Syg cakap. Doktor kata tu yang buat aku sakit and pedih, sebab tempat tu sensitif, lukanya dah tak besar pun, dia cakap tak lama lagi baiklah. Lega gila tak kena jahit balik..phew. Minggu depan dah buat appointment untuk pap smear, nangis..takuttttt, tak pergi boleh tak, rasa macam tak ready je lagi. En. Syglah yang suruh set appointment tu, dia yang ye-ye cakap kat doktor nak buat pap smear..amboiiiii meh i pap smearkan you, tengok berani ke tidak, kemain lagi dia.  Sehari lepas tu, luka epi dah tak pedih, tapi still aku kemut-kemut sikit masa buang air, still takut lagi..hopefully minggu depan dah betul-betul baiklah. Ok, bye


10 comments:

  1. siannyer.bc entry pun terasa plak sakit.ni plak yg menanggungkan.semoga cepat sihat ek... :)

    ReplyDelete
  2. terus rase nk soh asben cek kan luka epi i, even br 13 ari bersalin...takot jugaaakkk...huhuhu

    ReplyDelete
  3. dear, ngerinye i bc....rs ngilu2...tp u mcm rilek je bl doktor korek2 kuarkn benda putih tu....mcm nk pengsan i bc....

    Smoga cpat sihat ye...

    ReplyDelete
  4. oh..siannya,lama tu x baik lg.nasib baik u jumpa gynae cepat2.

    ReplyDelete
  5. salam..

    tempahan biskut raya dah bermula.. :)

    jom tengok..

    http://cintauntukkita.blogspot.com/2012/07/tempahan-biskut-raya-kini-bermula.html

    ReplyDelete
  6. takut pulak bila bca awak punya citer nie sbb sy pun lbh kurang sme mcm tu..tp bila nak buang air besar sakit n kuar darah skli dgn najis tu...huhuhu kalu sakit perut mesti risau nak buang air besar sebab sakit pedih la.. nk jupe doktor takt dia korek blik yg tmpt bersalin tu....tidakkkk...

    ReplyDelete
  7. Tumpang tanya?mahal x cas kt demc?

    ReplyDelete
  8. hi, x sure la, sbb i pakai GL

    ReplyDelete