Klik Jommm

Wednesday, December 7, 2011

Mashed Potatoku

Hari ni bakal bz, so update secara laju, semalam aku berjaya buat mashed potato, first time nih. Tu pun taklah menjadi sangat, tapi bolehlah. En. syg takde, dia dinner dengan budak sekolah dia, ex-student Alam Shah ni romantik gile eh, siap ada anniversary dinner..haha. 6th Dec genap 15tahun diaorang jadi student Alam Shah, boleh?? Yang tak menahan tu student Alam Shah kan semua lelaki, romantis betul diaorang nih. Takpe suami takde, boleh buat makanan kesukaan sendiri je.

Eh, jom cite pasal mashed potato, yang pandai buat mashed potato ni En. Syg, aku tak pernah buat, so call dia tanya resepi and google jugak

Jom tengok resepi


Garam sikit, susu lemak-lemak sikit, potato, bawang putih, pepper, tu yang aku ada

Yang aku takde: butter and mayonis, takpe untuk mulut sendiri takyah proper sangat, dah pergi kedai dekat rumah tapi takde, malas nak pergi beli tempat lain.


Pastu rebus kentang sampai empuk, campak sekali bawang putih dengan garam sikit dalam periuk 



Blend (better lenyek je, so takdelah blender terpaksa berkerja keras, macam nak meletup blender aku semalam, so terpaksa letak susu banyak sikit, mashed potato jadi lembik..sobss) kentang yang dah direbus, masuk susu sikit, butter, mayo, pepper, air takmo eh. Siap!

Jom buat gravy pulak


Sos tiram, kicap adik manis satooo, BBQ sos (aku takde..sobss) black pepper yang biji tu, takmo yang halus-halus, tepung jagung, bawang putih

Cincang bawang putih, tumbuk black pepper kasi pecah, jangan banyak sangat black pepper, (aku pakai yang instant je), tumis, lepas tu tuang sos tiram, kicap manis sikit, BBQ sos,lepas tu masukkan tepung jagung yang dah dibancuh dengan air, kacau jangan kasi berketul. Siap!

Hoi senangnye, tapi sedap ke tak Cik Erin?


Macam rupa dodol, lepas tu gelabah sendiri, tambah air takmo kasi pekat sangat, rasa ok, tapi rupa hampeh



Walaupun ok-ok je, habis jugak dimakan, lepas ni kena beli barang lengkap, baru syiookk ooo

3 comments:

  1. nampak sedap :)

    gravy tu kalo nk sedap pakai air rebusan ayam, tepung jagung & black pepper jer...hihi

    ReplyDelete
  2. wah.. senang je rupanya nak way mashed potato. bleh la try buat lepas ni. thanks dear wat n3 ni :)

    ReplyDelete
  3. Nana: ye ke, boleh test buat nanti

    Miza: senang je kan..buat jgn tak buat

    ReplyDelete