Klik Jommm

Monday, January 26, 2015

2nd Baby: List Barang Baby

Salam,

Ok episod kedua pulok..hahahaha. Disebabkan second baby, list barang tu taklah sepanjang first baby dulu, lepas korek sana, korek sini, QC sana, QC sini, ok ni listnya..wuhuuu

BARANG BABY

1) Baju Siang
2) 1 Set Sleeveless Romper
2) 1 Set Short Sleeve Romper
3) Baju Malam Lengan Pendek
4) Baju Malam Lengan Panjang
5) 1 Set Sleepsuit
6) Mitten and Booties
7) 1 Set Napkin
8) Tuala
9) Topi
10) Sapu tangan kecil
11) Blanket/Bedung Set
12) Stokin
13) Baju Jalan
14) Tuam Baby
15) Set Tilam
16) Headband
17) Puting Pigeon Peristaltic Plus dan Slim Neck
18) Soother
19) Baby's Tight

TOILETRIES

1) Bedak
2) Losyen
3) Diaper Rash Cream
4) Minyak Telon
5) Minyak Yuyi
6) Mandian Top to Toe
7) Drypers Newborn 2 pack/ Size S 2 pack
8) Nasal Aspirator
9) Hair Brush
10) Thermometer
11) Baby Wipes
12) Changing Mat
13) Toilet Roll
14) Nail Clipper
15) Toiletries Travel Set
16) Cotton Bud

EQUIPMENT

1) Rocker
2) Carseat
3) Stroller
4) Penyidai Bulat
5) Penyidai Bulat with clipper

BARANG MOMMY

1) Mandian Herba
2) Stokin
3) Set Pantang Shaklee
4) Lulur
5) Leesa Formula untuk Bengkung
6) Gamat Healin
7) Disposable Panties
8) Pad

BREASTFEEDING

1) Autumnz Breastpump
2) Reusable Ice Pack
3) Storage Bottles
4) Ziplock Storage Bag
5) Cooler Bag
6) Washable Breastpads

Ok tu je list barang baby aku, alhamdulillah dah banyak jugak yang settle, aku nak settle cepat-cepat sebelum hujung Feb, sebab sekarang ni aku dah 32 weeks, tinggal sikit je lagi tu, yang merah tu je yang belum settle. Mana yang takde dalam list maksudnya aku recycle je barang masa Aish dulu, mana yang molek tu kita pakai je lah ye. Habis pantang esok kita tambah lagi mana yang tak cukup :)

Seriusly anak lelaki ke or anak perempuan, excitednya beli barang baby tu aku rasa sama je..errr semua pun aku nak kalau ikutkan nepsu ni, tapi aku tahan-tahan, macamkan takde esok ko kan, nak angkut satu kedai aku rasa..pfftttt.

Oklah, tu je, bye!!

Thursday, January 22, 2015

Belated Birthday

Salam,

Ni cerita masa aku balik Temerloh disember hari tu, birthday Ma aku 27 September dan birthday Pa 16 Disember. Masa aku balik ada la jugak adik lelaki aku yang no. 5 tu balik, dia ajak adik bongsu aku beli kek untuk celebrate birthday parents aku.

Aku rasakan orang pregnant ni memang murah sangat rezeki dia kan, 2-3 hari sebelum balik Temerloh tu aku memang teringin sangat nak makan kek Secret Recipe, tapi tak tercakap kat En. Syg pun, padahal kedai Secret Recipe dengan rumah aku sangatlah dekat. Rezeki sangat adik aku balik dari beli kek tu dia bawak kek Secret Recipe..wuwuwu, aku ni nama je orang Temerloh, bukan aku tau sangat kedai apa yang ada kat Temerloh tu, Secret Recipe pun aku tak tau ada rupanya..wahahaha, aku kalau balik kampung memang aku memerap dalam rumah je, gi bandar Temerloh tu pun tidak sekali, ada la jugak aku pergi tapi jarang bebeno, memang balik kg duk dalam rumah je..hihu. Lepas tu kan dia beli pulak kek chocolate + cheese, memang rejeki sangat sebab aku memang suka T_T.




Happy Belated Birthday Pa and Ma







Pa sorang je interframe sebab ma segan..alalalalahaiiii, Takpelah Ma tiup dari kejauhan je yeh. Yang penting aku makan portion paling besor, lepas tu esoknya sambil masak lunch sambil korek fridge makan lagi..bahahaha. Oklah tu je, bye!!


Wednesday, January 21, 2015

2nd Baby: Sebelum buat list barang baby

Salam,

Sebelum buat list, kita kena tau apa yang nak dibeli dulu, aku ada 2 rules sebelum beli barang baby, ngade sangat nak rules bagai tau. 

Rule No. 1: kena tau gender, ku tak mau beli baju unisex ni, kalau boy ku nak beli baju yang sesungguhnya boy, kalau girl ku nak beli baju dan barang yang sesungguhnya girl..hahaha. 

Rule No. 2: kita korek balik barang anak sebelum tu, yang mana boleh pakai dan molek lagi, kita kasi je anak pakai, pastu tambah sikit-sikit, jangan membazir, sesungguhnya membazir itu amalan syaitonnn.

Ok rule no. 1 check sebab dah tau gender (errr tu pun kalau betul la, kalau sebaliknya, pasrah je la)

Rule no. 2, baju Aish masa baby dulu kan once tak muat je, terus aku simpan elok-elok, aku letak dalam plastik besar and aku labelkan 0-6 dan 6-12, sampai sekarang pun baju yang dia dah tak muat aku masih simpan, yang buruk pun aku simpan tau T_T, sindrom anak pertama agaknya semua barang Aish aku sayang nak buang walaupun dah buruk, eh tapi aku takkan kasi adik dia pakai la weh yang buruk tu. 

Tau je gender siang tu, malam tu jugak ku suruh En. Syg panjat almari ambik stok baju Aish masa 0-6 bulan..bahahaha. Masa Aish baby dulu semua baju dia aku basuh tangan, so kebanyakan baju dia masa baby masih elok lagi. Aku asingkan mana yang nampak unisex tu aku kasi adik dia, mana yang nampak boyish sangat tu aku kasi akak aku (akak aku insyaallah baby boy, dia bersalin March jugak sama dengan aku)

Siap asing aku kira pulak..hahaha, pastu baru aku plan berapa pasang lagi ku nak tambah sebelum bersalin, lepas bersalin nanti kita beli lain pulak ye dik.



Ok, yang ni lulus buat sementara, boleh la nak pakai time pantang nanti, kot kalau aku pakaikan kat adik Aish aku rasa boyish sangat, aku tanggal terus hulur kat akak aku, dah katanya pantang sesama, "nah Along kasi anak awak" kahkahkah, boleh gitu?? Alahhh adik beradik takdok hal la kan.




Ada orang main lori atas "jambatan" mommy

Aku rasa untuk anak kedua ni memang jimat banyak sangat dah, mana yang elok tu aku pakai je, tapi yang paling jimat barang mommy la kot, banyak ku recycle je macam tshirt besar-besar, nursing bra, kain batik, bengkung, barut baby, tu semua aku pakai time pantang Aish je dulu pastu peram, ngandung kali ni ku korek habis balik semua barang tu..wahahaha. Tapi breastpump ku beli baru and ada a few jugak barang untuk breastfeed aku beli baru, kasi semangat breastfeed berganda-ganda kuasa 18..fuhh fuhhh. Ada orang nak beli tak kalau aku jual Spectra 3 aku..hahaha berat macam tungku wehh, aku ingat nak jual murah-murah je ;p

Oklah sekian bebelan emak kali ini, kita bertemu lagi esok, nak usha jumpsuit baby jap..kihkih. Bye!!




Tuesday, January 20, 2015

Carter's Baby Blanket Murah

Salam,

Bila dah tau gender kan, wahhh excited mak beli barang anak, serius seronok sangat rasanya, semua pun nak hangkut, over sangat ni. 

Salah satu keperluan newborn baby mestilah blanket or bedung kan, sebab baby kan suka berbedung baru lena je tidur dia tu. Macam biasalah dah katanya menega barang baby, so aku beli dengan diri sendiri jelah..wahahaha





GMB Price: RM37.00 per set (1set 4pcs) (tidak termasuk pos)

Haa boleh pilih design yang korang berkenan, tapi kan, huhuhu tinggal 8 set je ready stock sekarang, sorrylah lambat update..huhu, Stok available sekarang B, D, E, F, G and H je lagi. 

Kalau berminat boleh whatsapp/sms/tele: 0162305024

or 



Ni aku beli untuk anak dara aku. Kain sedap tau, material cotton flanel, selesa dan lembut je.








Design C, tapi dah sold out tau T_T

Oklah, bye!!

Friday, January 16, 2015

Cerita Lepas Banjir

Salam,

Dah lama nak update tapi lately memang bz sangat aku ni, alhamdulillah hari Jumaat 2nd Jan banjir kat rumah parents aku dah surut, maka berdesup la kitaorang balik, semua kena balik sebab banyak gile kot kerja nak dibuat.

Pagi tu aku dah siap-siap nak pergi kerja dah, bila adik aku hantar gambar confirm air dah surut kat rumah, terus packing baju dan balik Temerloh



Ni masa 1st January



Ni pagi Jumaat, 2nd Jan


Kalau nak cakap pasal barang, semua almari baju, almari solek, kabinet dapur habis rosak dan runtuh, lucky parents aku angkat set sofa, tilam, bantal, toto, katil 1 je yang rosak, yang lain masih boleh pakai tapi dah kembang-kembang kakinya, pintu rumah and bilik semua kembang tak boleh tutup. Dinding pun memang kena cat semula sebab kesan lumpur memang dah tak boleh tanggal.







Longgokan perabot rosak 1st day


















Cuci kain baju dengan pinggan mangkuk lebih dari kenduri dah, nasib baik jugak dari Jumaat sampai Ahad ada sedara mara yang datang tolong cuci jugak, at least banyaklah jugak kerja yang siap, aku dengan akak aku pulak tengah mengandung dengan anak kecik lagi, so tak boleh la nak menolong pun, aku datang hari Ahad je tengok rumah lepas rumah dah siap cuci, tu pun terperanjat, ya allah teruk gile

Rumah tak pernah banjir so memang tak expect air akan naik setinggi tu, ralat la jugak tengok perabot habis rosak sebab semua pun baru-baru lagi, takpelah takde rezeki la tu.








Aish tidur macamkan dia pulak yang menolong sangat, padahal main je lebih, tu pun aku asyik kena ikut dia je, takut dia jatuh pijak lumpur or main barang berlumpur.

Homestay pun teruk, almost paras kepala jugak, homestay ni pun seingat aku banjir paling tinggi paras buku lali je dulu, tu pun masa aku kecik2 dulu, tu lah sekali.











Alhamdulillah banyak sangat bantuan masuk, stok maggi, sardin dengan biskut aku rasa dah tahap boleh buka kedai kot, banyak sangat, tuala pun dapat, botol susu pun dapat, sebab kat kampung tu rumah parents aku dengan sorang lagi tu la yang paling teruk sebab kitaorang tanah rendah sikit. 

Company aku pun bagi cash jugak, terharu, atleast dapat tolong family aku beli perabot baru, sedih sangat tengok rumah tu, but still bersyukur ada lagi rumah dari orang yang rumah hanyut terus, lagi teruk n sedih dari family aku ni. Moga hujung tahun ni dah tak banjir macam hari tu, dan moga tahun ni makin murah rezeki family aku. Takpelah dugaan namanya kan :)




Wednesday, December 31, 2014

Autumnz-2-in-1 Steriliser/Steamer +Home&Car Warmer Combo (Green)


READY STOCK DI GMB!!




SET COMBO: RM168.00 (TIDAK TERMASUK POS)


POS DOMESTIK: RM14.00 (4-5 HARI BEKERJA)

CITYLINK COURIER: RM18.00 (1-3 HARI BEKERJA)

Autumnz-2-in-1 Steriliser/Steamer +Home&Car Warmer Combo (Green)

Buy 2-in-1 Autumnz Electric Steam Steriliser/Food Steamer + Home & Car Warmer and make huge savings!
Autumnz 2-in1 Electric Steam Steriliser / Food Steamer
Steam Sterilisation
Fast - Contents are sterile and ready to use in 10 minutes
Easy to use - Just add water, load and switch on
Safe - BPA free
Convenient - Contents remain sterile for up to 6 hours if unopened
Effective sterilisation- Based on hospital principle, the intensive heat of the steam eliminates harmful bacteria
Large capacity- Holds up to 12 standard neck bottles or 7 wide neck bottles. Can use double deck for a larger capacity or single deck for a compact capacity.
Steam Cooking
Healthy- Steam cooking helps preserve vitamins and minerals. Excellent to steam baby food (e.g. broccoli, potatoes, carrots, sweet potatoes, etc)
Efficient - Even steam distribution for quicker and efficient results
Warnings:
  • Keep out of reach of children at all times
  • Be warned that the hot water in and the steam from the steriliser can cause severe burns and scalding. Please take precautions at all times.
Autumnz Home & Car Warmer (with a car converter for use in the car)
Convenient - Warms milk & baby food easily at home and in the car
Safe - Heats gently and gradually
Easy to Use - Add water and adjust the settings
Ideal for all types of feeds - For milk & baby food from the freezer, fridge or room temperature
Fits most bottles and baby food jar - wide enough to fit most bottle brands such as Avent, Tommee Tippee, MAM, Dr Browns, etc
Warranty: 1 Year
*Pls read the enclosed User & Safety Guide before using this product*




STERILISER SAHAJA: RM100.00 (TIDAK TERMASUK POS)


POS DOMESTIK: RM9.00 (4-5 HARI BEKERJA)

CITYLINK COURIER: RM17.00 (1-3 HARI BEKERJA)

Autumnz - 2-in-1 Electric Steriliser & Food Steamer (Green)

STEAM STERILISATION
Fast - Contents are sterile and ready to use in 10 minutes
Easy to use - Just add water, load and switch on
Safe - BPA free
Convenient - Contents remain sterile for up to 6 hours if unopened
Effective sterilisation- Based on hospital principle, the intensive heat of the steam eliminates harmful bacteria
Large capacity- Holds up to 12 standard neck bottles or 7 wide neck bottles. Can use double deck for a larger capacity or single deck for a compact capacity.

STEAM COOKING 
Healthy- Steam cooking helps preserve vitamins and minerals. Excellent to steam baby food (e.g. broccoli, potatoes, carrots, sweet potatoes, etc)
Efficient - Even steam distribution for quicker and efficient results
Warnings:
  • Keep out of reach of children at all times
  • Be warned that the hot water in and the steam from the steriliser can cause severe burns and scalding. Please take precautions at all times.
Contents: 1 unit of Autumnz 2-in-1 Electric Steriliser/Food Steamer, 1 unit of Tongs
Warranty: 1 Year
*Pls read the enclosed User & Safety Guide before using this product*



WARMER SAHAJA: RM78.00 (TIDAK TERMASUK POS)


POSLAJU: RM8.00 (1-3 HARI BEKERJA)


Autumnz - Home & Car Bottle Warmer (Green)

Convenient - Warms milk & baby food easily at home and in the car
Safe - Heats gently and gradually
Easy to Use - Add water and adjust the settings
Ideal for all types of feeds - For milk & baby food from the freezer, fridge or room temperature
Fits most bottles and baby food jar - wide enough to fit most bottle brands such as Avent, Tommee Tippee, MAM, Dr Browns, etc
Uses:
40 °C - for warming up milk and keeping warm automatically
70 °C - for warming up baby food
100 °C - for sterilising feeding accessories (e.g. feeding spoons, teethers, teats, screw rings)
Warnings:
  • Do not use warmer when the car is moving
  • Keep out of reach of children at all times
  • Be warned that the hot water in the warmer can cause severe burns and scalding. Please take precautions at all times.
Contents: 1 unit of warmer, 1 unit of car converter, 1 unit of heating bowl & lid
Warranty: 1 Year
*Pls read the enclosed User & Safety Guide before using this product*


BERMINAT??
PM/WHATSAPP/TELE: 0162305024 (ERIN)
OR LIKE PAGE GOBOK MOMMY & BABY





2nd Baby: Gender

Salam,

Dah 3 kali scan, dan dah 3 kali jugak dr confirmkan, hopefully memang betul la gender baby tu kan, sebab maknya ni dah beli memacam barang, haha bab shopping excited terlebih, baju baby kan cute, geram-geram je ku tengok.

Korang rasa kan anak aku boy ke girl?? haha nak jugok orang teka lagi, mabuk aku, makanan kesukaan aku, sememeh aku, malas aku, semua sama je masa pregnantkan Aish dulu.

Masa mula-mula pregnant, aku rasa macam boy, tapi bila dah lepas 3 bulan tetiba rasa girl, ntah kali ni aku sendiri pun x sure dengan instinct sendiri, masa Aish dulu all the way memang aku rasa boy, dari mula pregnant sampai masa dr confirmkan gender Aish, betul pulak instinct aku, kali ni macam was-was gitu, tapi memang lepas 3 bulan tetiba je rasa girl..mihihi




Hmmmm..boy ke







ke girl pulok??

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Oklah, malas nak mengada sangat, insyaallah kalau betul..





Insyaallah :)





Baju first yang aku beli lepas first scan, kemainnn masa tu baru 18weeks, tapi lepas scan kedua baru berani nak upload kat ig, bahahahah, tak boleh tahan punya pasal, tapi masa aku beli tu aku dah fikir, kalau ditakdirkan anak aku boy, aku kasi orang jelah baju ni. Aku dah 7 bulan ni, alhamdulillah, dah naik 12 kg T_T pun alhamdulillah..hahahaha. Doakan aku sihat sampai bersalin ye, tak sabar nak tunggu baby lahir, nak ngulit si kecik lagi :). Oklah, Happy New Year korang, bye!!