Dah hampir 7 bulan kahwin, pencarian lesung batu idaman akhirnya berakhir. Sebelum ni jenuh duk mencincang bawang kalau nak masak, nak makan sambal belacan pun tak dapat, boleh buat air asam je kalau nak makan pedas atau terpaksa pasrah melihat cili padi yang masih sempurna terkontang-kanting dalam blender, dah blender banyak kali tetaplah cili tu sihat walafiat, dah nak makannya berdua, berapa ketul sangat la cili n bawang yang nak diblender. Kadang suka hati pakai blender kering blend cili or bawang, sikit lagi sadaqallah lah blender aku, pakai main taram je.
Pencarian berakhir di Tesco Extra Shah Alam, En. Syg suka sebab dia batu original, aku suka sebab dia comel, kecik je dan tinggi. Sesuailah untuk kegunaan berdua, nak tunggu anak besar dan pandai makan sambal belacan lambat lagi kot, sempat lah lesung batu ni expired dulu.
Sambal belacan pertama, huiii selera orang tu makan
Bandung cincau yang susah betul untuk ditemui, akhirnya bertemu di Sek. 7 Shah Alam, dapat jugak ubat mengidam, semalam dah beli sirap rose dan cincau buat stok, lepas ni buat sendiri dan minum puas-puas sampai kembung.
Yang ni pun dapat jugak, sanggup bersesak-sesak di hari minggu pergi ke Mydin USJ semata nak beli ni, pastu terus balik..lemak betul. Sekarang kalau nampak orang minum Coolblog, tahan air liur je, sebab takut berat naik, aku ni kalau sekali dah mula tak boleh berhenti.
wah..rajin betul nak tumbuk pakai lesung.
ReplyDeletekita pakai blender bullet tu aje. mmg senang nak buat sambal belacan, takyah taruk air pon leh jalan..
ai punya lesung buat ketuk ais & asah pisau aje..heheee
cik sibuk: oh ye ke, tak rosak ke? klu tumbuk2 ni feel lebih sikitlah..hehe
ReplyDelete