Klik Jommm

Tuesday, June 30, 2015

Alana Nayli

Salam,

Ok hari ni nak cerita pasal nama anak kedua aku ni, sama macam Aish jugak, En. Syg nak semua nama anak-anak bermula dengan huruf A, amboiii anak-anak ye, macam ramai je bunyinya ;p. Sebab pertama, nama En. Syg pun bermula dengan huruf A dan sebab kedua, dia nak anak-anak dia jadi berani, sentiasa ke depan dan sentiasa bersedia, sebab kalau kat sekolah kan nama yang bermula dengan huruf A yang akan dipanggil dulu, I is ok aje.

Sebelum pregnantkan Alana, aku memang ada cari nama yang bermula dengan huruf A, tapi nama baby boy, sebab entah kenapa aku asyik rasa anak kedua aku nanti boy. Tapi nama tu asyiklah direject dek lakiku..ppffftttt. En. Syg pulak memang dah decide kalau ada baby girl nanti dia nak nama Alana, nama tu dia dah cakap lama dengan aku, even before aku pregnant dan even before Lara Alana tu lahir ok, so kitaorang tak tiru nama dia..bahahaha, masa tau Scha Awal bagi nama anak dia Alana terus macam alaaaaaaa...bahahaha over gile, macamkan ko sorang je boleh pakai nama tu. Kebetulan pulak masa Lara Alana tu lahir aku baru je pregnantkan Alana, gender pun belum tau lagi.

Ok, Alana confirm, tapi nak cari nama gabungan yang belakang tu masalah sikit, En. Syg nak nama bunga, dulu masa aku pregnantkan Aish kitaorang dah finalize "Adelia Jasmine" if andai kata Aish tu girl. So this time En. Syg cakap "Alana Jasmine", tapi aku macam tak nak lah pulak Jasmine tu, so aku keep cari nama lain sampailah 2 hari sebelum bersalin aku dapat nama Nayli tu, dan En. Syg terus berkenan, actually ada a few nama yang aku bagi, tapi dia yang pilih Nayli so ku ikut saja, Sebab kalau tanya aku sampai ke sudah aku nak cari lagi, so ku bagi jelah En. Syg kuasa untuk memilih nama anak dia dari list yang aku ada. Hari keempat terus daftar nama sebab lepas tu terus nak balik Temerloh.

Maksud "Alana" dalam bahasa Arab ialah "terbuka". Tapi aku lebih suka refer kepada makna Alana dalam bahasa Irish iaitu "cantik". Setiap kali panggil Alana ku bayangkan cantik saja, bukan cantik paras rupa je, cantik luar dan dalam ye dik, cantik semuanya, doa mommy tu untuk adik tau.


Celtic Meaning: 
The name Alana is a 
Celtic baby name. In Celtic the meaning of the name Alana is: meaning harmony, stone, or noble.
American Meaning: 
The name Alana is an
 American baby name. In American the meaning of the name Alana is: meaning harmony, stone, or noble.
Gaelic Meaning: 
The name Alana is a 
Gaelic baby name. In Gaelic the meaning of the name Alana is: This name of uncertain origin may be a feminine form of Man, or derived from the Irish Gaelic word for 'child'.
Hawaiian Meaning: 
The name Alana is a 
Hawaiian baby name. In Hawaiian the meaning of the name Alana is: Feminine of Alan awakening.
Irish Meaning: 
The name Alana is an 
Irish baby name. In Irish the meaning of the name Alana is: Beautiful. Dear child.


Maksud "Nayli" dalam bahasa Arab pulak ialah "pencapaianku". Nayli tu aku refer dekat group nama-nama islam. Berpinar mata acik tengok list nama yang gile banyak, dari situlah aku shorlistkan mana yang aku berkenan dan kena dengan nama Alana.  Macam tulah Alana Nayli diberi nama..hehe.



Cantik Pencapaianku binti Asrul Sani


Oklah, bye auntiessss :) Esok mommy update lagi.

8 comments:

  1. hai alana..comel betul awak senyum

    ReplyDelete
  2. sedap dan glemer nama alana ni..akk suka sbb akk memang suka nama mula dr A...hahaahhaa

    ReplyDelete
  3. Cantik pencapaianku...comeyyyy sgt..

    ReplyDelete
  4. cantik nama Alana, tuan dia pun comel :)

    ReplyDelete