Klik Jommm

Thursday, December 31, 2015

READY STOCK: Autumnz Steriliser dan Warmer

Salam,

READY STOK YE, READY STOCK!!



 Set Steriliser dan Home and Car Warmer (Green)

*Latest design
*Boleh memuatkan 12 botol sekaligus
*Boleh steam makanan baby


SENARAI HARGA (tidak termasuk pos)

1) Set Combo Electric Steam Steriliser and Home and Car Warmer: RM185.00 RM175.00 (SALE PRICE SEPT!!!!)

2) Electric Steam Steriliser: RM115.00

3) Home and Car Bottle Warmer: RM80.00


SENARAI HARGA POS

1) Set Combo:
RM18.00 (CityLink Courier, 1-3 hari bekerja - SEMENANJUNG SAHAJA)
RM14.00 (pos domestik, Pos Malaysia, 4-5 hari bekerja - SEMENANJUNG SAHAJA)

2) Electric Steam Steriliser sahaja:
RM18.00 (CityLink Courier, 1-3 hari bekerja - SEMENANJUNG SAHAJA)
RM9.00 (pos domestik, Pos Malaysia, 4-5 hari bekerja - SEMENANJUNG SAHAJA)

3) Home and Car Warmer sahaja:
RM8.00 (poslaju) - SEMENANJUNG SAHAJA
RM12.00 (poslaju) - SABAH/SARAWAK


BERMINAT??

Whatsapp/Telegram: 0162305024 (Erin) atau Like Page Gobok Mommy and Baby

Ok, bye!!

READY STOCK: Autumnz 2 in 1 Baby Food Processor (Steam and Blend)

Salam,

READY STOCK YE!! READY STOCK!!

RETAIL PRICE: RM229.90

GMB PRICE: RM170.00 (while stock last)

POSTAGE COST:

CITYLINK: RM18.00 (Semenanjung)
POS DOMESTIK: RM9.00 (Semenanjung)

CITYLINK: RM30.00 (Sabah/Sarawak)
POS DOMESTIK: RM18.00 (Sabah/Sarawak)

Whatsapp/SMS/Telegram: 0162305024

Refer my previous entry for review on Autumnz 2 in 1 Baby Food Processor (Steam & Blend) 

atau Like Page Gobok Mommy & Baby or Instagram @gobokmommybaby


Thursday, October 1, 2015

Shopping di Lazada lagi ;p

Salam,

Amboi makin menjadi-jadi dia tu..haha, sekarang kan tengah Mycyber Sale, korang tau tak Mycybersale tu apa? tu sale online secara besar-besaran, macam YES jugaklah, bezanya kedai online yang participate akan buat sale. Mycybersale ni akan berakhir esok, so sebab tu kena share dengan korang cecepat ni..hahaha.

Semalam aku saje-saje godek Lazada, nak beli diaper Aish pulak, sebab sehari sebelum tu Ctmah bagitau boleh dapat drypers murah sama macam yang aku beli hari tu, sekali ku godek-godek semalam harga drypers dah jadi RM97.90 untuk 3 pack besar, murah RM2.00 dannnnnnn ada free shipping dannnnnnnnnn boleh pakai voucher lagi..huwaaaa murah melampo ni, terus ku zass beli stok untuk Alana sekali lagi..miahahaha. Matik la penuh bilik diaorang dengan stok diaper..gasaklah nak, sementara murah mari kita borong, moga 2 bulan lagi tak payah beli diaper dah.












Semalam pakai kupon ROCK30. Dapat L68 dan M80 (3 pack each) RM68.53 je sekotak, so satu pek jatuh RM22.00 ++,



Alana punya



Aish punya

Ok tu je nak share, babai ;p

Monday, September 28, 2015

Shopping di Lazada

Salam,

Selamat Hari Raya..hehe, tahun ni takde gambar raya, sebab pagi-pagi raya berdesup balik ke Temerloh, baju melayu suami dan anak laki semua ku tak bawak..kahkah..maka pakai baju jalan aje, pastu hp pulak prob, actually bukan hp tapi bateri kong habis, baru ambik satu gambar terus dia off..tampa kang, hilang mood aku nak bergambar, nasib baik dah siap-siap save contact customer kalau tak mengagau ku nak cari balik nanti, ni pun duk pakai tab, malas betul nak pergi beli bateri baru, malas nak drive sbb confirm balik dari beli bateri tu kang parking kat office ni takde, eiii besor betul kemalasan aku ni..haiiihhh, amboii panjang betul mengeluh ko ni..hahaha.

Oklah nak share ngan korang ni, actually ni first time aku shopping kat lazada, first time ok, sebab tergoda tengok diaper dia yang sangat murah lepas di tolak voucher bagai, aku shopping pakai lazada apps kat phone, so tu pasal boleh pakai voucher yang valid utk first timer dan beli through phone sahaja, godek sana, godek sini..wahhh berjaya..clap clap (amboi siap clap..jakun sangat nih)






Beli drypers wee wee dry untuk Alana, dapat 3 pek, so satu pek jatuh RM26.83, murah sangatlah tu sebab M80 kan, terus rasa aku ni pengguna bijak..miahahaha, patut tak upload kat insta pastu letak hashtag #penggunabijak (sengih mulut senget sebelah)..gahahahahaha..takdelah memain je, poyo sangat tu, orang dah beli banyak kali, ko baru sekali nak memoyo lelebih pulek.



Wahh dah sampai (clap clap lagi ;p) 

Siap hantar sampai tingkat 2 office aku ni, pastu sado terus tangan aku bawak turun kotak ni turun tangga 2 tingkat nak bawak balik rumah..sabo jelah.

Sekarang tengah usha diaper untuk Aish pulak, eh belum berjaya potty train lagi ke?? belum kakkk hahahahaha, bulan ni banyak sangat berjalan, tak sempat nak duduk rumah and potty trainkan dia. Bulan Oktober ni berazam memerap di rumah sahaja dan potty trainkan dia sampai berjaya.

Doakan aku berjaya..hehe, bye!!


Friday, September 18, 2015

Solid Food: Persediaan Solid Food Alana

Salam,

Haa tenggelam timbul kekdahnya ahkak ni, ikut mood, agak-agak malas nak pikir ayat aku tak update la, hari ni pun malas jugak benornya..tapi sebab semalam dah transfer gambar sesiap, moh je la kita update.

Macam biasa, emak yang overexcited ni, anak belum 6 bulan aku dah listkan barang yang nak dibeli sebelum start solid food, aku mengaku jugaklah, turn Alana ni banyak sangat aku jimat, tak payah beli stroller, baju pun tak banyak sangat aku beli, bukan tak beli langsung, tapi tak sebanyak abang dia dulu, sebab baju abang yang unisex tu memang aku kasi je Alana pakai semula mana yang masih elok, walker tak payah beli, eh banyaklah jimatnya anak kedua ni, so bila dia nak start solid, agak kedeks bunyinya kalau pinggan mangkuk pun nak pakaikan abang dia punya..hahaha, abang punya kita buat-buat tak nampak, kita beli baru aje la ye dik, lagi pun mak kau ngidam set merah ni..miahahaha.





Dapat jugak set merah idaman hati..hahaha, aku telek kat OBW online boleh dapat lagi murah dari harga aku beli, tapi tak boleh pilih warna, gigih pergi IG cari orang yang jual, harga memang mahal sikit dari OBW tapi puas hati boleh pilih warna sendiri. Feeding set sekali dengan bekas air merah, sengih kambing terus mak kau, macamkan dia yang nak pakai mangkuk tu. 

Feeding set pink tu pulak nak letak rumah babysitter, senang babysitter nanti sebab sebelah boleh letak puri sebelah lagi letak air.




Bib gambar buah tu aku beli kat Mr. DIY, RM6.90 kot aku rasa, murah kan, yang pink ni pulak beli kat OBW. Memang dari zaman Aish aku suka pakai bib plastik je sebab lepas makan boleh lap dengan wet tissue terus, malas ai nak berus bib kain kalau makanan tumpah nanti, menambah kain baju rumah ai je nanti..gittewww



Food feeder kaler merah kasi match dengan feeding set, eiiii mengada sangat ni!! gahahaha. Lepas tu aku beli jugak Thermos nak letak bekal Alana ke rumah babysitter nanti. Thermos ni kecik je tau, dan ringan sangat, kalau ko jenis suka berjalan, memang sesuai sangat beli, boleh bawak bekal anak dalam tu, aku beli online masa sale kat LittleWhiz, dapat RM63++ je, harga asal dalam RM68. Ada warna pink dan biru.



Bekas ais kiub bertutup ni pulak untuk simpan puri yang aku buat setiap minggu, memang dari zaman Aish aku pakai, tapi lepas Aish dah makan nasi, aku bagi bekas ni kat officemate, so turn Alana ku beli baru je, alahai murah sangat, satu pek ada 2 kiub panjang tu, baru RM4++ je, sebenarnya aku nak beli kiub Autumnz tu tapi masa aku order dah out of stock pulak, malas dah nak tunggu beli je kiub ni. Ok dah tu je, nanti aku share cara buat puri pulak ye..hahaha walaupun dah ramai tau, tak kira nak share jugakkkkkkkkkk (hentak2 kaki sampai bergegor perut muncit..anak 2 kate ko, haruslah muncit..gahah)

Ok, bye!!

Tuesday, September 15, 2015

Pau Yik Mun

Salam,

Aku tak pernah pergi Tanjung Malim, eh serius tak pernah tau, tapi 2-3 minggu lepas adik ipar (adik En. Syg) ajak ke Tanjung Malim sebab dia yang tengah sarat mengandung tu teringin nak makan kat satu kedai kesukaan keluarga mertua aku kat Tanjung Malim, selama 4 tahun aku kahwin dah selalu sangat dengar nama kedai tu, tapi aku tak pernah sampai pun lagi, ni kira first time lah jugak, dah anak 2 baru nak merasa..haha.

So otw pergi tu, aku ternampak kedai pau Yik Mun, wahhh terus cakap dengan En. Syg balik nanti nak singgah dan beli pau, sebab dah alang-alang ke Tanjung Malim kan, kite rasa pau dia sekali.

Dah siap lunch, otw balik kitaorang pun singgah, sajelah nak merasa, kedai pau ni tepi jalan dekat traffic light simpang empat, memang ko boleh nampak lah, sampai je terus order pau kacang, pau kacang tu memang favourite aku, kalau makan pau, pau kacang tu kira wajib untuk aku. Order 8 biji, campur-campur inti, sebab kat rumah mertua agak ramai jugaklah, tapi family mertua aku ni jenis tak makan banyak, tu pun ada tinggal lagi 2 ketul tak termakan, padahal aku sorang je dah ngap 2 ketul, En. Syg seketul, tinggal lagi 5 ketul tu pun tak termakan dah diaorang, nampak tak diaorang jenis tak pemakan sangat, sebab tu aku tak berani beli banyak-banyak sangat sebab sudahnya memang tak termakan.




Lot paling tepi, dari jalan besar dah boleh nampak kedai ni




Amboiii gebunya, moh kita ngap.



Pau kacang



Pau Kaya

Walaupun baru lepas lunch ku ngap jugak sebab tak sabo punya pasal, orang cakap pau Yik Mun ni sedap, lepas makan..errrmmm rasa paulah, kalau ko letak banyak-banyak pau dan suruh aku teka mana satu pau Yik Mun confirm aku tak tau, sebab sama je macam pau biasa, tak tau tang mana yang lainnya, haha tapi takpelah at least dapat jugak merasa :) Tapi kalau ko tanya sedap ke tak, confirmlah aku cakap sedap sebab aku memang suka pau pun, cuma bagi aku rasa dia dengan pau kedai Kak Limah sama je, aku tak jumpa kat mana lainnya. Oklah tu je nak cerita, bye!


Friday, September 11, 2015

PREORDER: Autumnz 2 in 1 Baby Food Processor (Steam & Blend)


PREORDER AUTUMNZ 2 IN 1 BABY FOOD PROCESSOR (STEAM & BLEND) 

BATCH 1 (SEPT 2015)



Sila order dan buat pembayaran depo/full payment sebelum atau pada 23 September 2015, seminggu lepas tu baru aku dapat barang dan terus pos untuk yang dah buat full payment sahaja. So ETA early October.



HARGA RETAIL: RM229.90

GMB PROMO PRICE FOR SEPT: RM170.00 (exc postage)


CITYLINK: RM18.00 (1-3 HARI BEKERJA)
POS DOMESTIK: RM9.00 (4-5 HARI BEKERJA)


Whatsapp/SMS/Telegram: 0162305024 (Erin)

atau Like Page Gobok Mommy & Baby



Thursday, September 10, 2015

Solid Food: Review Autumnz Baby Food Processor

Salam,

Esok, 11 September Alana dah 6 bulan, tapi disebabkan esok dia akan start makan kat rumah babysitter, maka emak yang excited ni plan nak suap dia makan malam ni..hahahahaha. Boleh je nak tangguh hari Sabtu ni, tapi i is tak penyabo punya orang ;) So malam tadi lepas settle dinner dan kerja rumah, aku pun testlah Autumnz Baby Food Processor yang aku baru beli hari tu, errr aku beli dengan diri sendiri je sebab aku jual barang Autumnz, kalau korang berminat jangan lupa contact aku lepas habis baca review ni tau..tau..tauuuuuu.



Ni antara barang paling baru yang Autumnz jual, jadi sebagai reseller, kenalah kita test dulu sebelum jual, so that bila customer tanya soalan, aku tak teragak-agak nak jawab, nasib baik jugak aku baru beranak kecik, adalah alasan nak gunakan duit business sendiri beli sample pastu pakai untuk diri sendiri..mihihihi. Jangan risau ye barang Autumnz ada warranty setahun, dan alhamdulillah aku sendiri dah pakai steriliser dan warmer Autumnz 3 tahun lebih, setakat ni tak pernah rosak dan memuaskan hati, dah lah murah pulak tu, memang investment yang berbaloi-baloi.



Ok ni dia food processor tu, saje aku letak botol susu Alana nak bagi korang agak-agak size dia, tak besar sangat, sedang-sedang je. Siapa yang pernah beli set steriliser warna purple hijau ni dengan aku (Gobok Mommy & Baby), marilah beli food processor ni pulak, kasi matching..kekekeke



Bawah food processor ni ada pelekat getah ni, kot kalau korang blend idokla dia terpelanting, so takyah susah-susah nak pegang macam korang blender cili kering tu ;p.



Yang hijau ni tempat kita letak air, so sebelum apa-apa, kita letak air dulu, senang je, buka penutup hijau ni, masukkan air sampai MAX dan tutup kemas.




Tak payah susah-susah nak sukat air bagai, sebab kat dalam tu ada tanda sampai paras mana air yang korang kena isi, kena isi sampai MAX tau, jangan lebih dan jangan kurang ye. 




Malam tadi aku buat puree pear, lepas basuh dan kupas kulit potong kecik-kecik macam ni ye, jangan la korang gi potong 4 pulak, haaa bercinta nak tunggu buah tu lembut kang.




Settle potong buah dan masukkan dalam bowl boleh la mula steam buah tu, kalau nak steam, pusingkan knob purple tu ke kanan mengikut arah jam, pear kena steam 30 minit, dah siap pusing knob boleh la sambung buat kerja lain, dah siap steam kang dia beep.




Tu tengah steam




Kalau nak blender pusingkan knob purple tu ke kiri mengikut arah lawan jam



Tengok, halus kan, korang tak payah tambah air dah tau lepas steam tu, terus je blend, untuk baby yang baru nak belajar makan kena buat cair-cair je, in case korang rasa puree tu macam masih kasar dan tak cukup air, baru korang tambah air.




Puree dah sejuk boleh tuang dalam bekas ais kiub yang ada penutup dan bekukan, bila anak nak makan just panaskan semula pakai warmer atau buat teknik double boiler je, waaaa senang hidupku selepas ni, tak payah sambil lipat kain sibuk nak jenguk dapur takut buah/sayur Alana terlebih masak.

Personally aku rasa, ni memang gajet yang sangat best untuk mak-mak, tak kiralah ko bekerja or surirumah sekalipun, sebab memang sangat menyenangkan kerja, kurang periuk nak dibasuh, tak payah korang tunggu kat dapur sebab takut makanan anak hangit, ko just steam dan tinggalkan je, siap steam terus blend, senang kan, dah lah harga murah, aku rasa ni memang investment yang sangat berbaloi-baloi, sampai anak 5 pun boleh pakai lagi nanti insyaallah.

Ok dah settle baca review ye, macamana nak beli??

Boleh whatsapp/sms/telegram aku: Erin 0162305024 atau Like Page Gobok Mommy & Baby.

Disebabkan September ni kira first batch aku nak ambik order, so aku buka preorder ye, boleh bayar 2 kali, kotlah anak korang baru 2-3 bulan, dah boleh la bayar ansur2 tu, tapi dah bayar depo, tak boleh la cancel pulak sebab once korang dah depo aku terus ambik stok dan dulukan duit aku, settle bayar baru aku pos kat korang. 

PREORDER AUTUMNZ BABY FOOD PROCESSOR BATCH 1 (SEPT 2015)



Sila order dan buat pembayaran depo/full payment sebelum atau pada 23 September 2015, seminggu lepas tu baru aku dapat barang dan terus pos untuk yang dah buat full payment sahaja. So ETA early October.



HARGA RETAIL: RM229.90

GMB PROMO PRICE FOR SEPT: RM170.00 (exc postage)


CITYLINK: RM18.00 (1-3 HARI BEKERJA)
POS DOMESTIK: RM9.00 (4-5 HARI BEKERJA)

ORDER SEKARANG MAYBE BULAN DEPAN EMAK ALANA NI TAK BAIK HATI DAH..KUEKEKEKEKE..MAI LAAAAAAA


Whatsapp/SMS/Telegram: 0162305024 (Erin)

Ok, bye!!


Wednesday, September 9, 2015

Solid Food: Makanan Pertama Bayi 6 Bulan

Salam

Gituuuu tajuk mak hari ni..hahahahaha. Alhamdulillah, Alana dah 6 bulan Jumaat ni, kejap je kan, jangan kata ko, aku pun rasa ehhh kejapnyaaaa, maybe sebab dah anak kedua, tumbesaran dia tu macam tak terasa, tetiba je dah besar, Aish dulu anak pertama agaknya, diaaaaa je yang ku hadap hari-hari so terasa jugaklah lamanya nak tunggu Aish ni besor, awat tak besor-besor ko ni dik..hahahaha.

Tujuan aku buat tajuk gitu sebab senang orang nak google nanti, sebab yelah Aish pun dah 3 tahun, dah lupa dah apa yang aku kasi dia makan dulu, terpaksalah google dan bertanya balik dengan kawan-kawan yang baru beranak kecik macam aku, sebab knowledge diaorang pasal solid food ni pun kira fresh-fresh lagi, agak malas nak google aku telegramkan aje, laju masing-masing jawab, senang kerja mak ni.

Zaman sekarang tak macam dulu, dulu yang aku perasan especially kalau mak-mak yang bekerja ni, diaorang bagi nestum je, tapi sejak zaman aku menceburkan diri sebagai mak, memang masing-masing akan masak untuk anak, which is aku rasa sangatlah bagus. Kalau ko bekerja pun ko masih boleh masak untuk anak tau, sama macam susu ibu jugak, lepas masak ko boleh bekukan je, setiap kali anak nak makan just panaskan pakai warmer atau ko buat double boiler.

Seriously, aku sangatlah excited nak suap Alana makan, sangat-sangat excited, dah siap beli feeding set kaler merah, belikan thermos nak letak makanan dan hantar panas-panas ke rumah babysitter nanti, belikan bib and belikan food feeder. Tak sabar nak tengok reaksi muka dia sebenarnya..alolololo mak-mak memang begini.

Sama macam Aish jugak untuk 6 bulan aku akan mulakan dengan puree buah atau sayur. Masa Aish dulu aku start dengan sayur, tapi kali ni aku ingat nak start dengan buah la dulu. Tapi sebelum tu dah siap google dan bertanya sana sini jenis buah yang sesuai untuk baby 6 bulan, tak semua buah or sayur boleh kita bagi ye, sebab ada yang jenis bergas dan tak sesuai lagi untuk baby yang baru 
makan. 




Korang print ni dan highlight ikut umur anak, so everytime nak shopping buah or sayur untuk dia senang. Untuk permulaan ni aku decide nak mulakan dengan pear, epal dan peach, dah ku suruh En. Syg belikan tadi..hehe.

Seeloknya untuk baby yang baru belajar makan, korang buat satu jenis je, contohnya pear, lepas basuh dan kupas kulit, steamkan buah (nak rebus pun boleh tapi sebaiknya steam so khasiat buah/sayur tu tak pergi pada air rebusan) dan kisar halus, kalau agak was-was, lepas blend boleh tapis pakai penapis teh tu, beli asing untuk anak tau, kang pening anak ko makanan dia bau teh..hahahaha. Kena buat cair-cair je, sebab diaorang baru nak belajar makan, selalunya untuk permulaan bagi sehari sekali je, dan sekali makan dalam 2-3 sudu je, buat rasa-rasa kata orang, nanti slowly baru ko increase kan sikit jumlah makanan dan maybe lepas seminggu dua boleh bagi baby 2 kali sehari, ikut kesesuaian anak kita sebenarnya, sebab setiap baby berbeza. 

Pastikan korang buat 4 days rule sebab nak pastikan yang anak kita tak alergik/kembung/sembelit dengan makanan yang kita bagi tu. Oh lupa, kalau korang nak campur dengan susu ibu or formula pun boleh, barulah rasa lemak-lemak manis gitu. Kalau anak korang menyusu badan, letak susu ibulah, kalau dah minum fm, buh fm lah.

Lepas anak korang dah lulus dengan satu buah/sayur, boleh campur buah/sayur untuk next menu, contoh pear+ kurma, epal + pisang, pandai-pandailah campur ye jangan rasa pelik sudah..haha. Macam tu lah seterusnya sampai dia 7 bulan barulah start dengan bubur nasi. Ada orang 6 bulan dah kasi bubur, lagi sekali ikutlah kesesuaian anak ye, kalau anak ok, oklah tu, tapi aku rasa lagi baik buah/sayur dulu untuk permulaan so tak berat sangat perut baby nak hadam ;) 

Masa Aish dulu ku tibai aje asalkan Aish suka dan tak kembung/sembelit, kali ni nak alert sikit pasal makanan yang boleh buat kahak.



Ok ni baru entry permulaan, berazam ni lepas ni nak update pasal solid food Alana kerap sikit, mana tau ada rezeki anak ketiga nanti boleh refer blog sendiri je. Oklah bye!!


Tuesday, September 1, 2015

Potty Training

Salam,

Aish dah 3 tahun 5 bulan September ni, errr kalau ikutkan dah patut free diaper dah anak aku tu sebab tahun depan dah nak sekolah, tapi omaknya ni yang asyiklah duk bertangguh-tangguh nak PT kan dia, hahahaha macam tak berapa tabah je nak mengelap sisa kumbahan atas lantai tu. Plan asal, aku ingat nak PT kan Aish masa aku dalam pantang, tapi ku tunda-tunda sampailah hari ni masih belum free diaper. Bila tengok dah ramai kawan sebaya dia yang free diaper, wahhh terus berkobar-kobar omaknya ni nak PT kan big boy tu jugak

Sebelum PT kenalah ada semua barang ni..hahahaha nampak tak aku beli dah berbulan-bulan tapi asyik menangguh je. 




Waterproof Sheet Protector, aku letak kat toto depan tv, sebab Aish suka baring-baring, kot kalau dia terkencing idok la menangis sangat mak ko ni duk membasuh toto kan. Errr aku ada jual jugak ni, murah aje, RM40.00 x masuk pos, haaa sempat lagi menega mak ko ni ;p

Toilet Seat, En. Syg belikan dekat One Baby World

Seluar dalam dan seluar pendek, kena ada banyak untuk waktu-waktu kecemasan..hahaha. En. Syg beli kat Giant je, tapi mahal jugak seluar dalam tu, RM17.99 untuk 1 set, 1 set ada 4 helai, Aish pakai saiz S, ku ingat tak muat, rupanya memang sedang molek dengan dia, kot ada kumbahan tu takdelah cicir sangat sebab pakai seluar dalam. First day ku pakaikan seluar dalam je, 2nd day aku pakaikan seluar dalam dengan seluar pendek sekali.

Sebelum PT kena tarik nafas dan pesan dengan diri sendiri, tak boleh marah-marah ye mommy. Banyak jugak kutip tips-tips dari mak-mak yang dah berjaya PT kan anak:

1) Tak boleh marah kalau anak terlepas sisa kumbahan, kena la senyum je dan pesan, kalau nak poo or pee bagitau mommy ye Aish.

2) Bawa anak ke toilet setiap setengah jam, lepas dah boleh baca pattern dia pee, baru ko jarakkan sikit. Macam Aish hari tu ku buat setiap setengah jam, lepas tu setiap sejam.

3) Jangan asyik-asyik tanya, Aish nak poo?? Aish nak pee?? stress anak ko, eh Aish memang stress kot..hahahaha sampaikan dia jawab balik, "xde kencing..xde!"

4) Setiap setengah jam bawak je anak ko ke toilet, tak payah tanya dia, bawak aje.

5) Kalau budak yang belum pernah poo kat toilet dia akan fobia sikit bila ko letak dia kat toilet seat, so pegang dia tau masa dia tengah poo.

6) Puji anak setiap kali dia berjaya poo or pee

7) Ajar anak poo kat toilet terus instead of menatang plastik yg bentuk macam mangkuk tandas tu yang boleh poo di mana-mana, haa menatang tu lah, aku pun tak ingat apa nama dia.

8) Nak lagi best, janji belikan hadiah yang dia suka kalau dia berjaya free diaper

Ok setakat tu tips yang aku ingat. nanti kalau ada tips lain aku update lagi ye.

UPDATE AISH:

Aku PT Aish 2 hari, dan 2 hari tu asyiklah terbabas, sebab setiap kali aku bawak dia ke toilet dia tak poo or pee pun, asyik cakap takdeeee manjang, bila ko tinggalkan dia kejap nak basuh poo Alana, or ke dapur goreng ayam ke, dan-dan tu dia pee tau, sabor jelah aku ngan anak bujang ni..hahahaha, takpe tu kira intro, this weekend mommy train lagi ye, so lepas ni every weekend aku nak PT Aish sampai berjaya, moga aku jugak berjaya tidak bertukar menjadi gorgon..hahaha.

Ok, bye!!


Thursday, August 27, 2015

Trend Pakaian Wanita Terkini

Salam,

Tetiba hari ni nak cerita pasal trend terkini pulak..hahaha, yelah kan orang sekarang bukan main bergaya, kalau dulu orang bertudung ni pakai baju kurung aje, sekarang macam-macam trend dan fesyen yang unik dan bergaya untuk orang bertudung ada, dan yang penting walaupun bergaya masih lagi menutup aurat. Kalau korang bertudung dan dah habis idea macamana nak bergaya ke pejabat tapi masih lagi mengekalkan imej sopan, meh aku nak share 3 gaya fesyen muslimah moden zaman sekarang, lepas tu aku share kat mana tempat yang best untuk korang shopping online semua fesyen up to date ni nanti tau, manalah tau lepas baca entry aku ni terus korang pun sama naik nak meranggi kannnnn, barulah umphhh.


Trend yang paling popular sekarang adalah pemakaian kimono cardigan dan wrap cardigan yang cukup simple dan selesa dipakai. Aku pun suka sebab simple sangat, kalau ko pakai sleeveless kat dalam sarung je cardigan, terus siap, nak pulak kalau nak cepat tu kan, bukan orang nampak pun baju apa yang kita pakai kat dalam. Cardigan ni pulak kalau pakai dengan jeans or skirt pun sesuai je, senang dan ringkas.





Selain cardigan orang sekarang pun suka pakai blouse Muslimah, dulu susah nak dapat, sekarang banyak online store yang dah jual dan yang membezakan blouse ni adalah design dia, macam-macam design ada sekarang, kira yang sesuai la untuk ko pakai ke pejabat atau pun nak jalan-jalan dengan family, kalau dulu seingat aku design blouse Muslimah ni sangatlah terhad dan bosan, sekarang cakap aje nak design apa semua ada, nak pulak kalau kat Zalora tu, haa rambang mata menengoknya, sediakan ongkosnya aje ye.



Kalau agak-agak dah banyak sangat koleksi jubah atau nak cari kelainan sikit, cuba korang bergaya dengan shirt dress or maxi dress. Sopan dan selesa, bukan je boleh pakai bawak ke pejabat, tapi sesuai jugak  korang nak gayakan ke majlis-majlis istimewa macam kenduri kahwin ataupun jamuan makan malam.

Pening nak cari kat mana semua baju dengan trend terkini ni, haaa korang click je link bawah ni, semua ada kak, jangan lupa mintak cik abang sponsor, balik kang boleh tunjuk kat husband masing-masing ye sebelum beli.




Zalora ni semua pun ada, tercekik iollss nak pilih baju tau, k lah nak sambung shopping, bye!!


Wednesday, August 26, 2015

Rutin Mengepam

Salam,

Ni kira entry throwback la eh, sebab nak cerita pasal rutin mengepam masa aku dalam pantang dan masa aku berulang dari Rawang dulu, start Ogos hari tu kitaorang dah pindah balik umah kitaorang kat Jelutong ni, so rutin mengepam pun dah berbeza, tu pun aku nak cerita jugak nanti.

Masa dalam pantang susu aku drop gila-gila, masa tu Alana baru keluar wad sebab jaundice, down jugaklah sebab aku baru berpantang belas-belas hari tapi susu ciput sangat, start dari tu memang aku pastikan aku buat power pumping hari-hari, biasanya waktu pagi lepas Alana dah df, sekali lagi aku akan pam waktu petang, so masa dalam pantang aku akan pam 2 kali je la, masa tulah aku kumpul stok, alhamduillah walaupun tak banyak macam orang lain, dapatlah jugak kumpul dalam 200oz stok sebelum naik kerja.

Start kerja on 12 May sampailah akhir bulan Julai, aku berulang dari Rawang sebab mak mertua aku yang tolong jagakan Alana. Masa kat Rawang, pagi-pagi sebelum pergi kerja aku akan setup pam siap-siap, pakai pumping bra dan nursing cover hari-hari sebelum keluar rumah, otw ke office ambik masa dalam 1 jam, kalau jammed, sejam setengah jugak lah, so sambil drive aku akan buat power pumping, aku buat setiap hari, so everyday dapatlah bawak balik dalam 15oz++, kalau nasib baik cecah jugaklah sampai 20oz sehari tapi disebabkan Alana tak df, sehari dia akan minum dalam 40oz siang dan malam, while aku dapat pam setiap hari dalam 20oz++ je, start dari tu lah stok mula menyusut n masa dia 4 bulan lebih aku terpaksa campur susu. 

Tapi serius aku happy kot sebab masa Aish susu tak semeriah sekarang ni, 20oz++ sehari tu pun dah banyak sangat bagi aku. Alana pulak sangatlah kuat menyusu, lepas aku mula kerja, dia minum 3 oz seminggu je, minggu depannya dah 4oz, belum 4 bulan dia dah minum 5oz..anyonyo, bayangkan 10 kali feeding darab 5oz per feeding, tak ke dah 50oz sehari, dan aku mengaku jugaklah jaga baby sendiri dan menjadi EP Mom sangatlah mencabar, ko balik kerja dah letih dan penat, nak uruskan anak dengan nak cari masa untuk pam lagi sambil sibuk nak melayan si abang, selalu la jugak terskip, so lama-lama susu pun menyusut, haiihhh aku memang salahkan diri sendiri jugaklah tapi yelah bila ko dah penat sangat, tengok pam pun dah tak lalu, tido lagi sedap..bad mom, aku cuma bangun mengepam pukul 3-4 pagi time weekend je, kalau hari biasa aku memang tak boleh bangun, penat sangat rasanya berulang hari-hari. Alangkan tak bangun mengepam tu pun hari-hari aku drive sambil menyengguk, dari Rawang ke Subang tu rasa macam jauhnyaaaa, bila nak sampaiii niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, mata dah melekat wehhhhh, hari-hari jugak singgah petrol pam untuk tidur, pergi dan balik aku singgah tidur tau..hahahaha.



Kenangan PP dalam kereta dulu..sobsss

Bila dah berulang dari Jelutong aku dah tak buat power pumping dalam kereta dah, sebab aku hantar anak-anak aku ke rumah babysitter, so leceh sikit la kalau nak cabut n nak pasang pam setiap kali turun hantar anak-anak aku kan, so setiap hari sampai je office aku akan pam dulu, next session tengahari dan last session petang sebelum balik, gitulah hari-hari sekarang, tapi sekarang susu pun dah menyusut, tak jadi iollss nak beli freemie ;p. Stok susu aku pun adalah beberapa oz je dalam peti sekarang ni lagi pun Alana pun dah campur susu, tipulah kalau aku tak susah hati dan sedih bila Alana dah taknak df, tapi yelah orang cakap lain anak, lain ragamnya, bila anak taknak df ni, kerja tu bertambah sikit, kena cari masa untuk mengepam. Oklah anak ketiga nanti mak nak beli freemie sesiap sebelum deliver, nanti ko!! hahahaha, tak pun beli FS terus..gitchuuuu

Oklah, babaiii


Tuesday, August 11, 2015

Salam Aidilfitri

Salam,

Selamat Hari Raya, hahahaha nampak tak raya dah nak habis baru hegeh-hegeh nak update ;p. Raya tahun ni giliran family En. Syg, maka di Rawanglah kitaorang beraya tahun ni.

Sama macam tahun lepas jugak, minggu last raya tulah baru aku ambik cuti dan shopping baju raya anak beranak, tahun lepas pergi dengan adik, tahun ni pergi berdua dengan mertua, zass ke Jakel Shah Alam beli baju siap je untuk En. Syg and Aish, baju kurung Alana aku beli online je, baju aku tengah-tengah bulan puasa baru ku tempah, aku kan baru bersalin bulan March hari tu, so paham-pahamlah sekarang size agak gajah sikit, tak berani beli baju lain maka sepasang je lah baju raya aku tahun ni, tapi lepas bulan puasa hari tu dah turun 2kg lagi la..huahhh suka!! Aku aim 48kg je, sebelum pregnant berat aku 45kg tapi terlalu kurus la, so nak maintain 48kg je lepas ni, sekarang dah 50kg..mihihihihi. 

mmmm apa lagi eh nak cerita..haaa tetiap tahun pun kitaorang akan balik 2 2 kampung, Rawang dan Temerloh, sebab tu aku tak kisah sangat raya kat mana, sama aje, sebab tetap akan jumpa 2 2 family jugak time raya.

Raya Pertama hari tu, bangun je pagi lepas breakfast terus aku berus kain sebesen..bahahaha sempat lagi, dalam pukul 12 macam tu baru bersiap pakai baju raya dan terus ke rumah Tok En. Syg kat Sg. Buaya yang jaraknya dari rumah mertua aku dalam 15 minit je pun. Habis je kaum lelaki sembahyang Jumaat dan makan-makan kejap kat rumah Tok terus balik Serendah semula, tunggu adik beradik pak mertua aku datang pulak, malam tu kitaorang bergambar family dan salam raya, settle raya pertama. Nampak tak sempoinya raya kat belah Rawang ni, sebab family mertua memang jarang ke mana-mana time raya tunggu orang datang rumah je. 

Raya Kedua, kitaorang ke rumah makcik En. Syg lepas tu terus zass ke Setia City Mall celebrate birthday anak buah En. Syg, habis cerita raya kedua

Raya Ketiga, petang tu balik Temerloh, settle raya ketiga..kakakakaka, nampak tak aku tak kemana-mana pun time raya..mihihihi

Raya Keempat kat Pahang, tak ke mana pun aku, memang duduk rumah je mengadap adik beradik

Raya Kelima dah gerak balik Rawang semula, otw balik kitaorang singgah rumah pakcik aku kat Bandar Jengka, macam tulah cerita raya aku tahun ni

Ok jom tengok gambar pulak


Aish kan duklah mengamuk taknak pakai baju melayu, so nak tak nak terpaksa umpan dia dengan tab, dia jarang dapat tab tau, aku memang sorok and just bagi dia on certain ocassion je, budak bila dapat benda yang jarang dapat, makanya mata dia tak habis-habis merenung tab, bergambar pun tab ada sekali, kalau ko ambik mau perang besar tu, sabo jelah mak ko ni Aish oiii, tu pun songkok dengan sampin dia tak pakai. En. Sayang balik je dari masjid terus aku ajak bergambar, sebab aku takut kejap lagi anak bujang ngamuk nak buka baju.



Boria..hehe, baju ni adik ipar aku belikan kat Indon, so tahun ni ajak adik beradik perempuan ramai-ramai pakai baju sama. Tu jelah satu-satunya baju raya aku, nasib baik tahun ni tak berjalan raya sangat, kalau tak mana aku nak korek baju pulak sebab semua baju kurung aku dah tak muat, ye semua dah tak muat akibat berat degil nak turun, dulu kan 45kg aje, sekarang 50, nak zip kain pun tak boleh dah..kahkah kronik sangat ni, ku ingat minggu depan nak cuti beli baju baru..kikikiki sebab dah kurang baju yang boleh dipakai sekarang. Eh ni entry pasal raya ke entry pasal berat badan kau?? confuse readers..auww ada ke readers blog bersawang ni?? miahahaha.




Raya kedua; celebrate birthday anak buah En. Syg kat Delicious Setia City Mall



Raya ketiga; balik Temerloh



Alana dan cousin (anak kakak aku) Adelia. Rezeki akak aku pregnant sekali dengan aku tahun lepas padahal dia dah pasrah kalau ditakdirkan anak dia tunggal, sebab dia dah cuba 3 tahun baru dapat Adelia ni, so sekarang anak dia 2 sama macam aku. Adelia lahir 1 March, Alana 11 March, ohhh hari ni Alana dah 5 bulan.



Pa aku aka Atok Jamal ;p


Aish tidur lepas sepahkan umah atok, hahahaha teknik penyamaran ke apa ni.

Gitulah raya saya tahun ni, sambung raya tahun depan pulak ye. Selamat Hari Raya semua, maafkan saya zahir dan batin ye, kotlah ada entry yang mengguris hati korang..kihkih. Bye!!





Thursday, July 2, 2015

Breastfeeding: EP Mom

Salam,

Semua orang dah cerita pasal raya eh, mood raya aku belum mai lagi, sebab baju raya belum settle..hahaha, aku memang suka beli last minit, time orang dah balik kampung tu kang baru ku ambik cuti dan shopping baju raya, aman damai je rasa sebab orang pun dah tak ramai sangat.

Ok cerita raya nanti-nantilah ye, sekarang nak cerita pasal bf journey aku buat kali kedua. Alhamdulillah rezeki bf kali ni lebih murah dari Aish dulu. Masa dapat anak pertama kemain aim high aje ko kan, tapi tak berjaya fully bfkan Aish sebab susu ku merosot lepas habis pantang, makanya Aish start campur susu masa umur 2 bulan lebih, dan aku just direct feed dia je bila dia dengan aku, dah tak boleh pam, sebab yang keluar setitik dua aje, tu pun lepas direct feed memang wajib kena top up fm jugak sebab susu aku memang tak banyak sangat pun, tak boleh buat dia kenyang, tapi Aish direct feed sampai umur dia 2 tahun 5 bulan.

Kali kedua ni, aku dah tak aim high macam masa Aish dulu dah, aku lebih suka follow the flow, taknak stresskan diri sangat walaupun kadang-kadang stress jugak...haha biasalah bf ni kan banyak dugaan dan liku-liku nya, mana ada smooth dan susu ko banyak semedang, ada masa banyak ada masa sikit, ada masa risau tak cukup ada masa macam amboiii banyaknya..gitu, hanya orang yang bf saje mengerti kestressan ku ini.

Masa tau gender baby Alana, wahhh happy aku ni sebab orang selalu cakap baby girl tak minum banyak sangat, tak bergayut and baby girl senang sangat nak handle dia, bermakna lepas susu baby akan behave dan tidur dan ko ada banyak masa untuk mengepam, ngepam dan ngepam sampai penuh peti ibumu di kampung, sampai ibumu nak beli ayam pun tak boleh sebab peti beliau penuh dengan susumu..kahkah dongeng sangat ni.

Eh tapi betullah, beza sangat Aish dan Alana, Aish dulu bergayut aje, sampai aku tak sempat pam pun, tidur siang pun tidak T_T, Alana pulak jenis tak bergayut, habis minum tidur, kang bangun minum dan tidur lagi, senang sangat handle dia masa dalam pantang, tapi lepas sebulan lebih Alana dah taknak direct feed. Dia akan menangis, menangis dan menangis..tapi bila aku nak bf dia refuse, lepas tu dia tidur, bangun tidur kang dia nangis lagi sampailah berjam-jam tak minum susu. Mula-mula dulu otak aku ni macam tak register yang sebenarnya dia nursing strike, aku biar je dia nangis dan tidur dan nangis dan tidur sampailah dia penat dan dia direct feed sebab maybe dah lapar sangat.

Sampailah bila aku dah start kerja dan dia dah mula minum botol, barulah otak aku ni tau sebenarnya dia nursing strike, amboiii cuti bersalin 2 bulan je kot sampai otak pun naik beku takleh pikir yang sebenarnya anak aku tu nursing strike, over sangat ni, patutlah senang gile nak ajar dia minum botol, hulur je, terus dia hisap sampai kering kontang, Aish dulu punyalah susah nak ajar berbotol, berpuluh-puluh puting aku beli nak ajar dia hisap botol punya pasal, nampak tak kecintaan Aish terhadap miss B begitu mendalam, tak macam adik dia T_T

Bila dah tau dia nursing strike, aku ajak En. Syg balik Jelutong, aku berkurung dalam bilik dengan dia sebab nak buat skin to skin, aku buat sehari je tapi tak berjaya or maybe aku yang tak cukup kuat, aku jadi tak sampai hati tengok dia nangis berjam-jam tahap keras badan dan hilang suara bila aku paksa dia direct feed, berjam-jam dia tak minum susu, penant nangis dia tidur, serius aku tak sampai hati walaupun sebenarnya hatiku retak seribu bila dia taknak direct feed dah, rasa macam jauh je dengan anak sendiri, rasa macam tak penting, bila aku bagi je botol habis dia minum semua, nampak sangat dia lapar.

So since then EP mom la aku, dah almost 2 bulan dah ni, alhamdulillh setakat ni susu masih ok, cumanya sekarang aku dah tak boleh supply ikut demand dia. Sehari aku boleh dapat dalam 20oz++ while Alana minum 40oz setiap hari, stok susu dalam pantang yang aku pam dulu semua dah habis. Alana akan minum susu aku sampai habis semua stok barulah mak mertua aku top up fm, kira aku pam hari ni untuk esok, macam tu lah hari-hari. 

Dulu masa mula2 jadi EP mom memang sedih dan stress jugaklah, tapi bila ada kawan-kawan support rasa lega sikit, takpelah tak fully bf pun, asalkan anak aku tak lapar, takpelah EP mom sekalipun asalkan aku dah buat yang terbaik untuk anak aku, bagi dia susu aku walaupun tak direct feed, hari-hari ajar diri sendiri bersyukur walau berapa oz pun aku dapat, barulah tak stress kan. Aku akan pam dan bagi Alana susu aku selagi ada, insyaallah, cumanya sekarang ni aku tak bangun pukul 3 4 pagi untuk pam, sebaiknya bangun pagi-pagi macam tu untuk pam tapi aku tak mampu sebab sekarang aku berulang dari Rawang, penat dan mengantuknya tuhan je yang tau, aku drive sendiri, pergi balik kerja aku akan singgah R & R atau Petronas untuk tidur. Tapi dah tekad ni, balik Jelutong sok nak start bangun pukul 3 4 pagi untuk pam susu, fuhhh moga berjayalah hendaknya, manalah tau boleh fully bf balik Alana tu sebab stok aku cukup untuk dia kan..hehe.

Lepas tu yang paling seronok ada member yang ada anak kecik macam aku jugak dan mengepam, kadang-kadang pm sesama sendiri tanya berapa ko dapat hari ni..hahaha rasa semangat tau, dan rasa jeles jugak kekadang, tapi jeles yang positif la. Tq morenians ku sayang, semangat aku nak bf anak aku tau sebab tengok korang pun bersemangat ;p barulah rasa i'm not alone gituuu.

Korang ada yang EP Mom tak? share la dengan aku.



Abang Aish masa 8 bulan, happy gile lepas direct feed..haha


Tuesday, June 30, 2015

Alana Nayli

Salam,

Ok hari ni nak cerita pasal nama anak kedua aku ni, sama macam Aish jugak, En. Syg nak semua nama anak-anak bermula dengan huruf A, amboiii anak-anak ye, macam ramai je bunyinya ;p. Sebab pertama, nama En. Syg pun bermula dengan huruf A dan sebab kedua, dia nak anak-anak dia jadi berani, sentiasa ke depan dan sentiasa bersedia, sebab kalau kat sekolah kan nama yang bermula dengan huruf A yang akan dipanggil dulu, I is ok aje.

Sebelum pregnantkan Alana, aku memang ada cari nama yang bermula dengan huruf A, tapi nama baby boy, sebab entah kenapa aku asyik rasa anak kedua aku nanti boy. Tapi nama tu asyiklah direject dek lakiku..ppffftttt. En. Syg pulak memang dah decide kalau ada baby girl nanti dia nak nama Alana, nama tu dia dah cakap lama dengan aku, even before aku pregnant dan even before Lara Alana tu lahir ok, so kitaorang tak tiru nama dia..bahahaha, masa tau Scha Awal bagi nama anak dia Alana terus macam alaaaaaaa...bahahaha over gile, macamkan ko sorang je boleh pakai nama tu. Kebetulan pulak masa Lara Alana tu lahir aku baru je pregnantkan Alana, gender pun belum tau lagi.

Ok, Alana confirm, tapi nak cari nama gabungan yang belakang tu masalah sikit, En. Syg nak nama bunga, dulu masa aku pregnantkan Aish kitaorang dah finalize "Adelia Jasmine" if andai kata Aish tu girl. So this time En. Syg cakap "Alana Jasmine", tapi aku macam tak nak lah pulak Jasmine tu, so aku keep cari nama lain sampailah 2 hari sebelum bersalin aku dapat nama Nayli tu, dan En. Syg terus berkenan, actually ada a few nama yang aku bagi, tapi dia yang pilih Nayli so ku ikut saja, Sebab kalau tanya aku sampai ke sudah aku nak cari lagi, so ku bagi jelah En. Syg kuasa untuk memilih nama anak dia dari list yang aku ada. Hari keempat terus daftar nama sebab lepas tu terus nak balik Temerloh.

Maksud "Alana" dalam bahasa Arab ialah "terbuka". Tapi aku lebih suka refer kepada makna Alana dalam bahasa Irish iaitu "cantik". Setiap kali panggil Alana ku bayangkan cantik saja, bukan cantik paras rupa je, cantik luar dan dalam ye dik, cantik semuanya, doa mommy tu untuk adik tau.


Celtic Meaning: 
The name Alana is a 
Celtic baby name. In Celtic the meaning of the name Alana is: meaning harmony, stone, or noble.
American Meaning: 
The name Alana is an
 American baby name. In American the meaning of the name Alana is: meaning harmony, stone, or noble.
Gaelic Meaning: 
The name Alana is a 
Gaelic baby name. In Gaelic the meaning of the name Alana is: This name of uncertain origin may be a feminine form of Man, or derived from the Irish Gaelic word for 'child'.
Hawaiian Meaning: 
The name Alana is a 
Hawaiian baby name. In Hawaiian the meaning of the name Alana is: Feminine of Alan awakening.
Irish Meaning: 
The name Alana is an 
Irish baby name. In Irish the meaning of the name Alana is: Beautiful. Dear child.


Maksud "Nayli" dalam bahasa Arab pulak ialah "pencapaianku". Nayli tu aku refer dekat group nama-nama islam. Berpinar mata acik tengok list nama yang gile banyak, dari situlah aku shorlistkan mana yang aku berkenan dan kena dengan nama Alana.  Macam tulah Alana Nayli diberi nama..hehe.



Cantik Pencapaianku binti Asrul Sani


Oklah, bye auntiessss :) Esok mommy update lagi.

Friday, June 26, 2015

4 Tahun



25 Jun 2011 - 25 Jun 2015

Alhamdulillah dah 4 tahun kitaorang kahwin, dan alhamdulillah dah berempat pun. Moga berpanjangan jodoh kitaorang dan berjaya membesarkan anak-anak menjadi orang yang cemerlang di dunia dan akhirat.

Happy Anniversary Sayang, lepas raya kita dating berdua ye :)

Bye!!


Monday, June 22, 2015

Cerita Jaundice Alana

Salam,

Korang ingat tak masa aku mengandungkan Alana dulu, kemain memacam supplement aku telan, susu kambing pun aku minum sebab aku serik gila masa Aish kena prolonged jaundice dulu, kesian tengok baby kecik-kecik lagi kena cucuk ambik darah berpuluh kali, haiiihh tak sanggup nak lalui lagi.

Tapi ye lah, tu ikhtiar aku, kalau dah nak kena, bergelen supplement pun tarak guna..hahahaha. Dah Allah kata Kunfayakun, aku redha jelah, walaupun sengsara..amboii sengsara..ayat tak menahan, ye aku redha, walau bengkak jugak la aku menangis kesian kat anak aku. Aish dulu prolonged tapi tak perlu duduk bawah lampu, asyiklah mengulang pergi KK ambik darah, hadoiiii stress gila masa tu, aku berpantang sambil depressed tau. Sebab tu masa mengandung kali kedua, aku telan memacam yang orang kata boleh elak dari kena jaundice, tapi dah nak kena, nak buat macamana, redha jelah, tarik nafas dan mari kita laluinya sekali lagi dengan tenang..eh?? tenang ke??

Alana lahir hari Rabu, Khamis kitaorang discharge and sebelum discharge paed memang dah sahkan dia takde jaundice. Lepas discharge terus balik rumah mertua kat Rawang. Jumaat tu aku dah mula perasan kulit dia kuning, tapi dalam hati berdoa, kalau kuning pun moga takdelah tinggi sangat, kebetulan Ahad tu aku decide nak balik berpantang kat Pahang, so kitaorang tak buat reportlah kat KK Serendah, aku ingat Isnin baru nak buat report kat Temerloh je. 

Otw balik Pahang Ahad tu, boleh nampak kuning dia makin kuat, haiiihhh susah hati gila dah aku, so Isnin tu pagi-pagi aku terus pergi KK untuk ambik darah, taknak tunggu dah nurse datang, aku tak sabo nak tau kuning dia berapa. Lepas dapat result, kuning dia dah border, naik sikit lagi maka wardedlah kita ye dik. Nurse cakap "ok esok datang lagi ye kita ambik darah lagi" isshhh tu yang akak tak minat tu, ambik2 darah ni..hmmpphhh. Esoknya aku datang, kuning dia makin naik, sepatutnya dah kena warded dah, tapi doktor cakap takpelah esok datang semula, kalau makin naik jugak baru kita duduk bawah lampu. Balik je rumah aku call En. Syg, terus dia datang ambik aku dengan anak2 bawak balik Jelutong sebab kitaorang nak refer paed Alana, kalau kena warded naklah dia duduk tempat selesa sikit.

Rabu, jumpa paed, and paed cakap memang kena duduk bawah lampu sebab kuning dia dah lebih dari border dah..huwaaaa. Tak sanggup dengar Alana menangis masa nurse ambik darah, aku ingat nak room in sekali, tapi biasalah DEMC tu penuh manjang, takde bilik, so terpaksalah tinggal Alana kat hospital, sedih sangat aku rasa, tinggal anak aku dengan orang lain sorang-sorang. 3 hari tau tinggal dia. 

Tapi siang aku tunggu untuk bf dia, aku datang dari pukul 10 pagi sampai 9 malam, duduk dekat tempat menunggu tu sorang-sorang, baca magazine, tengok tv, jalan-jalan dalam hospital..hahaha macam ongila dah aku rasa, 3 hari pulak tu, sorang-sorang pulak tu, tengah berpantang pulak tu, dengan beg pam, beg baju baby, air mineral botol besar, bekal makanan, ke hulu ke hilir aku bawak. Aku ingatkan ramailah mak-mak yang akan menunggu dengan aku tapi surprisingly, aku sorang je..erkkk. Aku tak sanggup nak biar anak aku sorang-sorang, walaupun tak tunggu kat tepi dia, as long as setiap kali feeding aku ada, aku puas hati, boleh tengok dia selalu. 

Aku tak bagi En. Syg tunggu sebab kesiankan Aish, so pagi-pagi buta En. Syg masak bekal pantang untuk aku, hantar aku and tunggu kejap sampai Aish mengantuk baru dia balik rumah, setiap kali Alana bangun, nurse akan call aku untuk bf. Macam tulah 3 hari, sampaikan orang ingat aku bukan dalam pantang. Malam-malam aku bekalkan ebm untuk Alana, kalau ebm yang aku bagi tak cukup baru nurse akan top up dengan fm, aku redha jelah, sebab masa tu aku baru lagi bersalin, susu pun belum banyak, sekali pam dapatlah dalam 2 oz, Alana pulak minum banyak and kerap sebab panas.

Rabu admit, Jumaat discharge, lega sangat aku rasa, sebab kesian tengok dia menangis duduk bawah lampu, susah hati aku ni tak boleh nak ceritalah. Keluar je hospital terus balik Temerloh semula, 2-3 hari lepas tu aku tengok kulit dia masih kuning so aku pergi ambik darah lagi kat KK, tapi lega sangat bila result jaundice dah turun and tak perlu dah datang ambik darah lagi, ya allah syukur.



Setiap kali nak bf dia, memang panas badan dia, sampai naik kering rambut duduk bawah lampu punya pasal, sian anak mommy.

Oklah tu je, bye!

Tuesday, June 9, 2015

Aish Yusuf is 3

Salam,

Alhamdulillah dah 3 tahun umur Aish, tahun depan dah boleh sekolah dah :). Nanti lepas raya ni aku ingat nak carikan playgroup untuk dia, pergi every weekend, nak prepare sebelum ke sekolah la kan, bagi dia biasa berkawan dan beraktiviti. 

Birthday Aish 9 April, masa tu aku dalam pantang dan masih kat Temerloh lagi, first time tak buatkan birthday party untuk dia, takpe ye dik, taun depan mommy buat sekali dengan adik ye. Lepas pantang baru kitaorang celebrate kecik-kecik dengan family En. Syg, seronok sebab Aish dah faham apa birthday celebration. Orang nyanyi kemain dia excited and malu-malu.

Birthday Aish hari tu hari Khamis, kemain daddy nak ambik cuti, siap touching-touching lagi sebab takde dengan anak dia masa birthday. Lek ahhh daddy..hahahaha, aku tak kasi En. Syg cuti sebab dah alang-alang Jumaat malam tu dia nak balik jugak nanti kan, alaa terlepas sehari je, lagipun anak dah 2 kena save cuti untuk emergency nanti ;p.

Aku just mintak adik aku tolong belikan kek je untuk Aish, bagi dia feel birthday dia sikit. Malam tu siap tukarkan baju dia lagi, kasi cantik sikit nak bergambar, kek pun aku beli yang kecik je, atee mak takleh tumpang makan, lagipun bukan ramai pun kat rumah parents aku.




Atas bakul kain pun jadi..bahah






Nampak tak muka excited tu masa nyanyikan dia lagu birthday..haha, kemain atok nenek, maksu, kak ya, mak long and mommy nyanyi.



Memoncong mulut meniup hah, takde gambar mommy ye, sebab mommy masa ni dalam pantang dan gemuk dan comot dan dot dot dot. Dah besar anak mommy, sebelum habis tahun ni, kita potty train pulak ye..hahahaha malas bebenor nak start pt..haihhh, padahal anak dah besor ni dah boleh pt dah, nanti la lepas raya..hahahaha semua pun lepas raya. Ye lah lepas raya dah duduk rumah sendiri, rumah aku kecik, senang nak tengok kalau dia nyorok-nyorok nak poo or pee, kalau buat kat rumah atok, jenuh aihh, kang tetau ada bau je..hahaha.

Moga Aish membesar jadi anak yang menyenangkan hati mommy and daddy, murah rezeki, dipanjangkan umur dalam keberkatan, sentiasa dibawah lindunganNya, jauh dari fitnah dunia, anak yang terang hati dan soleh, anak yang lembut hati dan mendengar kata, anak yang dikasihi orang2 disekeliling dan anak yang berjaya dunia akhirat. 

Terima kasih sebab doakan Aish :p

Oklah, bye!