Klik Jommm

Tuesday, February 21, 2012

Barang Mummy and Baby

Dalam banyak-banyak persiapan pantang, kain batiklah yang aku nak siapkan dulu. Sebab? sebab aku nak cilok kain batik Ma aku..hehe. Di sebabkan takkan balik Pahang lepas ni sampai habis pantang, so balik baru-baru ni, terus aku pau Ma kain batik 5 helai. Mak-mak setakat 5 helai apalah sangat, Ma aku punya stok kain batik tak berjahit penuh satu kotak paras pinggang dia. Masa aku mintak kain batik, tertonggeng-tonggeng Ma memilih kain batik dalam kotak, mana yang dia sayang tu, dia tak bagilah. Aku tak kisah pun, asal kain batik sudah, tu pun buat syarat nak pakai dalam pantang je, agak-agak dah slim nanti, sarung seluar je senang. Kain batik ni leceh, melondeh-londeh, rimas aku.






Aku mintak 5, tapi Ma cuma sempat jahit 4 je, lagi 1 nanti dia bagi masa datang rumah aku bulan depan. Aku ada 2 helai je kain batik, tu pun Ma kasi masa aku belajar dulu, sampai sekarang elok lagi sebab jarang pakai. 7 helai cukuplah kot buat rotate.



Stokin Giant RM0.99 je satu, aku suka sebab nipis dan pendek. Aku sejak azali tak suka pakai stokin. Masa sekolah dulu, dalam kelas confirm aku tanggal kasut dan stokin sebab rimas. Tidur pakai stokin, tak mungkin berlaku, orang cakap kalau tak nak cramp masa pregnant, tidurlah pakai stokin. Biarlah cramp, takmo aku pakai stokin.




Ni semua Along aku bagi, barang anak dia dulu. Aku memang tak beli lampin, sebab nak buat apa? Bukan anak aku nak pakai lampin pun, tapi dah Along nak kasi, ambik jelah, boleh buat bedung kan sebab kain dia nipis, kain bedung Bumble Bee yang aku beli tu agak tebal sikit, kesian baby panas nanti. Along bagi banyak tapi aku ambik 6 helai je. Barut pun banyak dia nak bagi, tapi aku ambik 9 helai je, nanti nak beli lagi 5 helai size S. Mitten and booties pun banyak dia nak bagi, tapi aku ambik sepasang je. Kaler lain semua aku dah ada. 

Barang baby yang nak dibeli tinggal barut, minyak telon, spray air dengan bath tub je lagi. Yang lain-lain tu macam stroller, car seat, baby cot and breastpump, kita tunggu sponsor terbesar bulan 4 nanti..tabung ayam besar sangat, tak penuh-penuh lagi..pheww. Lain-lain tu aku tak kisah, lepas pantang pun boleh beli, breastpump tu aku nak dulu, insyaallah sebelum bersalin akan ku beli, sekarang tengah survey lagi, nampak Medela, nak Medela, baca review Spectra, nak Spectra pulak, bila dah beli botol susu Tommee Tippe, tetiba nak seragamkan semua pun Tommee Tippee, confuse-confuse, hari-hari pun tengok breastpump online, google reviewlah. Satu lagi tengah survey set bersalin, punnnnn confuse jugak, banyak sangat, tapi yang penting takmo makan jamu, sebab tak elok untuk baby kalau nak bf. Hopefully berjayalah azam bf aku ni.

6 comments:

  1. haha.same laa.zura stokin pun yg nipis n paras buku lali.pastu kene mrh ngn ayah sbb stokin pendek sgt n nipis.siap die suh eli stokin org main bola *_* ..mcm zura xbeli set.sbb dlm set bnyak sgt.slalunye xmkn pun sume tuh.membazir je.jamu2 pun mmg xmkn sbb nnti nk bf baby.amek yg betul2 gune je.breastpump mmg wajib kene ade sblum beranak.sbb nnti klu bengkak susu mmg sakit yg amat.nk tido pun xdpt sbb sakit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, takut bengkak susu, kang demam susah pulak

      Delete
  2. kain batik ai siap soh mak hantar tempah jadikan seluar..hahaha...kawan mak jahitkan longgar2 n besar gila macam ruper kain jugak..kire tak de orang perasan biler datang melawat tengok ai tak pakai kain batik kan...;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat seluar eh, lg senang nak pakai kan

      Delete
  3. haah breast pump elok beli sebelum beranak..saya guna spectra 3 nak dekat 2 thn alhamdulillah best..dulu xde ilmu..xbeli pump sblm bsalin..dah keje pinjam kwn punye..alhamdulillah berjaya full 1thn 2 bulan..kena rajin dan tabah untuk bf anak nie tau..jgn putus asa yek..klu xtahu nak tahu apa2 tny je..

    ReplyDelete
  4. yaati nor: yerp, kena usaha lebih kan, hopefully sy nanti macam yaati jugak. nanti boleh refer yaati kalau apa2

    ReplyDelete