Klik Jommm

Wednesday, December 31, 2014

Autumnz Steriliser dan Warmer (READY STOCK)

Salam,

READY STOK YE, READY STOCK!!



 Set Steriliser dan Home and Car Warmer (Lilac)


SENARAI HARGA (tidak termasuk pos)

1) Set Combo Electric Steam Steriliser and Home and Car Warmer (Lilac): RM168.00

2) Electric Steam Steriliser (Lilac): RM100.00

3) Home and Car Bottle Warmer (Lilac): RM78.00


SENARAI HARGA POS

1) Set Combo:
RM18.00 (CityLink Courier, 1-3 hari bekerja - SEMENANJUNG SAHAJA)
RM10.00 (pos domestik, Pos Malaysia, 4-5 hari bekerja - SEMENANJUNG SAHAJA)

2) Electric Steam Steriliser sahaja:
RM18.00 (CityLink Courier, 1-3 hari bekerja - SEMENANJUNG SAHAJA)
RM8.00 (pos domestik, Pos Malaysia, 4-5 hari bekerja - SEMENANJUNG SAHAJA)

3) Home and Car Warmer sahaja: RM8.00 (poslaju)


BERMINAT??

Whatsapp/Telegram: 0162305024 (Erin) atau Like Page Gobok Mommy and Baby

Ok, bye!!

Friday, October 17, 2014

Berhenti Berbuai

Salam,

Selamat Hari Jumaat, sekejap betul aku rasa minggu ni, tup-tup dah Jumaat and of courselah happy kan..hahahaha, ada orang tak happy bila dah hari Jumaat?? Pelik ni..keskes. Ni nak cerita pasal anak bujangku nan seorang tu, masa pregnantkan Aish dulu aku dah bersemangat waja dengan slogan NO PACIFIER AND NO BUAI, eh aku rasa kebanyakan emak2 first time ni memang itula slogannya, yelah tak pernah ada anak, so ko tak tau peel seorang anak ni macamana, mampu ke idok ko nak handle dia tanpa buai dan puting, so semangat untuk tidak memutingkan dan membuaikan anak tu memang membara-bara la kan, lagipun sebenarnya doktor dan nurse sendiri pun tak galakkan kita ajar anak berbuai dan berputing dan aku tak nafikan seeloknya kalau anak ko ok, janganlah ko ajar dia berputing and berbuai segala, sok kalau dia dah addicted, haaa jenuh ko nak berentikan dia.

Aish dari hari pertama dia lahir alhamdulillah, dia jenis tidur malam dan berjaga siang, so takdelah aku ni sengguk-sengguk tetengah malam duk meneman baby berjaga, tapi dia kerap bangun malam untuk menyusu, biasalah baby kan kuat menyusu nak pulak baby boy, dia takde keje lain, ituuuuuu je dia ingat..hahahaha.

Tapi..tapi..tapi, dia adalah sangat dan teramat susah tidur siang, ko tepuk-tepuk, dodoi-dodoi dia sampai berasap tangan, once ko berenti je dan pergi ke tempat lain, auto dia terjaga dan menangis, tak sampai seminit pun ko tinggal tau, so waktu siang aku adalah caca marba, terkejor-kejor nak makan, kadang makan sambil meriba dia yang menangis, tercekik-cekik ku rasa, kadang ku makan biskut kering je, tak sempat nak tinggal, pergi basuh beras pun tak boleh, kalau ko sibuk nak buat kerja, maka satu hari lah dia berjaga dan tak tidur dan menangis. Pernah masa balik rumah sendiri kejap duduk berdua dengan Aish (masa tu tengah cuti bersalin lagi), aku sakit perut gile nak gi toilet, baru ku tinggal kejap, dia dah terjaga dan menangis..waaaaaa, tahanlah hajat besor aku tu sampai la suami ku balik kerja malam tu, dari pagi membawak ke malam mengemut2 aku ni, sabooooo je la ko ni nakkkk.

Kitaorang start hantar Aish ke rumah pengasuh masa Aish dah 5 bulan, sebelum tu mertua aku yang jaga Aish, so memang takde problem sangat la kan kalau dia tak tidur siang, sebab mertua aku sangatlah cermat dan memang tak tinggal Aish, diaorang bergilir-gilir jaga, tapi bila dah hantar pengasuh dan dah faham dengan peel anak sendiri, aku pesan je la dengan pengasuh, takpe acik buaikan je la kalau dia takmo tidur, abis takkan aku berkeras takmo buaikan dia, kang tak jadi kerja pulak pengasuh tu duk hadap anak aku, walaupun Aish berbuai kat rumah pengasuh kitaorang tetap tak beli buai untuk Aish kat rumah dan still Aish memang tak tidur siang, weekend memang aku tak buat kerja sangat pun, rumah ku bagaikan hutan Tropika..kuakakaka sebab anak aku takmo tidur. Sampailah Aish 10 bulan barulah kitaorang ada buai kat rumah, tu pun lepas ku rayu2 En. Syg, sebab aku tak tahan dah, aku tak larat mendodoi dan menepuk non stop, aku tak larat tahan lapar malam-malam sampai suami aku balik dan barulah boleh bergilir makan and bergilir mandi dan etc etc etc.

Maka pada usia 10 bulan tiada lagi slogan NO BUAI, ngada sangat ko kan, padan muka 10 bulan hidup ku tak menentu..hahaha over sangat statement aku ni..kahkah. 

First time Aish tidur buai kat rumah sendiri, tetiba aku rasa sunyi, dia tidur sejam lebih tau, tak pernah dia tidur siang selama tu dengan aku, terkagum-kagum dengan kehebatan buai..wakakaka

Itu cerita berbuai, moh cerita macamana nak stopkan dia berbuai pulak, anak-anak buah aku pesen berbuai dari baby lagi, 3 orang anak buah aku memang dah biasa berbuai dari kecik dan sampai satu tahap diaorang sendiri yang reject buai, meronta-ronta taknak tidur berbuai dah..goooddd, tapi Aish tidak ye, kalau tak dapat buai yang buat dia meronta-ronta, pernah sekali kitaorang test pergi bercuti dan tak bawa buai, masa tu Aish dah setahun 10 bulan, kitaorang pergi Teluk Batik, maka satu malam kitaorang tak tidur sebab Aish meratap hiba merindukan buai, menangis la dia sepanjang malam sampai kitaorang terpaksa bawak dia bersiar-siar dalam kereta pukul 3 4 pagi semata nak bagi dia tidur. Lepas tu memang surrender la, kitaorang tak bawa Aish bercuti pun dah sebab serik. Bila Aish dah 2 tahun aku cuba berhentikan dia buai, sehari dua menangis tu biasalah kan, aku dah siap tanggal dan simpan buai sampailah tiba-tiba Aish kena HFMD, dia menangis siang dan malam sebab ulser kan pedih, tak tidur siang malam tau, dengan aku pun tak tidur sekali, Aish nangis, aku pun nangis dan akhirnya aku suruh En. Syg bukakan balik buai, sepanjang malam dia tidur dalam buai walaupun setiap sejam dia terjaga and menangis, tangan aku ni non stop buaikan dia nak bagi dia lena, berhari-hari macam tu sampailah HFMD dia sembuh. Lepas tu melekat balik la kawan tu dengan buai kannn.

Sampailah beberapa minggu lepas kitaorang decide..ok that's it, kita kena berhentikan jugak Aish berbuai, or else sampai bila kan, nak pulak dia dah nak dapat adik ni, memang wajib kitaorang hentikan dia berbuai, so satu malam tu masa dia menangis mintak buai, dan-dan tu jugak En. Syg buka dan simpan buai tu, maka menangis mendayu-dayu la dia kat kaki aku, dah habis pujuk, ku biarkan je dia menangis sampailah dia tertidur sendiri. Sorry Aish, mommy kena tegas kali ni, or else sampai bila kan, dan magicnya satu malam tu je la dia menangis, lepas tu dah ok, alhamdulillah, kitaorang pun tak sangka senang sangat sebenarnya nak berhentikan dia berbuai, cuma kita lah yang kena kental sikit, adalah jugak 2 3 malam lepas tu dia menangis teringat buai tapi tak lama macam malam first tu, sekarang dah senang dia tidur sendiri, tak payah ku tepuk bontot sampai berasap tangan..hehehe











Lepas ni adik pun NO BUAI, hopefully adik Aish nanti jenis senang tidur siang and malam..kikiki, boleh mak ko rehat lebih sikit ye. Oklah, bye!!






Tuesday, September 30, 2014

ANNOUNCEMENT TO NURUL HUDA

Salam,

Nak cari customer Autumnz yang bernama Nurul Huda, saya dah terima payment awak tapi detail awak dah hilang dari hp saya, kalau awak terbaca boleh tak whatsapp 0162305024 or PM saya semula untuk saya pos barang awak, saya tunggu tau, risau bila teringat duit dah dapat tapi barang saya belum boleh pos lagi.

Update: Set combo lilac sudah sold out, set combo biru masih available ye, siapa nak cepat-cepat PM or Whatsapp saya :), set combo lilac akan di restock minggu depan.

TQ

Monday, September 29, 2014

Recycle

Salam,

Hari ni terlupa bawak hp, mati kutu dibuatnya. Pagi tadi tengah 'ikat' Aish kat carseat baru perasan hp tertinggal, tapi idok la aku kose nak manjat 8 tingkat seret si kecik tu semula. Ahhh lantok la tertinggal, nak patah balik bukannya kejap..lama ok, nak dukung si kecik 11kg mau terbersalin pulak kang, nak ku suruh dia jalan sendiri mau pukul 10 pagi baru boleh gerak gi office, jadinya pasrah je lah.

Eh nak tanya, korang buat recycle tak? Aku alhamdulillah dah agak lama jugak buat, dari saje2 jadi seronok la pulak, sekarang pantang nampak barang yang boleh di recycle tak kira kat rumah parents aku atau rumah mertua terus rasa terkemut-kemut nak buang dalam tong sampah, tapi idokla aku larat nak angkut semua barang tu ke rumah aku pulak kan semata nak recycle..hihuuu, jadi terpaksa ku buang semuanya dalam kekemutan..hahahaha ayat gitu pun ada ko ni kannnn.

Alhamdulillah jugak, aku ada suami yang sangat support recycle, yang sama naik mengumpul barang recycle kat rumah aku tu, dan sama naik jugak mengangkut dari tingkat 8 ke tempat recycle setiap minggu. Aku harap sangat moga amalan recycle kitaorang ni dapat aku turunkan ke 5-5 orang anak aku nanti, eh 5 ke?? ;p












                                Bak kata pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya..ye dok :)

Bye!!


Monday, September 15, 2014

Resepi Mudah: Ayam Panggang dengan HappyCall

Salam,

Biasalah orang mengandung, nafsu makan tu jadi luar biasa sikit..eh bukan sikit, jadi luar biasa yang banyak. Aku ni kan, pantang tengok orang upload gambar makanan atau bagi resepi dengan gambar makanan yang sedap..haaa jap lagi teringin aku pun datang, asal nampak je teringin, asal nampak je teringin, parah gini.

Baru ni aku baca blog Fillanie, hehe memang dah lama baca blog dia, resepi yang dia bagi pun simple je, senang ko nak buat, hari tu dia buat ayam panggang, perghhh menggiurkan aku tengok, terus dan-dan tu teringin so weekend baru ni aku suruh En. Syg belikan bahan sebab aku nak buat and ngapp.



Sebab nak makan 3 beranak je, aku buat 4 ketul, tu pun end up Aish taknak makan, Aish sekarang memang tak nak makan, penat aku masak, makannya sesuap, nasib baik dia telan, nasib tak baik dia luahkan balik..aihhh ko ni

First kena make sure ayam tu kering, lepas basuh, aku lap dengan kitchen towel sampai kering.


Lepas dah lap sampai kering, ko sapu butter, ikut suka nak letak banyak mana, agak-agak la ye, jangan terlebih banyak sudah, ni resepi main agak-agak je, aku kalau cuba resepi for the first time, aku akan skema je, ikut je resepi tu, lepas ni baru boleh derhaka.



Lepas dah sapu butter, boleh perap dengan bawang besar sebiji, kicap pekat, kicap manis, madu, sedikit garam, serbuk lada hitam dan serbuk lada putih, dan rupanya akan jadi begini ye. 



Sementara perapkan ayam, aku potong sayur dan lepas tu rebus, aku cuma rebus sayur yang keras-keras je, button mushroom aku ada letak jugak, tapi takyah rebus, sebab jap lagi bila ayam dah hampir masak kita akan letak semua sayur dalam magic pan kita, so rebus pun takyah la lama sangat, kang overcooked pulak.



Takde oven takpe, magic pan kan ada, alaaa lebih kurang oven la jugak ni. Dah settle dengan sayur, baru la start panggang ayam, dalam 25-30 minit, agak-agak la ye, sebab aku pun memang check banyak kali nak pastikan ayam tu betul-betul masak. Senang je nak check, korang cucuk dengan garfu tau, kalau merah tu tak masak la lagi tu.



Ni magic pan aku, aku jual ni tau, sekarang aku kasi harga RM72.00 tak termasuk pos, yang aku jual ni saiz 32cm. Pos ke Semenanjung lebih kurang RM8.00, aku tak pakai poslaju ye, aku pakai ABX :), kalau nak order meh whatsapp 0162305024 atau korang boleh like page aku kat FB Gobok Mommy and Baby.

Gituuuu sempat ko menega ye..hahahaha



Tadaaa...dah siap, sedap tapi tawar sket..hahaha aku takut nak tambah garam banyak-banyak kang masin sangat tak boleh makan la pulak, biar tawar jangan masin ye dok.

Eh satu lagi korang jangan lupa tau, masa ayam tu dah hampir nak masak korang campak sayur-sayuran dalam tu, nanti rasa sayur tu bila dah bercampur dengan kuah ayam, memang sedap.

Serius lepas ni aku nak buat lagi, lepas tu nak derhaka sikit, nak letak sos tiram dengan bawang putih, mesti lagi umpphhh!!.

Oklah tu je, bye!!

Friday, September 12, 2014

Hai :)

Salam semua

Lama tak update melayan kepala yang berputar dengan loya kat tekak..haha. Alhamdulillah dah 3 bulan, baby pun sihat walafiat macam maknya jugak, aku ni pesen kalau mengandung, loya tekak dan pening kepala je yang kuatnya, tapi insyaallah bab makan tak pernah miss, dan aku bukan jenis muntah, masa Aish dulu sekali je aku muntah, dan untuk pregnancy kali ni sekali pun belum muntah lagi. Aku ni baru 3 bulan tapi aku dah gain weight sampai 4kg, seluar ke baju kurung ke semua dah tak muat :D. Hari tu doktor dah tanya "bila nak minum air gula?"...hahaha terus aku cakap..errrr next appointment la..kihkih.

Sekarang tengah pening kepala fikir nak bersalin kat mana, dulu masa Aish senang sebab adik ipar aku ada kat Hospital Selayang, sekarang dia dah transfer ke Johor. So sekarang aku tengah survey hospital, mana yang dekat dan senang kat situlah aku bersalin kot. Lepas tu sekarang kemain excited dah buat list barang yang nak dibeli untuk baby, over dok, nama pun dah start cari..haha excitednya. Tapi aku rasa untuk anak kedua ni perbelanjaan nak beli barang tu kurang dari anak pertama dulu, sebab banyak barang Aish yang ada and masih elok lagi, walker ada, stroller ada, mainan berkoyan-koyan, buku pun banyak, tapi aku beli la jugak baju baru and barang-barang baru kat adik nanti, takkan semua pun nak pakai yang Aish punya, siannnn adik.

Hmmm apa lagi eh, haa aku tak sabar nak tunggu mabuk hilang, aku nak berjalan..haha, sepanjang mengandung ni aku takde mood nak jalan sangat, dah lama gile kot tak pergi mall, tak pergi Giant or Mydin beli barang dapur, rutin aku hari-hari pergi keje balik keje, pastu aku menepek kat rumah, masak idak, sapu rumah pun idak, sikit lagi rumah aku upgrade jadi hutan la tu kot, nasib baik jugak adik ipar nak datang minggu depan, so cuti ni aku wajib menebas rumah..kehkehkeh. Kalau jalan pun tahap seret2 kaki je, pergghhh habis terpaksa weh tapi takpe kumpul pahala namanya tu, sakit tu kan penghapus dosa, dosa pulak menggunung-gunung, tu lama sket Allah kasi mabuk tu..haha, kasi tarah dosa yang menggunung tu biar sampai jadi bukit je :)

Oklah tu je nak cerita, next week aku paksa diri update lagi, tetiba rindu nak aktif berblog semula, nak share experience mengandung kali kedua ni, esok-esok dah bersalin boleh baca balik kan. Bye!!


 
Adik Aish masa 8weeks 5 days pregnant anddddd

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

it's a GIRLLLLL!!!!

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

hahahaha acah je, bye!!

Friday, August 15, 2014

Anugerah Terhebat

Salam,

Eh aku berjaya update lagi hari ni..wakaka..takde apa pun nak cerita, dah lama ku pikirkan, nak cerita ke idok ke tunggu dulu ke cerita je ke rahsia dulu ke bagitau je ke..eh banyak sangat "ke" kau kan. 

Alhamdulillah Aish dah 2 tahun 4 bulan, setiap kali tengok Aish aku selalu cakap dengan En. Syg, anak adalah achievement terhebat dalam hidup aku, lebih hebat dari aku dapat degree, lebih hebat dari aku jatuh cinta dan kahwin dengan suami sendiri, lebih hebat dari aku dapat kerja dengan gaji yang aku puas hati, lebih hebat dari segala-gala yang aku ada dan capai dalam dunia ni, senang cerita terhebatest la..kuakakaka. 

Betul, aku rasa semua emak pun akan rasa apa yang aku rasa. Mau tak hebat, sebab aku berjaya menahan pening loya sakit pinggang, bangun kencing malam berkali-kali, bawak perut berat sampai 38 minggu 5 hari. Mau tak hebat, aku yang paling takut sakit ni berjaya melahirkan Aish dengan kesakitan yang paling hebat sekali dari pukul 2 pagi sampai 12.30 tengahari. Mau tak hebat, pantang dengan keadaan stress sebab Aish jaundice hampir 2 bulan, menangis aje kerja aku sebab tengok tangan and kaki kecik tu asyik kena cucuk je. Senang cerita kita emak yang hebat jugak ye dok.

Di sebabkan itu kitaorang decide untuk mencapai kehebatan untuk kali kedua..eh apa ayat aku ni..kahkah. Alaa senang cerita kitaorang decide untuk menambah ahli keluarga sebab memang kitaorang plan bila Aish dah 2 tahun lebih sikit je, aku nak pregnant semula, kalau boleh nak next baby lahir on April jugak masa Aish genap 3 tahun nanti.



Our one and only greatest achievement at the moment

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Alhamdulillah lebih cepat dari yang di plan





Sudah ku bagitau di Insta beberapa minggu lepas (haaa tulah sapa suruh tak follow, kan dah lambat korang tau) haha bajet retis sangat semua org nak follow insta ko, EDD 22 March 2015, cepat beberapa hari dari birthday Aish on 09 April, alhamdulillah rezeki awal namanya tu..hehe.

So sekarang dalam fasa mabuk kepayang, and this time sama je simptomnya macam Aish dulu, loya dan pening sepanjang hari, mulut pahit, perut sebu, lapar memanjang, seriusly sikit masa lagi idom ahkak macam serombong kapal..kuakakaka sebab banyak makan and idomku bakal mengembang bak juara gitu. Tapi yang tak best sikit kali ni mukaku teruk gilaaaaaaaaa, naik bintik2 and jerawat kecik2 tu, nak jumpa orang pun malu, masa Aish dulu kulit lawoooo je, jerawat pun xdop, xpelah dugaan idop namanya..hihihi.

Aku ni pesen kalau mengandung, instinct tu kuat sikit, sama je macam Aish dulu, period belum due tapi aku dah tau aku pregnant, kali ni pun macam tu jugak, beberapa minggu sebelum test upt dah cakap dengan suami "saya rasa saya pregnant la" ayat yang sama ku ulang-ulang 80 kali sampai suami ku cakap dia rasa berdebar-debar..hahaha ngada sangat ko tau bang, sebab suamiku tu memang dah tak sabar nak menambah baby, saje je ku tahankan jebat dulu.

Aku dah tak sabar nak test UPT tapi suami ku tak kasi, dia suruh tunggu sampai delay period dulu. so lepas 2 hari delay baru aku test, masa test tu kiranya aku dah 4 minggu 2 hari la kan, positive je senyum lebar cik abang..suke lettewww. Aku tau pun masa bulan puasa hari tu, sempatlah tinggal 5 hari puasa sebab mabuk kepayang dah datang..hihi. Sekarang dah 8 minggu, tapi belum gi scan lagi, weekend ni nak pergi. 

Doakan aku dan baby ye, moga mudah semuanya sampai melahirkan. Seriusly aku tak kisah pun anak aku boy or girl, sebab doa aku selalu moga anak aku sempurna akal dan fizikalnya, panjang umurnya, berkat hidupnya, anak yang berilmu dan beramal soleh, itu lebih dari cukup bagi aku, kalau dapat boy merasalah aku tua nanti ada 2 anak teruna, fuhh cool je rasanya, kalau girl, adalah teman mommy shopping, pun cool jugak..hahahaha, dalam tak kisah tu pun tak sabar jugak nak tau gender baby kot..hehehe, be good ye baby, weekend ni mommy gi telek awak. Doakan jugak kali ni aku berjaya menjadi emak terhebat buat kali kedua..kikiki kena hebat ganda 2 sebab dah ada 2 anak, tahap kelam kabut of course meningkat nanti nak handle 2 orang anak, bak kata Mommycha londeh penda..kakaka. Oklah bye!! nak layan mabuk kepayang balik ni, berejam kot aku taip entry ni.