Klik Jommm

Thursday, December 31, 2015

Autumnz Steriliser dan Warmer (READY STOCK)

Salam,

READY STOK YE, READY STOCK!!



 Set Steriliser dan Home and Car Warmer (Green)

*Latest design
*Boleh memuatkan 12 botol sekaligus
*Boleh steam makanan baby


SENARAI HARGA (tidak termasuk pos)

1) Set Combo Electric Steam Steriliser and Home and Car Warmer: RM185.00 RM180.00 (SALE PRICE AUGUST!!!!)

2) Electric Steam Steriliser: RM115.00

3) Home and Car Bottle Warmer: RM80.00


SENARAI HARGA POS

1) Set Combo:
RM18.00 (CityLink Courier, 1-3 hari bekerja - SEMENANJUNG SAHAJA)
RM15.00 (pos domestik, Pos Malaysia, 4-5 hari bekerja - SEMENANJUNG SAHAJA)

2) Electric Steam Steriliser sahaja:
RM18.00 (CityLink Courier, 1-3 hari bekerja - SEMENANJUNG SAHAJA)
RM10.00 (pos domestik, Pos Malaysia, 4-5 hari bekerja - SEMENANJUNG SAHAJA)

3) Home and Car Warmer sahaja:
RM8.00 (poslaju) - SEMENANJUNG SAHAJA
RM12.00 (poslaju) - SABAH/SARAWAK


BERMINAT??

Whatsapp/Telegram: 0162305024 (Erin) atau Like Page Gobok Mommy and Baby

Ok, bye!!

Thursday, August 27, 2015

Trend Pakaian Wanita Terkini

Salam,

Tetiba hari ni nak cerita pasal trend terkini pulak..hahaha, yelah kan orang sekarang bukan main bergaya, kalau dulu orang bertudung ni pakai baju kurung aje, sekarang macam-macam trend dan fesyen yang unik dan bergaya untuk orang bertudung ada, dan yang penting walaupun bergaya masih lagi menutup aurat. Kalau korang bertudung dan dah habis idea macamana nak bergaya ke pejabat tapi masih lagi mengekalkan imej sopan, meh aku nak share 3 gaya fesyen muslimah moden zaman sekarang, lepas tu aku share kat mana tempat yang best untuk korang shopping online semua fesyen up to date ni nanti tau, manalah tau lepas baca entry aku ni terus korang pun sama naik nak meranggi kannnnn, barulah umphhh.


Trend yang paling popular sekarang adalah pemakaian kimono cardigan dan wrap cardigan yang cukup simple dan selesa dipakai. Aku pun suka sebab simple sangat, kalau ko pakai sleeveless kat dalam sarung je cardigan, terus siap, nak pulak kalau nak cepat tu kan, bukan orang nampak pun baju apa yang kita pakai kat dalam. Cardigan ni pulak kalau pakai dengan jeans or skirt pun sesuai je, senang dan ringkas.





Selain cardigan orang sekarang pun suka pakai blouse Muslimah, dulu susah nak dapat, sekarang banyak online store yang dah jual dan yang membezakan blouse ni adalah design dia, macam-macam design ada sekarang, kira yang sesuai la untuk ko pakai ke pejabat atau pun nak jalan-jalan dengan family, kalau dulu seingat aku design blouse Muslimah ni sangatlah terhad dan bosan, sekarang cakap aje nak design apa semua ada, nak pulak kalau kat Zalora tu, haa rambang mata menengoknya, sediakan ongkosnya aje ye.



Kalau agak-agak dah banyak sangat koleksi jubah atau nak cari kelainan sikit, cuba korang bergaya dengan shirt dress or maxi dress. Sopan dan selesa, bukan je boleh pakai bawak ke pejabat, tapi sesuai jugak  korang nak gayakan ke majlis-majlis istimewa macam kenduri kahwin ataupun jamuan makan malam.

Pening nak cari kat mana semua baju dengan trend terkini ni, haaa korang click je link bawah ni, semua ada kak, jangan lupa mintak cik abang sponsor, balik kang boleh tunjuk kat husband masing-masing ye sebelum beli.




Zalora ni semua pun ada, tercekik iollss nak pilih baju tau, k lah nak sambung shopping, bye!!


Wednesday, August 26, 2015

Rutin Mengepam

Salam,

Ni kira entry throwback la eh, sebab nak cerita pasal rutin mengepam masa aku dalam pantang dan masa aku berulang dari Rawang dulu, start Ogos hari tu kitaorang dah pindah balik umah kitaorang kat Jelutong ni, so rutin mengepam pun dah berbeza, tu pun aku nak cerita jugak nanti.

Masa dalam pantang susu aku drop gila-gila, masa tu Alana baru keluar wad sebab jaundice, down jugaklah sebab aku baru berpantang belas-belas hari tapi susu ciput sangat, start dari tu memang aku pastikan aku buat power pumping hari-hari, biasanya waktu pagi lepas Alana dah df, sekali lagi aku akan pam waktu petang, so masa dalam pantang aku akan pam 2 kali je la, masa tulah aku kumpul stok, alhamduillah walaupun tak banyak macam orang lain, dapatlah jugak kumpul dalam 200oz stok sebelum naik kerja.

Start kerja on 12 May sampailah akhir bulan Julai, aku berulang dari Rawang sebab mak mertua aku yang tolong jagakan Alana. Masa kat Rawang, pagi-pagi sebelum pergi kerja aku akan setup pam siap-siap, pakai pumping bra dan nursing cover hari-hari sebelum keluar rumah, otw ke office ambik masa dalam 1 jam, kalau jammed, sejam setengah jugak lah, so sambil drive aku akan buat power pumping, aku buat setiap hari, so everyday dapatlah bawak balik dalam 15oz++, kalau nasib baik cecah jugaklah sampai 20oz sehari tapi disebabkan Alana tak df, sehari dia akan minum dalam 40oz siang dan malam, while aku dapat pam setiap hari dalam 20oz++ je, start dari tu lah stok mula menyusut n masa dia 4 bulan lebih aku terpaksa campur susu. 

Tapi serius aku happy kot sebab masa Aish susu tak semeriah sekarang ni, 20oz++ sehari tu pun dah banyak sangat bagi aku. Alana pulak sangatlah kuat menyusu, lepas aku mula kerja, dia minum 3 oz seminggu je, minggu depannya dah 4oz, belum 4 bulan dia dah minum 5oz..anyonyo, bayangkan 10 kali feeding darab 5oz per feeding, tak ke dah 50oz sehari, dan aku mengaku jugaklah jaga baby sendiri dan menjadi EP Mom sangatlah mencabar, ko balik kerja dah letih dan penat, nak uruskan anak dengan nak cari masa untuk pam lagi sambil sibuk nak melayan si abang, selalu la jugak terskip, so lama-lama susu pun menyusut, haiihhh aku memang salahkan diri sendiri jugaklah tapi yelah bila ko dah penat sangat, tengok pam pun dah tak lalu, tido lagi sedap..bad mom, aku cuma bangun mengepam pukul 3-4 pagi time weekend je, kalau hari biasa aku memang tak boleh bangun, penat sangat rasanya berulang hari-hari. Alangkan tak bangun mengepam tu pun hari-hari aku drive sambil menyengguk, dari Rawang ke Subang tu rasa macam jauhnyaaaa, bila nak sampaiii niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, mata dah melekat wehhhhh, hari-hari jugak singgah petrol pam untuk tidur, pergi dan balik aku singgah tidur tau..hahahaha.



Kenangan PP dalam kereta dulu..sobsss

Bila dah berulang dari Jelutong aku dah tak buat power pumping dalam kereta dah, sebab aku hantar anak-anak aku ke rumah babysitter, so leceh sikit la kalau nak cabut n nak pasang pam setiap kali turun hantar anak-anak aku kan, so setiap hari sampai je office aku akan pam dulu, next session tengahari dan last session petang sebelum balik, gitulah hari-hari sekarang, tapi sekarang susu pun dah menyusut, tak jadi iollss nak beli freemie ;p. Stok susu aku pun adalah beberapa oz je dalam peti sekarang ni lagi pun Alana pun dah campur susu, tipulah kalau aku tak susah hati dan sedih bila Alana dah taknak df, tapi yelah orang cakap lain anak, lain ragamnya, bila anak taknak df ni, kerja tu bertambah sikit, kena cari masa untuk mengepam. Oklah anak ketiga nanti mak nak beli freemie sesiap sebelum deliver, nanti ko!! hahahaha, tak pun beli FS terus..gitchuuuu

Oklah, babaiii


Tuesday, August 11, 2015

Salam Aidilfitri

Salam,

Selamat Hari Raya, hahahaha nampak tak raya dah nak habis baru hegeh-hegeh nak update ;p. Raya tahun ni giliran family En. Syg, maka di Rawanglah kitaorang beraya tahun ni.

Sama macam tahun lepas jugak, minggu last raya tulah baru aku ambik cuti dan shopping baju raya anak beranak, tahun lepas pergi dengan adik, tahun ni pergi berdua dengan mertua, zass ke Jakel Shah Alam beli baju siap je untuk En. Syg and Aish, baju kurung Alana aku beli online je, baju aku tengah-tengah bulan puasa baru ku tempah, aku kan baru bersalin bulan March hari tu, so paham-pahamlah sekarang size agak gajah sikit, tak berani beli baju lain maka sepasang je lah baju raya aku tahun ni, tapi lepas bulan puasa hari tu dah turun 2kg lagi la..huahhh suka!! Aku aim 48kg je, sebelum pregnant berat aku 45kg tapi terlalu kurus la, so nak maintain 48kg je lepas ni, sekarang dah 50kg..mihihihihi. 

mmmm apa lagi eh nak cerita..haaa tetiap tahun pun kitaorang akan balik 2 2 kampung, Rawang dan Temerloh, sebab tu aku tak kisah sangat raya kat mana, sama aje, sebab tetap akan jumpa 2 2 family jugak time raya.

Raya Pertama hari tu, bangun je pagi lepas breakfast terus aku berus kain sebesen..bahahaha sempat lagi, dalam pukul 12 macam tu baru bersiap pakai baju raya dan terus ke rumah Tok En. Syg kat Sg. Buaya yang jaraknya dari rumah mertua aku dalam 15 minit je pun. Habis je kaum lelaki sembahyang Jumaat dan makan-makan kejap kat rumah Tok terus balik Serendah semula, tunggu adik beradik pak mertua aku datang pulak, malam tu kitaorang bergambar family dan salam raya, settle raya pertama. Nampak tak sempoinya raya kat belah Rawang ni, sebab family mertua memang jarang ke mana-mana time raya tunggu orang datang rumah je. 

Raya Kedua, kitaorang ke rumah makcik En. Syg lepas tu terus zass ke Setia City Mall celebrate birthday anak buah En. Syg, habis cerita raya kedua

Raya Ketiga, petang tu balik Temerloh, settle raya ketiga..kakakakaka, nampak tak aku tak kemana-mana pun time raya..mihihihi

Raya Keempat kat Pahang, tak ke mana pun aku, memang duduk rumah je mengadap adik beradik

Raya Kelima dah gerak balik Rawang semula, otw balik kitaorang singgah rumah pakcik aku kat Bandar Jengka, macam tulah cerita raya aku tahun ni

Ok jom tengok gambar pulak


Aish kan duklah mengamuk taknak pakai baju melayu, so nak tak nak terpaksa umpan dia dengan tab, dia jarang dapat tab tau, aku memang sorok and just bagi dia on certain ocassion je, budak bila dapat benda yang jarang dapat, makanya mata dia tak habis-habis merenung tab, bergambar pun tab ada sekali, kalau ko ambik mau perang besar tu, sabo jelah mak ko ni Aish oiii, tu pun songkok dengan sampin dia tak pakai. En. Sayang balik je dari masjid terus aku ajak bergambar, sebab aku takut kejap lagi anak bujang ngamuk nak buka baju.



Boria..hehe, baju ni adik ipar aku belikan kat Indon, so tahun ni ajak adik beradik perempuan ramai-ramai pakai baju sama. Tu jelah satu-satunya baju raya aku, nasib baik tahun ni tak berjalan raya sangat, kalau tak mana aku nak korek baju pulak sebab semua baju kurung aku dah tak muat, ye semua dah tak muat akibat berat degil nak turun, dulu kan 45kg aje, sekarang 50, nak zip kain pun tak boleh dah..kahkah kronik sangat ni, ku ingat minggu depan nak cuti beli baju baru..kikikiki sebab dah kurang baju yang boleh dipakai sekarang. Eh ni entry pasal raya ke entry pasal berat badan kau?? confuse readers..auww ada ke readers blog bersawang ni?? miahahaha.




Raya kedua; celebrate birthday anak buah En. Syg kat Delicious Setia City Mall



Raya ketiga; balik Temerloh



Alana dan cousin (anak kakak aku) Adelia. Rezeki akak aku pregnant sekali dengan aku tahun lepas padahal dia dah pasrah kalau ditakdirkan anak dia tunggal, sebab dia dah cuba 3 tahun baru dapat Adelia ni, so sekarang anak dia 2 sama macam aku. Adelia lahir 1 March, Alana 11 March, ohhh hari ni Alana dah 5 bulan.



Pa aku aka Atok Jamal ;p


Aish tidur lepas sepahkan umah atok, hahahaha teknik penyamaran ke apa ni.

Gitulah raya saya tahun ni, sambung raya tahun depan pulak ye. Selamat Hari Raya semua, maafkan saya zahir dan batin ye, kotlah ada entry yang mengguris hati korang..kihkih. Bye!!





Thursday, July 2, 2015

Breastfeeding: EP Mom

Salam,

Semua orang dah cerita pasal raya eh, mood raya aku belum mai lagi, sebab baju raya belum settle..hahaha, aku memang suka beli last minit, time orang dah balik kampung tu kang baru ku ambik cuti dan shopping baju raya, aman damai je rasa sebab orang pun dah tak ramai sangat.

Ok cerita raya nanti-nantilah ye, sekarang nak cerita pasal bf journey aku buat kali kedua. Alhamdulillah rezeki bf kali ni lebih murah dari Aish dulu. Masa dapat anak pertama kemain aim high aje ko kan, tapi tak berjaya fully bfkan Aish sebab susu ku merosot lepas habis pantang, makanya Aish start campur susu masa umur 2 bulan lebih, dan aku just direct feed dia je bila dia dengan aku, dah tak boleh pam, sebab yang keluar setitik dua aje, tu pun lepas direct feed memang wajib kena top up fm jugak sebab susu aku memang tak banyak sangat pun, tak boleh buat dia kenyang, tapi Aish direct feed sampai umur dia 2 tahun 5 bulan.

Kali kedua ni, aku dah tak aim high macam masa Aish dulu dah, aku lebih suka follow the flow, taknak stresskan diri sangat walaupun kadang-kadang stress jugak...haha biasalah bf ni kan banyak dugaan dan liku-liku nya, mana ada smooth dan susu ko banyak semedang, ada masa banyak ada masa sikit, ada masa risau tak cukup ada masa macam amboiii banyaknya..gitu, hanya orang yang bf saje mengerti kestressan ku ini.

Masa tau gender baby Alana, wahhh happy aku ni sebab orang selalu cakap baby girl tak minum banyak sangat, tak bergayut and baby girl senang sangat nak handle dia, bermakna lepas susu baby akan behave dan tidur dan ko ada banyak masa untuk mengepam, ngepam dan ngepam sampai penuh peti ibumu di kampung, sampai ibumu nak beli ayam pun tak boleh sebab peti beliau penuh dengan susumu..kahkah dongeng sangat ni.

Eh tapi betullah, beza sangat Aish dan Alana, Aish dulu bergayut aje, sampai aku tak sempat pam pun, tidur siang pun tidak T_T, Alana pulak jenis tak bergayut, habis minum tidur, kang bangun minum dan tidur lagi, senang sangat handle dia masa dalam pantang, tapi lepas sebulan lebih Alana dah taknak direct feed. Dia akan menangis, menangis dan menangis..tapi bila aku nak bf dia refuse, lepas tu dia tidur, bangun tidur kang dia nangis lagi sampailah berjam-jam tak minum susu. Mula-mula dulu otak aku ni macam tak register yang sebenarnya dia nursing strike, aku biar je dia nangis dan tidur dan nangis dan tidur sampailah dia penat dan dia direct feed sebab maybe dah lapar sangat.

Sampailah bila aku dah start kerja dan dia dah mula minum botol, barulah otak aku ni tau sebenarnya dia nursing strike, amboiii cuti bersalin 2 bulan je kot sampai otak pun naik beku takleh pikir yang sebenarnya anak aku tu nursing strike, over sangat ni, patutlah senang gile nak ajar dia minum botol, hulur je, terus dia hisap sampai kering kontang, Aish dulu punyalah susah nak ajar berbotol, berpuluh-puluh puting aku beli nak ajar dia hisap botol punya pasal, nampak tak kecintaan Aish terhadap miss B begitu mendalam, tak macam adik dia T_T

Bila dah tau dia nursing strike, aku ajak En. Syg balik Jelutong, aku berkurung dalam bilik dengan dia sebab nak buat skin to skin, aku buat sehari je tapi tak berjaya or maybe aku yang tak cukup kuat, aku jadi tak sampai hati tengok dia nangis berjam-jam tahap keras badan dan hilang suara bila aku paksa dia direct feed, berjam-jam dia tak minum susu, penant nangis dia tidur, serius aku tak sampai hati walaupun sebenarnya hatiku retak seribu bila dia taknak direct feed dah, rasa macam jauh je dengan anak sendiri, rasa macam tak penting, bila aku bagi je botol habis dia minum semua, nampak sangat dia lapar.

So since then EP mom la aku, dah almost 2 bulan dah ni, alhamdulillh setakat ni susu masih ok, cumanya sekarang aku dah tak boleh supply ikut demand dia. Sehari aku boleh dapat dalam 20oz++ while Alana minum 40oz setiap hari, stok susu dalam pantang yang aku pam dulu semua dah habis. Alana akan minum susu aku sampai habis semua stok barulah mak mertua aku top up fm, kira aku pam hari ni untuk esok, macam tu lah hari-hari. 

Dulu masa mula2 jadi EP mom memang sedih dan stress jugaklah, tapi bila ada kawan-kawan support rasa lega sikit, takpelah tak fully bf pun, asalkan anak aku tak lapar, takpelah EP mom sekalipun asalkan aku dah buat yang terbaik untuk anak aku, bagi dia susu aku walaupun tak direct feed, hari-hari ajar diri sendiri bersyukur walau berapa oz pun aku dapat, barulah tak stress kan. Aku akan pam dan bagi Alana susu aku selagi ada, insyaallah, cumanya sekarang ni aku tak bangun pukul 3 4 pagi untuk pam, sebaiknya bangun pagi-pagi macam tu untuk pam tapi aku tak mampu sebab sekarang aku berulang dari Rawang, penat dan mengantuknya tuhan je yang tau, aku drive sendiri, pergi balik kerja aku akan singgah R & R atau Petronas untuk tidur. Tapi dah tekad ni, balik Jelutong sok nak start bangun pukul 3 4 pagi untuk pam susu, fuhhh moga berjayalah hendaknya, manalah tau boleh fully bf balik Alana tu sebab stok aku cukup untuk dia kan..hehe.

Lepas tu yang paling seronok ada member yang ada anak kecik macam aku jugak dan mengepam, kadang-kadang pm sesama sendiri tanya berapa ko dapat hari ni..hahaha rasa semangat tau, dan rasa jeles jugak kekadang, tapi jeles yang positif la. Tq morenians ku sayang, semangat aku nak bf anak aku tau sebab tengok korang pun bersemangat ;p barulah rasa i'm not alone gituuu.

Korang ada yang EP Mom tak? share la dengan aku.



Abang Aish masa 8 bulan, happy gile lepas direct feed..haha


Tuesday, June 30, 2015

Alana Nayli

Salam,

Ok hari ni nak cerita pasal nama anak kedua aku ni, sama macam Aish jugak, En. Syg nak semua nama anak-anak bermula dengan huruf A, amboiii anak-anak ye, macam ramai je bunyinya ;p. Sebab pertama, nama En. Syg pun bermula dengan huruf A dan sebab kedua, dia nak anak-anak dia jadi berani, sentiasa ke depan dan sentiasa bersedia, sebab kalau kat sekolah kan nama yang bermula dengan huruf A yang akan dipanggil dulu, I is ok aje.

Sebelum pregnantkan Alana, aku memang ada cari nama yang bermula dengan huruf A, tapi nama baby boy, sebab entah kenapa aku asyik rasa anak kedua aku nanti boy. Tapi nama tu asyiklah direject dek lakiku..ppffftttt. En. Syg pulak memang dah decide kalau ada baby girl nanti dia nak nama Alana, nama tu dia dah cakap lama dengan aku, even before aku pregnant dan even before Lara Alana tu lahir ok, so kitaorang tak tiru nama dia..bahahaha, masa tau Scha Awal bagi nama anak dia Alana terus macam alaaaaaaa...bahahaha over gile, macamkan ko sorang je boleh pakai nama tu. Kebetulan pulak masa Lara Alana tu lahir aku baru je pregnantkan Alana, gender pun belum tau lagi.

Ok, Alana confirm, tapi nak cari nama gabungan yang belakang tu masalah sikit, En. Syg nak nama bunga, dulu masa aku pregnantkan Aish kitaorang dah finalize "Adelia Jasmine" if andai kata Aish tu girl. So this time En. Syg cakap "Alana Jasmine", tapi aku macam tak nak lah pulak Jasmine tu, so aku keep cari nama lain sampailah 2 hari sebelum bersalin aku dapat nama Nayli tu, dan En. Syg terus berkenan, actually ada a few nama yang aku bagi, tapi dia yang pilih Nayli so ku ikut saja, Sebab kalau tanya aku sampai ke sudah aku nak cari lagi, so ku bagi jelah En. Syg kuasa untuk memilih nama anak dia dari list yang aku ada. Hari keempat terus daftar nama sebab lepas tu terus nak balik Temerloh.

Maksud "Alana" dalam bahasa Arab ialah "terbuka". Tapi aku lebih suka refer kepada makna Alana dalam bahasa Irish iaitu "cantik". Setiap kali panggil Alana ku bayangkan cantik saja, bukan cantik paras rupa je, cantik luar dan dalam ye dik, cantik semuanya, doa mommy tu untuk adik tau.


Celtic Meaning: 
The name Alana is a 
Celtic baby name. In Celtic the meaning of the name Alana is: meaning harmony, stone, or noble.
American Meaning: 
The name Alana is an
 American baby name. In American the meaning of the name Alana is: meaning harmony, stone, or noble.
Gaelic Meaning: 
The name Alana is a 
Gaelic baby name. In Gaelic the meaning of the name Alana is: This name of uncertain origin may be a feminine form of Man, or derived from the Irish Gaelic word for 'child'.
Hawaiian Meaning: 
The name Alana is a 
Hawaiian baby name. In Hawaiian the meaning of the name Alana is: Feminine of Alan awakening.
Irish Meaning: 
The name Alana is an 
Irish baby name. In Irish the meaning of the name Alana is: Beautiful. Dear child.


Maksud "Nayli" dalam bahasa Arab pulak ialah "pencapaianku". Nayli tu aku refer dekat group nama-nama islam. Berpinar mata acik tengok list nama yang gile banyak, dari situlah aku shorlistkan mana yang aku berkenan dan kena dengan nama Alana.  Macam tulah Alana Nayli diberi nama..hehe.



Cantik Pencapaianku binti Asrul Sani


Oklah, bye auntiessss :) Esok mommy update lagi.

Friday, June 26, 2015

4 Tahun



25 Jun 2011 - 25 Jun 2015

Alhamdulillah dah 4 tahun kitaorang kahwin, dan alhamdulillah dah berempat pun. Moga berpanjangan jodoh kitaorang dan berjaya membesarkan anak-anak menjadi orang yang cemerlang di dunia dan akhirat.

Happy Anniversary Sayang, lepas raya kita dating berdua ye :)

Bye!!