Klik Jommm

Friday, April 25, 2014

Update: Room/Playroom (Almari)

Salam,

Dah lama buat Playroom Aish tapi takde almari kekdahnya..boleh?? Baju Aish sejak dari lahir sampai lah beberapa minggu lepas aku letak dalam plastic box je, naik kesian dengan anak sendiri, so sempena birthday Aish yang kedua ni aku belikan dia almari, tu kira birthday present dari Mommy dan Daddy.

Aku ni sebelum beli apa-apa perabut aku akan ambik ukuran barang yang aku nak beli dan ukur siap-siap dekat tempat yang bakal aku letak, tak nak lah kalau terbesar or tergabak..dah menyesal tak sudah ye dak, nak pakai lama, biarlah sempurna dan sedap mata tengok.



Dalam hati nak beli ini, sebab besar, boleh ku tumpang sumbat barang lain jugak selain barang Aish. Rumah aku takde stor maka pada almarilah aku bergantung harap..hahahaha. Aku pulak memang plan nak beli perabot putih dalam bilik Aish, harga DOMBAS ni pun dalam bajet RM399.00, apa lagi ko nak, murah besar dan warna putih..ok on


BRIMNES ni pulak pilihan kedua, sebab sebelum pergi IKEA hari tu, aku tengok stok DOMBAS tu macam dah tak banyak, macam ada harapan je nak habis, kalau tak dapat DOMBAS, aku ambik ini je lah, harga BRIMNES RM699.00, terlebih bajet sikit, tapi takpe ada orang nak tolong tambah..mehehehe.

Bila dah sampai IKEA, belek itu belek ini, hati jadi berbelah bagi, sebab DOMBAS tu kayu dia macam murahan sangat la pulak, aku kalau beli perabot kalau boleh nak buat pakai sampai 10 tahun baru aku nak tukar lain, barulah alah membeli menang memakai ye dok, dalam was-was tu kitaorang jalan pulak ke tempat kanak-kanak, tengok almari kanak-kanak pulak, En. Syg cucuk baik punya, suruh aku beli je almari kanak-kanak, cantik, kayu tebal, colourful lagi, dan akhirnya aku terpengaruh..




Terpengaruh lepas tengok yang ni, STUVA ni almari dia mix and match tau, pepandai la ko mix and match camana rupa yang ko nak, aku malas nak pening, so aku tiru je almari yang ni, sebab aku rasa perfect sangat, ada tempat gantung baju, drawer jaring tu belah atas aku nak letak baju siang, belah bawah baju malam, storage kecik belah atas tu boleh letak stok toilettries Aish, jangan risau, kalau ko malas nak design sendiri macam aku ni, ko tengok je design mana yang ko berkenan lepas tu ko ambik je note yang IKEA sediakan tepi design almari yang ko berkenan, dekat kertas tu memang dia dah tunjuk satu-satu kat row mana dan rak mana barang untuk setiap badan almari ni, jangan ko salah ambik sudah, sebab barang dia banyak, semuanya kat rak yang berlainan, so sila tengok kod bebetul ye.

Dah decide almari, aku nak beli drawer pulak, aku beli warna hijau sebab konsep bilik Aish aku buat, hijau putih dan biru, sama macam feature wall bilik dia tu



Yang ni murah, RM199 je, besar, macam-macam ko boleh sumbat, tapi aku tak bekenan sebab dia lebar dan makan space sikit, dan dia rendah so possibility untuk Aish memanjat dan terjun adalah sangat tinggi, manalah aku ada masa nak mengadap anak bujang 24jam, aku takut masa aku tak nampak tulah dia memanjat, so aku ambik design drawer lain. So duit pun kenalah keluar lebih sikit sebab drawer yang aku ambik tu harga 200 lebih sikit

Oh lupa, bilik Aish kecik je, so seboleh mungkin aku nak minimizekan perabot yang ada, aku lebih suka almari yang meninggi, instead of yang melebar dan panjang, sebab akan makan space, biar meninggi ke atas dari melebar dan memanjang di bawah, gitu konsepnya..hahaha. Yelah dah namanya playroom, kalau dah sempit..mana ko nak main nak??



Aku nak susun begini :)

Kebetulan kitaorang ada beli barang lain jugak, tu yang alang-alang beli almari bilik Aish sekali, sebab nak share kos penghantaran, untuk Klang Valley RM75.00 sekali hantar, tak kira berapa banyak barang ko, asal penuh dapat satu lori, maka bayolah RM75.00 sekali trip ye. Hari ni beli, esok dah boleh sampai...errr tu kalau rumah aku lah, kalau luar Klang Valley aku tak sure pulak.



Hadiah birthday Aish, errr cermin tu mommy tumpang sekejap, cacat bilik anak aku tetiba aku letak cermin aku dalam ni, sebab Aish kan tidur dalam bilik aku, so pagi-pagi kalau nak bersiap pergi kerja takkan aku nak buka lampu, kang terjaga si kecik tu, so kena tumpang bilik Aish nak mekap2 sementara nak siapkan bilik ketiga, once bilik ketiga siap, aku buat kawasan jajahan aku pulak kat situ nanti..muahahaha. Suamiku membebel sebelum gantungkan cermin ni..abis takkan nak bersiap dalam toilet, kembang kaki I ni nanti abang. :p



 Syok je tengok, sebab dah lama sangat baju Aish duduk dalam almari kain dan plastic box..ngahahaha



Drawer ni RM255.00



Almari yang tinggi ni RM450.00, tapi aku ada ubah sikit, design asal ada satu para dia pendek, aku takmo pendek so aku tukar para yang panjang macam dalam gambar ni so jadi RM 455.00 err aku rasalah, dah tak ingatlah..hahaha, kronik betul ingatan, padahal baru beli 2 minggu lepas. Acaner?? ok tak?? Aku suka, sebab kayu elok dan disebabkan ni almari untuk budak cara pintu tu ditutup pun slow je bukan gedegang macam almari kita, so kemungkinan untuk anak tersepit jari tu kurang sikit.

Syukur jugak sebab Aish tak usik pun almari ni, aku selalu takut kalau dia buka dan hamburkan semua baju dia, menangis la aku jawabnya. Esok-esok kalau ada baby baru aku plan nak beli almari satu lagi letak je atas drawer sebelah tu, nak jadikan sama tinggi dengan almari sedia ada ni..hehehe

Oklah tu je, bye!!



10 comments:

  1. cantiknya gobok aish.....hijau gitu...

    ReplyDelete
  2. fuuuhh..boleh tahan harganya yer.. takpe, cun!

    ReplyDelete
  3. nicelaaaa...tetiba ghase nak beli utk anak...wink wink

    ReplyDelete
  4. cantek! berkenan sangat. :D

    ReplyDelete
  5. so cute..saya pun beli stuva gak..senang boleh mix and match..

    ReplyDelete
  6. Darwish pny bju dlm box.,kohkohkoh,,

    ReplyDelete
  7. Cantik la almari ni..warna fresh dan nampak praktikal..

    ReplyDelete
  8. cantiknyaaa,harga pon boleh buat fengsaannnn

    ReplyDelete