Klik Jommm

Tuesday, November 12, 2013

Resepi KFC Homemade

Salam,

Update lelaju, kalau ikutkan segan woh nak kasi resepi ayam goreng..hahaha. Tapi ni special request punya resepi, marilah kita berkongsi ilmu. Sila maklum resepi ini datang dari suamiku, bukan dariku, aku tak tolong pun dia buat hari tu, aku tolong makankan je. Pagi-pagi lagi dia dah whatsapp bagi resepi, jenuh bergaduh sebab aku tak faham resepi dia, kalau mak hincik tak faham camne nak update ye dok, kang jadi ayam lain pulak doh. Ok-ok resepinya ye anak-anak

Ayam Goreng

Ayam
Putih telur
Tepung Kentucky (kitaorang pakai brand Nona, sebab kurang masin)

Rendam ayam dalam air garam 30-45 minit
Angkat dan keringkan ayam (lap dengan towel)
Celup ayam dalam putih telur dan golek atas tepung rata-rata
Goreng dalam minyak yang banyak sampai tenggelam
Angkat bila ayam dah golden brown

Coleslow

Bawang Besar
Kobis
Carrot
Mayonis
Thickened Cream (kitaorang pakai brand Paul's)
Garam

Potong semua sayur halus-halus, letak dalam peti kasi sejuk
Dah nak hidang nanti baru campurkan dengan mayonis, thickened cream dan garam (kalau buat awal-awal nanti takut tak sedap). Make sure korang letak mayo and thickened cream tu dalam peti ais jugak, barulah semuanya pun sejuk-sejuk je di tekak nanti.

Mashed Potato

Russet potato (kentang jenis russet tau)
Bawang besar (sebelah je)
Garam
Butter
Cayenne Pepper
Paprika
Black Pepper
Thickened Cream

Rebus kentang (potong nipis so cepat masak), bawang besar dan garam sampai kentang lembut
Toskan
Tunggu sampai sejuk sikit baru korang blend dengan butter, cayenne pepper, paprika, black pepper and thickened cream, kalau blender susah nak jalan, tambah air sikit.

Brown Sauce

Chicken Stock (kitaorang pakai brand Maggi)
Mixed herbs
Butter
Worcestershire sos
Sedikit air
Tepung Jagung

Masukkan semua bahan dalam kuali dengan sikit air kecuali tepung jagung, balancekan rasa, dah ok baru tuang tepung jagung yang dah dibancuh untuk pekatkan sos.

Ok, selesai masak, boleh ngap, jangan lupa bismillah. Sukatan tu korang agak-agak la ye, ikut naluri masing-masing, suami aku tu kalau masak dia main agak je, takde sukatan yang betul-betul punya. Worcestershire sos tu ada brand yang tak halal, kalau nak yang halal klik link tu je yeh.

Biasanya herbs untuk western food ni aku beli brand Tesco je, ada dia jual bekas kecik-kecik je, suami aku suka buat western so banyak la herbs-herbs tu kat rumah, aku je yang tak kenal.



Ni rupa thickened cream yang aku punya, banyak brand, ko pilih je lah, tengok kat tempat jual cheese tu mesti ada.



Masterchef saya..kena letak gambar sekali, kasi bodek barulah senang nak order selalu, KFC set A satuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!

Ok, bye...berdesup buat kerja balik..serius bertingkek-tingkek dah ni..fengsaaannnn


12 comments:

  1. ayam goreng tu harus cuba.. tq rin!

    ReplyDelete
  2. tergeliat geliat lidahku baca resepi tu erin..canggih betul bahan2 skrg hahaha..ok nnt aku salin..baru senang cari bahan..klu tak, nanti aku blur kat tesco hahahaha

    ReplyDelete
  3. untung lah laki suka masak.... laki ku hebat bab ngemas je :D

    ReplyDelete
  4. ni kalau chef seperti gambo diatas keje kat kfc,berduyun anak dara mai...hehe..jangan mare ye Erin.gurau je...:) boleh try.thanks for the recipe..

    ReplyDelete
  5. Ok noted!...sure sedappppppp...nk cuba buat ayam goreng jek dulu...hehhehe brand nona best yer...pernah tgk kt tesco...tp terbeli brand kentucky biasa tuh...x sedap plak...rasa tepung dia sgt bila goreng...nanti nk try beli nona punya plak...tq erin :)

    ReplyDelete
  6. Hahaha...eh banyak jugak bahan dia ye kak?ermm.pegi tapau kfc jelah..

    ReplyDelete
  7. Nak cuba tp bila tgk byknye nak kena buat terus jd malas super saiya..haha!

    ReplyDelete
  8. salam..macammana nak jadi ahli mommy gojes ittew??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, hi sorry skrg gojes x add ahli baru dah, in a meantime admin decide nak kekal dgn ahli yg ada je, later x tau la mcmana :)

      Delete
  9. tq adik erin ku sayang...kena cari bahan ni...muahh ...

    ReplyDelete
  10. ku nk cube coleslaw... aihh tringin benorrr

    ReplyDelete