Klik Jommm

Wednesday, August 29, 2012

Dilema Babysitter


Belahan jiwa



Si Gemala Hati

Insyaallah start September ni aku n family akan pindah balik rumah sendiri, setelah hampir 5 bulan duduk rumah mertua. Seronok duduk rumah mertua, tapi bila dah lama-lama segan pulak aku ni hah. Dah kalau semua pun mak mertua tolong buatkan, serius aku segan. Anak aku pun dia jaga, baju anak kadang-kadang dia basuhkan, makanan dia masak, baju dia tolong sidaikan, kalau ko jenis muka tebal, mungkin lah ko tak malu, tapi aku malu ko tau tak, kadang walau penat tahap nak pengsan, aku basuh jugak baju anak aku sebab tak nak susahkan mak mertua, En. Syg asyik cakap "takpe, mak faham awak penat", memanglah dia faham, tapi aku malu, kalau semua pun dia tolong buatkan. So aku cakap dengan En. Syg, lepas raya kita pindah Jelutong, walau apa pun terjadi, kita kena pindah jugak, lagi pun rumah aku tu dah lama sangat tinggal, kalau rumah sewa lain cerita, ini rumah sendiri.

So sesi mencari babysitter untuk anak aku pun bermula, ikutkan mertua, diaorang nak jaga anak aku sampai setahun, tapi aku yang dah tak sanggup nak berulang, nak pulak kesian dengan En. Syg, aku bukan pedulikan dia dah sekarang, baju kerja dia pun dia gosok sendiri. Kesiannnnnnn dia tu, sebab aku penat sangat, uruskan hal diri sendiri dengan anak je.

So sepanjang bulan puasa hari tu, hari-hari duduk mengoogle babysitter kat Bukit Jelutong, aku jumpa satu je, dekat jugaklah dengan rumah aku, tapi dia nak jaga 5 orang baby, 2 orang 9 bulan, sorang 4 bulan, sorang newborn and Aish 5 bulan, tambah lagi dia ada jaga budak umur 4,5 tahun beberapa orang, dia jaga sorang-sorang tau, aku duk membayangkan, cemanalah kalau dia mandi or ke toilet, budak nangis melalak nak susu, kalau 5-5 menangis serentak tak ke haru, sah-sah la ada yang terbiar menangis lama-lama. Anak aku pulak dah 5 bulan ditatang bagai minyak yang penuh, dia kan cucu sulung, ek sikit, berlari satu rumah entertain dia, manja la teramat, kalau terbiar nangis lama-lama kesian pulak aku. Mak mertua aku dah cakap awal-awal, JANGAN, ramai sangat dia nak jaga, kang tak terjaga, cakap dengan Ma masa balik raya, Ma pulak cakap, JANGAN, anak awak tu manja, dahlah susah tidur siang, kang dibuatnya yang bukan-bukan kat anak awak, awak bukan tau. Tak tidur malam aku tau, asyiklah fikir nak hantar anak aku kat siapa ni.

Sorang lagi mak sedara En. Syg recommendkan, makcik tu kawan baik dia masa diaorang temankan suami masing-masing study kat Scotland dulu. Lepas tu dia suruh aku ambik anak pukul 6 petang, aku kerja kat Subang (yang jam manjang) office hour aku start 8.30am - 6pm, cemanalah aku nak pecut dari Subang sampai Shah Alam dan boleh ambik anak pukul 6pm..aiyoyo, pening aku tau, aku taknak hantar nursery sebab pendapat peribadi aku, budak kat nursery ramai, kalau sakit senang berjangkit, bila dah ramai-ramai, cikgu pun tak bagi tumpuan sangat, kalau Aish dah setahun mungkinlah aku consider nak hantar nursery, sebab dah besar, ni kecik lagi, kalau boleh naklah orang yang jaga tu focus kat dia je, macam mana mak mertua aku jaga. Ni pendapat peribadi akulah, lain orang lain pendapat kan.

Mak mertua aku prefer yang kedua, sebab makcik (adik mak mertua aku) kenal baik dengan dia. Kalau apa-apa hal senang nak deal, lagipun takkanlah dia nak buat yang bukan-bukan dekat cucu sedara bestfriend dia kan. Tapi tulah, cemana aku nak ambik anak sebelum pukul 6 ni. Bincang punya bincang dengan En. Syg, dia suruh discuss dengan boss aku kotlah boleh dapat flexible hour. Aku segan sebenarnya nak mintak flexible hour, sebab boss aku ni baik sangat, apa yang aku mintak semua pun dapat, contoh kalau tahun ni naik gaji lambat, nanti aku cakap je "boss, bila gaji nak naik, bagi i increment RM200 ye" nanti kang berdesup dia naikkan ko gaji, bukan 200 increment tapi 800. Contoh ye contoh, kang ko ingat betul2 pulak, bankraplah kalau asyik naikkan gaji aku 800 setahun -___-". Macam tulah tahap kebaikan dia, ko nak cuti, cuti je, tak de de dia cakap tak boleh, boleh sesaja, asal kerja ko siap, apa pun boleh, aku dah kerja kat sini dari 2005 ko tau, tak sampai hati nak tinggalkan dia..ewahhhhhhh macamlah ko tu penting sangat kan. Padahal boss berdoa dalam hati, cepatlah budak ni cari kerja lain, banyak nor permintaan bukan-bukan dia..haha

And seperti yang dijangka, boss aku cakap ok to flexible hour, so aku start 8am-5.30pm, heibat tak boss akak, dan aku sorang-sorang jelah kat opis pukul 8am tu nanti..hmmm nak buat apa nanti eh..PANGG..orang dah buat baik, ko nak mengular ye. Tapi ok jugak flexible hour kan, cepat pergi kerja, cepat balik, boleh mengulit rumah pulak nanti. Makcik, tolonglah jaga anak manja saya tu baik-baik, nyawa tu nyawa. Settle babysitter, mommy suka.


7 comments:

  1. ciknaa pn alami mslh pengasuh ni dulu bila lepas naik cuti bersalin 3bulan.. so far, dpt pengasuh yg jaga ramai bby jugak. razin mse tu 3bulan, 2 org lagi 5bulan, 3 orang lagi 4tahun.. puas mikir cemane la dia jaga sorang.. so far, oke je dia jg.. yg 3 org tu dh besar, lgpn 6 org bby ni tak ada kt umah tu serentak.sbb ada mak nye keje nurse. so, mlm je hntar.. alhamdulillah ok la stakat hari ni. bersih, puas hati la klu kite tegur dia pape yg negetif.. [eh panjang plak komen]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oklah camtu ciknaa, ni kakak tu cakap dia jaga max 10 orang satu masa, 5 baby serentak..alamak takutlah saye

      Delete
  2. off topic sat..

    hari tu husband kata dia kenan dgn car seat tu.. brp ek? exactly sama lah...

    ReplyDelete
  3. syima, tak taulah, sebab carseat aish ni orang yang kasi present. :)

    ReplyDelete
  4. a'a la..cantek car seat tuh..
    xsampai hati jugak nk anto baby sitter..this coming monday nk kne anta mikhail kat umh babysitter..alahai..cian dia..tecik lg..br 2bln lebey..huhu

    ReplyDelete
  5. Salam,

    Just nak ask, mak cik yang jaga your baby tu boleh ke jaga lagi budak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, dah x ambik sbb dah ramai dia jag

      Delete