Klik Jommm

Tuesday, January 8, 2013

Cara baru

Sekarang Aish dah makan banyak, kalau nak panaskan dalam warmer sampai 2-3 kali, bernanah bontot nak tunggu, dah la warmer tu nak panas lembab macam siput, mau pukul 9 baru aku pergi kerja, so sekarang Aish bangun menyusu pukul 4 lebih, terus aku keluarkan stok bubur, kiub sayur, kiub ayam and stok ayam dia (menu hari ni) dan sambung tidur semula, pukul 5 lebih aku bangun terus ku double boilerkan mereka.



Double boiler begini, lagi cepat dari warmer, tak payah tunggu, letak air sikit. Kalau guna api terus direct, merataplah ko menunggu, lagi kalau Aish Yusuf bangun, dia jeles aku menebeng tepi dapur, menebeng tepi dia takpe, camne ko nak panaskan bubur?, memang makan biskut jelah ko dik.

Buat double boiler ni, aku boleh mandi, siap mandi, intai kejap, kacau sikit, iron baju and mekap pulak, takkan hangit punye melainkan ko tinggal berjam-jam, tetap tak hangit, tapi bubur tu mengering.  Stok ayam panas asing, nak makan nanti baru letak stok ayam sikit..sedap.

Dah panas, masuk dalam termos, siap. 

Warmer aku cuma pakai time cuti je sekarang, tak lama lagi aku simpan je warmer tu, tunggu tuan baru dia sampai on 2015..ahaksss. Seorang baby girl..eh.



Babysitter pelik tengok bubur Aish hijau sangat, siap tanya aku letak apa? Aku memang suka lebih-lebihkan sayur, biar Aish lawas sikit. Kadang-kadang kiub sayur lagi banyak dari kiub bubur. Sekarang dah tak blend halus bubur Aish. MIL cakap bagi dia kunyah, walaupun gigi baru sebatang, tu pun baru tunggul gigi, belum keluar betul-betul lagi, kunyah dengan gusi jelah. 

Kalau hari cuti nak buat stok banyak-banyak, aku basuh beras dulu, letak dalam tapis bagi kering, baru blend pakai blender kering dan terus masak dalam rice cooker. Tak kuasa nak tunggu bubur masak atas dapur.

Kalau buat bubur fresh (means masak pagi sebelum hantar Aish ke rumah babysitter) sebelum tidur, aku basuh beras, letak dalam tapis, pukul 4 pagi bangun, blend, masak dalam rice cooker dan sambung tidur. Bangun pukul 5 jap lagi, bubur dah siap.



Masa aku sibuk kat dapur hari cuti tu, En. Syg bawak Aish pergi playground. Bila letak atas gelongsor, dia tahan kaki, macam manalah nak menggelongsor, letak kat buai pun takde perasaan. Masa ni dah siap mandi petang, tu pasal dah pakai baju tidur. Bye. Suka sangat bye tiba-tiba kan..haha


11 comments:

  1. comel!boleh try nnt =)
    rasa cuak lak nak bg baby makan. next months dh Alisha dah start mamam solid food..weh00oo

    ReplyDelete
  2. cara ni je yg umie buat.. sbb xde warmer...hihiih

    ReplyDelete
  3. cara yg mudah bt bbr, mcm dana nih bbr sume mmg makngah yg bt, kecuali hari cuti sbb tu kalu kwn2 cite psl terkejar2 msk bbr pagi2 dana tak rasa sbb makngah yg setel kan sume heheh

    ReplyDelete
  4. hahaha..senang kann!means mkan die pun xde lahh panas sgt smpai berasap2..n xlah smpai berkerak kalu kita lari skejap buat keje lain.kate multitasking kan.hahahaha..cepat dan senang.good job mommy!

    ReplyDelete
  5. tq sharing
    tak sabar nak bagi aisya makan

    ReplyDelete
  6. sebijik warna macam cerelac sayur tau...cara baru terbaekkk

    ReplyDelete
  7. rajinnyer..gd job mama aish! kene tiru ni.huhu

    ReplyDelete
  8. Hai.i ingat u yg masak bubur just letak air panas tu..mentang2 la i ikut style u keringkan botol kat rak btingkat (masa tu ingat nak cari rak hijau cam u punya tp xde)..sume benda yg kreatif innovatif trus i bygkan u yg punya idea.haha..

    ReplyDelete
  9. cara ni tak try lagi. akan kupraktikkan nanti. hehe..kalau da ada cara yang mudah, akan cari jugak cara yang lagi mudah dan paling mudah.hehe..

    ReplyDelete
  10. hehe cpt sket kn guna cara ni? i pulak pakai periuk pengukus buat kuih tu

    ReplyDelete