Klik Jommm

Friday, February 27, 2015

New Chapter untuk Gobok Mommy & Baby

Salam,

Sedar tak sedar dah setahun aku buat bisnes, haha, kecik-kecik je tapi alhamdulillah tak sangka ada sambutan, kadang-kadang tak menang tangan sebab aku ni masih kerja full time, balik rumah, sibuk dengan Aish lagi dengan kerja rumah lagi, malam-malam pun masih reply whatsapp/PM customer tapi sekarang aku slow down sikit sebab tak lama lagi kan dah nak bersalin, buatnya terbersalin kang, sapa nak uruskan order customer, tu yang paling aku risau, tunggulah lepas habis pantang kang baru kita aktif balik ye, tapi korang masih boleh buat order macam biasa tau untuk ready stock, barang pre order je yang aku stop kejap.

Baru-baru ni En. Syg pergi course dan dia dapat lucky draw, dapatlah RM200 voucher Harvey Norman, apa lagi terus aku sendeng ajak dia belikan aku phone baru, sebab aku dah lama nak buat insta untuk GMB, phone sekarang aku pakai insta personal, sayanglah kan kalau campur-campur dan aku taknaklah asyik login in, log out kalau ada 2 insta, susah ko, acik ni femalas, nak keja senang dan cepat je..hewhew



Bakal expired bulan March, jadi moh la kita cecepat beli barang




Tak jadi beli phone sebab tergoda dengan Samsung Galaxy Tab 3, features takdelah hebat sangat tapi sebab dia murah dan screen besar dari hp, lagi senang kerja aku kan :)

So sekarang ni GMB dah ada instagram tau, korang follow gobok_mommy_baby, barang tak banyak lagi, aku baru sempat upload DIY cube je  =_=', sebab iolss kan dah nak bersalin ni, so iolls sekarang bz menguruskan kerja office dulu, kasi settle semua, korang follow dulu tau, kang slow-slow makyong update barang yeh :p..tau tau tauuuuuuuuuuu, follow tauuuuuuu...kuikuikui, insta ni En. Syg yang buat, dia boh gambo anak dia..hahahaha, nantilah ingat nak tempah official design utk GMB, tunggu la pas banak kang eh, skang memacam nak ku settlekan sebelum beranak.







Lepas follow insta ni jangan lupa doakan aku dipermudahkan bersalin ye..hahaha, takdok kena mengena ;p, Oklah bye, moga GMB terus maju jaya, nak simpan duit bisnes beli rumah satu lagi..wahahahaha...errr serius ni :)



Thursday, February 26, 2015

2nd Baby: BedungBarutBaby

Salam,

Antara keperluan untuk baby baru lahir mestilah barut dan bedung kan, kalau orang dulu-dulu jahit sendiri je, advance sikit upah orang jahitkan, tapi zaman sekarang, orang beli online je, lagi cepat, hari ni ko bayar, esok dah sampai, hah tak payah 80 kali call tailor tanya dah siap ke belum barut bedung anak ko tu.

Masa Aish dulu pun aku beli online je, kain cotton, lepas tu aku sapu barut anak sedara aku, makanya barut zaman Aish tu memang dah banyak, macam-macam saiz aku dah ada dan memang aku turunkan kat adik Aish ni je, elok lagi buat apa nak beli baru kan. Kebetulan kakak aku pun mengandung dan due March, kan ke aku dah sapu habis barut anak dia dulu, so aku ganti kan lah balik untuk dia yang baru, ate takkan nak pulang yang lama tu, kedekut benor ko ni, nak tau aku beli kat mana? Kat BedungBarutBaby, barut dia cotton flanel tau, lagi selesa dari kain cotton, gebuuuuu je, aku beli 1 set je sebab akak aku dah jahit untuk anak dia, so aku tambah la lagi 1 set, tapi bila pegang kain dia serius best.



Aku beli bulan 12 hari tu kot, ni packaging lama, sekarang dia dah buat packaging baru. Aku beli sekali mandian herba, kotlah mana tau, aku balik ke Temerloh lambat dan 2-3 hari berpantang sendiri kat Shah Alam, ku suruh je En. Syg rebus mandian herba tu, siap. Kalau ko berpantang sendiri, beli banyak2, satu pek tu boleh rebus banyak kali tau. Tuam baby pun aku beli jugak. 



Semalam dia upload pulak barut kaler pink ni!! Stress mak tau, nasib baiklah barut aku dah banyak, fuhhhh menggoda sungguh. Kalau korang nak beli korang follow je terus insta dia bedungbarutbaby, tak pun boleh tengok kat website dia www.bedungbarutbaby.com.my. Harga barang yang dia jual semua murah-murah, dan semuanya dia buat sendiri tau. Sha owner bedungbarutbaby ni kawan aku, dia pun blogger jugak..hahaha, tah-tah ko pun kenal..huhu, oklah tu je nak share, kalau nak beli roger dia yeh, serius puas hati :), bye!!





Wednesday, February 25, 2015

2nd baby: Supplement ibu mengandung

Salam

Masa pregnantkan Aish dulu kan, aku check up bulanan kat KK, so aku memang makan ubat yang KK bagi, seingat aku ada 3 jenis kan, iron, asid folic and vit c. Itulah yang aku makan sampailah Aish genap 6 bulan dalam perut, baru aku tambah vitamin sendiri. Aku beli Neurogain. Masa pregnantkan Aish aku agak jarang minum susu, sebab meloya teramat, bukanlah tak minum langsung, aku tetap minum tapi skip2. En. Syg belikan fresh milk, susu tepung memang tak boleh la masuk tekak ni, kang mula la meloya, dah la kalsium pun aku tak makan makanya hadap la cramp kaki yang agak kerap masa tu..huhu. First pregnancy, ilmu pun tak banyak sangat masa tu, walaupun aku ni memang disiplin makan ubat tapi tetaplah hb rendah, berbulu cik minah rasa sbb dah tahap 2 biji kena telan iron, rendah jugok hb aku tetiap bulan. Penat ku telan bayam and kerang, tetap jugak rendah, kafein pun memang pantang betul-betul masa pregnantkan Aish, in fact aku rasa masa Aish dulu aku lagi disiplin dari sekarang, banyak sangat benda yang aku pantangkan. Alhamdulillah last check up sebelum bersalin hb naik, tu pun takat 11 je kot.

So untuk 2nd pregnancy ni dah banyak belajar dari pengalaman masa Aish dulu, syukur jugak sbb dah kenal ramai member blogger yang sama2 tengah menambah anak, so memasing share apa yang diaorang makan masa mengandung, makanya supplement aku kali ni memang aku rasa boleh buat ko kenyang la. Takyah makan nasi dah, ko telan segala ubat n supplement pun dah boleh kenyang.. wahaha.. Kadang tu lepas dinner, dah elok perut kenyang, baru lah teringat nak minum pati delima, susu kambing, makan kurma segala, adedehhh, nak pulak bila perut dah besar ni, nak terkeluar balik rasanya bila perut penuh sangat.



Second pregnancy ni aku check up sekali je kat KK, so sempatlah jugak makan ubat KK yang 3 serangkai tu, lepas tu aku sambung check up kat DEMC, start 4 bulan sampai 6 bulan aku beli ubat sendiri je. Ni yang aku makan, Vitamin C nak kasi kulit anak cantik, miuhuhu, Neurogain untuk otak baby, VCO sebab orang cakap nanti kulit anak cantik dan dipermudahkan bersalin, kalsium sebab sama macam masa Aish dulu aku meloya nak minum susu, boleh kira berapa kali je aku cramp masa mengandung kali ni and Iberet Folic sebab hb asyik rendah je kan, makan Iberet ni, haaa mencanak-canak ko hb aku sekarang..kuikuii.



Start 7 bulan sampai sekarang aku ambik ubat kat DEMC je terus. Dr kasi Matruelle, doktor ku cakap dah makan ni tak perlu iberet dan neurogain lagi, sebab semua dah ada dalam tu, pastu dia kasi kalsium jugak



So sekarang ni yang aku makan, Vit C tetap aku makan sebab aku ni agak kerap selesema, dulu masa Aish aku telan je ubat klinik, pastu Aish pun tidur je sepanjang hari dalam perut T_T, sekarang tak berani dah, kalau selesema aku telan 2 biji, pastu kang kulit anak dara aku pun aku harap cantik la ye dik, jangan macam kulit mak ko ni. VCO pun aku tak tinggal, aku makan start 6 bulan sampai sekarang, aku beli 2 botol terus hari tu, breastfeed nanti pun aku boleh sambung makan lagi.




Pastu ku telan madu jugak..errr dah habis pun, kena beli lain ni, sebab madu ni aku kongsi dengan Aish, aku tak berani nak beli sendiri takut madu tipu, nak mintak tolong pak mertua belikan nanti, beli dengan orang kenal ni takdelah kita was-was kan. Pati delima tu pun orang cakap elok, pastu aku makan kismis jugak, sebotol kismis aku letak kat rumah, sebotol lagi kat office, pastu officemate chinese aku yang tengah pregnant jugak terpengaruh lalu dia pun beli kismis doa ni..hahahahaha





Sebenarnya kan aku tak berapa suka kurma, tapi mengandung punya pasal, ku telankan jua. Haa tu jelah vitamin and supplement aku masa mengandung ni, kalau ikut orang tua, jangan makan ubat banyak sangat..nanti anak besar susah nak bersalin, gasaklah besor pun asalkan sihat dan kuat ye dok.

Air zamzam aku ada beli hari tu, tapi belum sempat aku minum, habis kena tonggang untuk kereta, sebab kereta kitaorang overheat masa balik CNY baru ni, dah lah tengah jammed, air zam zam je yang ada dalam kereta, amboiii sangat kan kereta aku, aku belum sempat minum dia dulu telan air zam zam..pfffttt.

Oklah tu je kot, bye!!


Thursday, February 12, 2015

Aish dan Denggi

Salam,

Kesian anak aku, umur belum sampai 3 tahun lagi macam-macam sakit dah dia rasa. Beberapa hari lepas kitaorang buat majlis hari lahir dia yang pertama, dia kena rotavirus, muntah non stop, terus warded. Masa second birthday dia, dia kena HFMD, menangis non stop malam-malam sebab mulut banyak ulser, tak makan, tak minum, hampir seminggu jugaklah, malam birthday ke dua tahun dia tu, dia menangis sampai tertidur sendiri, maknya pun nangis sama, sedih sangat. Ni belum masuk 3 tahun pun lagi, dah kena denggi pulak.

Aish start demam hari Isnin, aku rasa badan dia panas lepas ambik dia dari babysitter, so Selasa aku EL dan jaga dia kat rumah, Rabu masih demam tapi En. Syg pulak yang EL dan bawak dia pergi ambik darah, result ok. Khamis masih demam, aku EL lagi, yang peliknya demam dia tak kebah walaupun dah bagi PCM, suhu memang tinggi je memanjang, asyik 38, 39, 40, bagi PCM turunlah takat 38 dalam 2 jam, lepas tu naik balik 39, stress tau dok, sebab takkan ko nak kasi dia PCM setiap dua jam, mau keracunan anak aku, nak tunggu 6 jam tu ya allah risau hati aku ni, aku lap-lap badan dia, dia mengamuk taknak, terpaksalah ku pujuk2 bagi dia berendam main air, turunlah takat 37 kejap je, lepas tu naik balik, dah masuk 4 hari demam dia begitu jugak, so malam tu jugak kitaorang decide wardedkan dia sebab dia pun taknak makan dan minum susu pun tak sampai sebotol sehari.



Ni masa suhu dia 40, melepek je dia



Hari ketiga, nampak sangat muka tak sihat tu

Tapi biasalah bila call semua hospital kat Shah Alam penuh manjang, memang musim budak tak sihat sekarang ni mungkin sebab cuaca panas sangat kan. so kitaorang warded kat KPJ Rawang, lagipun dekat je dengan rumah mertua. Masuk emergency, paed ambik darah dulu dan result positive denggi, sedih sangat dengar dia menangis masa nak ambik darah dan masukkan tiub, habis dia panggil "daddy, daddy, daddyy" aku lari jauh je tak sanggup nak dengar, dengan aku sekali menangis, biasalah mak-mak memang begitu kan.






4 hari jugaklah stay kat hospital, sampai sakit pinggang makyong ni, tapi aku tak sampai hati nak bagi En. Syg yang jaga dia memalam, biarlah aku jaga, sebab dia memang manja lebih dengan aku, takpelah mak ko ni sakit pinggang pun Aish asal Aish depan mata. Kalau tidur tu memang tak sah kalau tak memodot kat aku, nak jugak mak dia ni..hehe.

Aish demam sampai hari Sabtu, masuk air sebotol setengah je sebab platlet dia pun masih ok, nasib baik kitaorang wardedkan dia awal, hari Ahad dah discharge, lega sangat bila tengok dia dah sihat, aku kan kalau anak sakit lelama ni sanggup aku duk hospital sebab aku rasa selamat sikit dari duduk rumah, duduk hospital dekat dengan doktor n nurse takdelah aku gelabah sangat. Hopefully lepas ni tak masuk hospital dah ye Aish, kalau boleh sampai bila-bila, kena sihat-sihat selalu tau. Susah hati Mommy kalau tengok awak tak sihat.






Dah mula nak sihat, kalau tak asyik menangis dan mengamuk je


 Beberapa jam sebelum discharge, dah boleh senyum T_T, I love you sayang.

Oklah, bye!!



Monday, February 9, 2015

2nd Baby: Persiapan Barang Baby

Salam,

Dah hampir settle, tinggal headband je lagi, haha over ni!! Baju bajan baby pun dah habis aku cuci semalam, balik ni tinggal nak lipat dan pilih-pilih mana yang nak bawak balik untuk pantang dan mana yang besar dan agak-agak baby belum boleh pakai kita tinggal dulu kat Jelutong, masak nak angkut semua, mau tak muat kereta nanti, sebab anak dah 2, barang aku, barang Aish, barang baby lagi, kang ada yang kena duduk atas bumbung..haha. Lagipun setiap minggu kot En. Syg balik Temerloh tengok aku, kot kalau ada barang penting ku suruh je dia tolong bawakkan.

Memang dari zaman Aish dulu, bila tau je gender dan bila genap je perut 6 bulan, aku akan mula beli barang baby, beli, beli, beli sampai complete semua macam dalam list aku, sebab dah tak larat kot nak shopping sambil membawak perut lagipun kalau start awal, takdelah rush sangat nak membeli tu.

Setakat ni cukup dulu la apa yang aku beli, pakai mana yang ada dulu, baby dah lahir kang baru kita tambah-tambah apa yang patut, walaupunnnnnnnn, mata mak ko ni rambang je semedang..pffttt sabor-sabor (urut dada sendiri)

















Anak dah nak masuk 2 kata ko, so expert dah sikit waktu membeli tu, agak-agak kecik sangat size 3-6 months aku beli size 6-12 months, lantakkan beso sikit..lagipun baju Aish 3-6 months hari tu pun banyak, ada berbelas-belas pasang, kang tak sempat nak pakai baby dah besor dulu. Doakan aku ye, dah nak masuk 35 weeks dah hujung minggu ni, takuiiitttnyaaaaaa..hahahaha, dulu masa Aish excited nak bersalin, sikit pun tak takut, sebab tak pernah tau macamana sakitnya bersalin, kali ni excited jugak, tapi excited dalam kecuakan..kuakakakaka...heee hooo heee hooo heee hooo, berlatih pernafasan...fuhhhhh. Oklah bye!! :)


Monday, January 26, 2015

2nd Baby: List Barang Baby

Salam,

Ok episod kedua pulok..hahahaha. Disebabkan second baby, list barang tu taklah sepanjang first baby dulu, lepas korek sana, korek sini, QC sana, QC sini, ok ni listnya..wuhuuu

BARANG BABY

1) Baju Siang
2) 1 Set Sleeveless Romper
2) 1 Set Short Sleeve Romper
3) Baju Malam Lengan Pendek
4) Baju Malam Lengan Panjang
5) 1 Set Sleepsuit
6) Mitten and Booties
7) 1 Set Napkin
8) Tuala
9) Topi
10) Sapu tangan kecil
11) Blanket/Bedung Set
12) Stokin
13) Baju Jalan
14) Tuam Baby
15) Set Tilam
16) Headband
17) Puting Pigeon Peristaltic Plus dan Slim Neck
18) Soother
19) Baby's Tight

TOILETRIES

1) Bedak
2) Losyen
3) Diaper Rash Cream
4) Minyak Telon
5) Minyak Yuyi
6) Mandian Top to Toe
7) Drypers Newborn 2 pack/ Size S 2 pack
8) Nasal Aspirator
9) Hair Brush
10) Thermometer
11) Baby Wipes
12) Changing Mat
13) Toilet Roll
14) Nail Clipper
15) Toiletries Travel Set
16) Cotton Bud

EQUIPMENT

1) Rocker
2) Carseat
3) Stroller
4) Penyidai Bulat
5) Penyidai Bulat with clipper

BARANG MOMMY

1) Mandian Herba
2) Stokin
3) Set Pantang Shaklee
4) Lulur
5) Leesa Formula untuk Bengkung
6) Gamat Healin
7) Disposable Panties
8) Pad

BREASTFEEDING

1) Autumnz Breastpump
2) Reusable Ice Pack
3) Storage Bottles
4) Ziplock Storage Bag
5) Cooler Bag
6) Washable Breastpads

Ok tu je list barang baby aku, alhamdulillah dah banyak jugak yang settle, aku nak settle cepat-cepat sebelum hujung Feb, sebab sekarang ni aku dah 32 weeks, tinggal sikit je lagi tu, yang merah tu je yang belum settle. Mana yang takde dalam list maksudnya aku recycle je barang masa Aish dulu, mana yang molek tu kita pakai je lah ye. Habis pantang esok kita tambah lagi mana yang tak cukup :)

Seriusly anak lelaki ke or anak perempuan, excitednya beli barang baby tu aku rasa sama je..errr semua pun aku nak kalau ikutkan nepsu ni, tapi aku tahan-tahan, macamkan takde esok ko kan, nak angkut satu kedai aku rasa..pfftttt.

Oklah, tu je, bye!!

Thursday, January 22, 2015

Belated Birthday

Salam,

Ni cerita masa aku balik Temerloh disember hari tu, birthday Ma aku 27 September dan birthday Pa 16 Disember. Masa aku balik ada la jugak adik lelaki aku yang no. 5 tu balik, dia ajak adik bongsu aku beli kek untuk celebrate birthday parents aku.

Aku rasakan orang pregnant ni memang murah sangat rezeki dia kan, 2-3 hari sebelum balik Temerloh tu aku memang teringin sangat nak makan kek Secret Recipe, tapi tak tercakap kat En. Syg pun, padahal kedai Secret Recipe dengan rumah aku sangatlah dekat. Rezeki sangat adik aku balik dari beli kek tu dia bawak kek Secret Recipe..wuwuwu, aku ni nama je orang Temerloh, bukan aku tau sangat kedai apa yang ada kat Temerloh tu, Secret Recipe pun aku tak tau ada rupanya..wahahaha, aku kalau balik kampung memang aku memerap dalam rumah je, gi bandar Temerloh tu pun tidak sekali, ada la jugak aku pergi tapi jarang bebeno, memang balik kg duk dalam rumah je..hihu. Lepas tu kan dia beli pulak kek chocolate + cheese, memang rejeki sangat sebab aku memang suka T_T.




Happy Belated Birthday Pa and Ma







Pa sorang je interframe sebab ma segan..alalalalahaiiii, Takpelah Ma tiup dari kejauhan je yeh. Yang penting aku makan portion paling besor, lepas tu esoknya sambil masak lunch sambil korek fridge makan lagi..bahahaha. Oklah tu je, bye!!